fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 17 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Chce wykonać taką instalację z kotłem węglowym. Chce by grzejniki pracowały grawitacyjnie. Jakiej powinienem użyć średnicy rur miedzianych?Instalacja ma być poprowadzona w piwnicy, oprócz rurki do grzejnika ręcznikowego i podejścia od podłogówki.
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Raczej powiedz jak połączysz układ podłogówki z grzejnikami pracującymi na grawitacji? Średnice wynikają z ciśnienia dyspozycyjnego w instalacji CO oraz samych grzejników
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Grawitacja ma działać tylko awaryjnie. Gdy nie ma prądu.
Hermogenes Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Gdy nie ma prądu kup UPS + aku głębokiego rozładowania poz Hermogenes
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Instalacja grawitacyjna w miedzi to koszt rur Cu 35 lub nawet większych, instalacja pompowa to koszt rur + koszt UPSa + baterii i jeszcze zostanie na 2-3 flaszki . Najciekawsze w takim założeniu jest - grzanie awaryjne, czyli robienie przewymiarowanej instalacji , o niebotycznych kosztach po to aby pracowała na pompie. Z resztą każdy może to sobie policzyć - modelowy sposób liczenia jest tu http://www.iko.pwr.wroc.pl/dopobrania/OGRZEWNICTWOca4.pdf
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #6 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Czy do samego grzejnika musi iść Cu 35? W starych instalacjach stalowych nie było takich rurek do grzejników. 2 metry przed grzejnikiem szła chuda rurka. A u mnie instalacja jest jak widać dość mało rozległa. Co do grubych rur to i tak muszą iść dość grube do rozdzielacza. Ile mm musi być do tego rozdzielacza od podłogówki?
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #7 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Aha od kotła do tego ostatniego grzejnika po lewej jest około 8 metrów. Efekt ma być taki, że w momencie wyłączenia prądu podłogówka się zatrzymuje a grzejniki chłodzą kocioł.
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Nikt ci nie napisze że mają być taki i takie średnice - to trzeba policzyć, ja podałem tylko przykład, który rozumiesz opacznie - to co podałem to piony , a ty chcesz to do grzejnika wstawiać. Zostaw lepiej tą robotę gdyż tylko kosztów narobisz a robota nie wyjdzie jak powinna, lutowanie rur Cu35 i większych np Cu42 to pewien kłopot dla amatora. Jak będzie pompa w układzie CO to potrzeba wykonać ochronę powrotu kotła, która przy pracy grawitacyjnej jest zbędna - jak chcesz to rozwiązać?
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Na forum czytałem że z zaworem 4D może chodzić instalacja grawitacyjnie.
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #10 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Obieg kotłowy - tak, ale drugi, ten na grzejniki to wątpię. Ale może tobie się uda.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #11 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 A co komu z samego obiegu kotłowego pracującego grawitacyjnie? I tak się zagotuje bo nie ma odbiornika ciepła.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #12 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Czyli samo zastosowanie zabezpieczenia powrotu wyklucza pracę na grawitacji???
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #13 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 W przypadku zaw 4- D to na pewno.
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #14 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 A przy zaworze 3D bądź 3D + pompa kotłowa też grawitacji nie będzie?
sambor Opublikowano 18 Sierpnia 2015 #15 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 To już musisz sobie sam na to odpowiedzieć. Zaw 3-D do pracy w funkcji ochrony powrotu wymaga pompy ( podciśnienia) za zaworem 3-D
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor #16 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Ok, nie chodzi mi o to czy działa ochrona powrótu gdy nie ma pompy ale czy w ogóle jest ogrzewanie na grzejnikach gdy pompa nie idzie jest zawór 3D?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.