Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Średnica Rur Miedzianych Do Takiej Instalacji

fachowiecOd7Bolesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chce wykonać taką instalację z kotłem węglowym. Chce by grzejniki pracowały grawitacyjnie. Jakiej powinienem użyć średnicy rur miedzianych?

Instalacja ma być poprowadzona w piwnicy, oprócz rurki do grzejnika ręcznikowego i podejścia od podłogówki.

post-63778-0-05819800-1439852823_thumb.jpg

Opublikowano

Raczej powiedz jak połączysz układ podłogówki z grzejnikami pracującymi na grawitacji?

Średnice wynikają z ciśnienia dyspozycyjnego w instalacji CO oraz samych grzejników

Opublikowano

Instalacja grawitacyjna w miedzi to koszt rur Cu 35 lub nawet większych, instalacja pompowa to koszt rur + koszt UPSa + baterii i jeszcze zostanie na 2-3 flaszki .

Najciekawsze w takim założeniu jest - grzanie awaryjne, czyli robienie przewymiarowanej instalacji , o niebotycznych kosztach po to aby pracowała na pompie.

Z resztą każdy może to sobie policzyć - modelowy sposób liczenia jest  tu http://www.iko.pwr.wroc.pl/dopobrania/OGRZEWNICTWOca4.pdf

Opublikowano

Czy do samego grzejnika musi iść Cu 35? W starych instalacjach stalowych nie było takich rurek do grzejników. 2 metry przed grzejnikiem szła chuda rurka.

A u mnie instalacja jest jak widać dość mało rozległa.

Co do grubych rur to i tak muszą iść dość grube do rozdzielacza. Ile mm musi być do tego rozdzielacza od podłogówki?

Opublikowano

Nikt ci nie napisze że mają być taki i takie średnice - to trzeba policzyć, ja podałem tylko przykład, który rozumiesz opacznie - to co podałem to piony ,

a ty chcesz to do grzejnika wstawiać.

Zostaw lepiej tą robotę gdyż tylko kosztów narobisz a robota nie wyjdzie jak powinna, lutowanie rur Cu35 i większych np Cu42 to pewien kłopot dla amatora.

Jak będzie pompa w układzie CO to potrzeba wykonać ochronę powrotu kotła, która przy pracy grawitacyjnej jest zbędna - jak chcesz to rozwiązać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.