wielebny Opublikowano 20 Września 2015 #1 Opublikowano 20 Września 2015 WitamSprawa wygląda następująco:Dom parter + poddasze użytkowe założenia są takie że obie kondygnacje mają być sterowane (ogrzewane) nie jako osobno. czasami jest potrzeba dogrzania parteru czasami poddasza a czasami jednego i drugiego. Piec będzie na eko groszek i teraz jak to rozwiązać od strony hydraulicznej. Kotłownia w piwnicy gdzie schodzą się wszystkie rury. Obecnie są dwa obwody z poddasza przychodzą dwie rury 1` a za parteru 4 rury 3/4` z dwóch kierunków do jednego trójnika 1`.Do tego wszystkiego jeszcze jest bojler.Schemat poglądowy nie ma na nim wszystkiego ale mysle że zobrazuje o co mi chodzizawór trójdrożny ma ustalać temperaturę w obieguDo pieca chciałem zastosować taki sterownik http://costerowniki.pl/glowna/18-sterownik-skzp-02-f.htmliewiem czy jest potrzebnemyślałem jeszcze nad zastosowaniem sprzęgła hydraulicznego ale nie wiem czy jest potrzebne
Gość Digitrax Opublikowano 21 Września 2015 #2 Opublikowano 21 Września 2015 Na grzejniki wystarczy jedna pompa. Zwór 3D potrzebuje wody zimnej do zmieszania z powrotu grzejników. Zaoszczędzoną pompę zainstaluj jako kotłową. Załączam przykładowy schemat. słowicza 5.pdf
sambor Opublikowano 21 Września 2015 #3 Opublikowano 21 Września 2015 Jak autor chce nie zależnie grzać piętro i parter to powinny być albo dwie pompy, albo jedna pompa a za nią dwa elektrozawory. Natomiast czy w tym miejscu jest potrzebny zaw 3-D ? Jak są termostaty na grzejnikach to nie jest potrzebny.
wielebny Opublikowano 21 Września 2015 Autor #4 Opublikowano 21 Września 2015 No wlasnie bedą musiały być dwie pompy i to rozwiazanie mnie bardziej "podnieca" ze wzgledu że czasami chce dogrzać dół czasami górę. Pozatym na dole mieszkają starsze osoby i ciężko im wytłumaczyć jak działają termostaty i zabardzo grzebią. na tym schemacie nie dorysowałem kreski do zaworu 3D z powrotu więc sory. Digitrax w czym rysujesz taki schemat??
jojoro Opublikowano 21 Września 2015 #5 Opublikowano 21 Września 2015 Ja mimo, że mam termostaty na grzejnikach i pompę typu atoadapt to zamontowałem tez zawór 4D i na razie nie żałuje. nie musze pchać na całą instalację takiej wody jaka w piecu jest. Termostaty na grzejnikach nie muszą się całkowicie zamykać, przepływy sa więc jakby lepsze a i powrót choć trochę bardziej chroniony.
Gość Digitrax Opublikowano 22 Września 2015 #6 Opublikowano 22 Września 2015 Zamiast 2 pomp dla obiegu CO taniej będzie zainstalować dwa zawory kulowe za pompą CO odcinające parter i piętro.Zawór 3D wystarczy 1 cal i warto go mieć aby nie "pchać" w instalacje gorącej wody z kotła. Ale w przypadku jego zastosowania powrót kotła będzie zimny, więc trzeba zainstalować pompę obiegu kotłowego aby ten problem wyeliminować tak jak na załączonym przeze mnie schemacie. PS: Schematy rysuję w cadzie.
wielebny Opublikowano 22 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 22 Września 2015 rozwiazanie ktore proponujesz nie widzi mi się ze wzgledu że chcialbym to zautomatyzować i nie musieć biegać co chwilę do piwnicy i zamykać otwierać
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.