krole Opublikowano 2 Października 2015 #1 Opublikowano 2 Października 2015 Dzień dobry, U rodziców jest ok. 20-30 letnia instalacja grawitacyjna CO - która działa rewelacyjnie. Chciałbym do niej dodać zbiornik CWU, tylko zastanawiam się w którym miejscu najlepiej będzie ją podłączyć oraz jakich zaworów/pomp użyć. Schemat , który wymyśliłem myślę, że jest ok na zimę, gdy piec pracuje non stop, wtedy i woda się nagrzeje - czas nie jest tu dużym problemem. Minusem schematu jest lato, gdy będzie trzeba zakręcać zawory przy grzejnikach. Generalnie chodzi o to, aby możliwie najprostszym sposobem dołożyć zbiornik CWU - dlatego wolałbym się wpiąć w rurę 1" niż rozcinać główną 2". Czy to ma sens? nie jestem hydraulikiem, nie robiłem takich operacji do tej pory. ps. W drugim schemacie korci mnie aby dorzucić pompę - prosiłbym o zweryfikowanie. Tylko proszę się nie śmiać :) pierwszy raz taki plan opracowuję :D
sambor Opublikowano 3 Października 2015 #2 Opublikowano 3 Października 2015 Podepnij jak najbliżej kotła, oczywiście zasobnik musi być dwupłaszczowy, Na lato trzeba założyć zawór odcinający na powrocie instalacji
krole Opublikowano 6 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 6 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście planuję zbiornik dwupłaszczowy. Rozumiem, że schemat ideowy instalacji jest ok uwzględniając najbliższe podpięcie do kotła oraz zawór na powrocie, który będzie zamykany latem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.