szaqal102 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Witam posiadam instalacje co jak na rysunku rury stalowe piec znajduje sie w piwnicy podłączona na powrocie pompa obiegowa. Chciałem teraz podłączyć do instalacji bojler 140 l CWU pionowy z wężownicą spiralną. Ze względu na umieszczenie bojlera w piwnicy pod łazienką najlepiej pasowałoby mi podłączyć się nie od głównej rury wychodzącej z pieca średnica dn25 a troche dalej jak na rysunku średnica dn20. Pytanie czy takie podłączenie będzie ok i jaką wtedy średnice rury do bojlera mam dać dalej 3/4 cala czy może 1/2. Zaznaczam ze bede chciał grzać cwu również poza okresem grzewczym.
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Taki bojler bez pompy nie będzie grzał, a jak pompa to lepiej z rury DN25 a samo podłączenie rurami 3/4" Ponadto jak chcesz odciąć grzejniki na sezon letni?
szaqal102 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Aby odciąć grzejniki na lato chce wstawić zawory na powrocie od grzejników. Myslałem że bojler da rade napędzić pompa od CO którą mam zamontowaną na powrocie do pieca.
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ta pompa od CO da radę napędzić całą instalację, tylko przydałoby się podłączenie bojlera do grubszej rury - dn25 a nie dn20
szaqal102 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Czyli moze byc tak : opcja 1 zmienić odcinek biegnący na grzejniki do kuchni na dn25: czy opcja 2 podłączyc sie od głównej dn25: pytam bo przy opcji 1 nie bedę musiał przechodzić przez 2 ściany piwnicy.
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Druga opcja - prawy rys jest zdecydowanie lepsza.
szaqal102 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor #7 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Ok. Zrobię jak radzisz. Jeszcze mam pytanie w kwestii wyboru bojlera bo wyczytałem że w poziomym bojlerze ciepła woda szybciej się wymiesza z zimną i na krócej starczy dlatego myślałem o pionowym. Jeśli będę miał instalacje na 1 pompie to jak rozwiązać kwestie wychładzania cwu po wygaśnięciu w piecu zasypowym ? Czy podłączenie do sterownika który będzie wyłączał pompe gdy temp w piecu spadnie np do 50 stopni to dobry pomysł.?
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Woda wychładza się jak płynie od ciepłego zasobnika do zimnego kotła, - trzeba przed zasobnikiem wstawić na rurze zawór zawrotny o nie będzie płynąć w odwrotną stronę. Wyłączyć pompę trzeba na pewno i to nie tylko w zimie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.