piastun Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witam, panowie potrzebuję szybkiej porady. Krótko o problemie, obecnie robimy mały remont łazienki ale z uwagi na brak czasu zostawiamy starą instalację grzewcza oraz część do wody zimnej. Plan obecnie jest taki, że zostawiamy wszystkie rury od CO, natomiast w łazience wymieniliśmy całe orurowanie związane z ciepłą i zimną wodą i niestety podpinamy się w jednym miejscu ze starą instalacją. Mam porobione bruzdy pod rury PP do instalacji CO, które będe sukcesywnie montować w przyszłych latach ale też chciałbym w tej bruździe umieścić rurę doprowadzającą zimną wodę z hydroforu. Czy to jest prawidłowa praktyka? Jeżeli nie to czy warto ciągnąć tam zimną wodę? Czego się obawiam? To, że zimna woda z hydroforu będzie zimą podgrzewana przez CO (oczywiście rury z CO są w otulinie 6mm). Ps. jeszcze jedno pytanie. Czym najlepiej zrobić podłączenie do wiszącego bojlera elektrycznego w łazience. Czy PP bezpośrednio zgrzewać od instalacji wodnej do samego bojlera czy połączenie z instalacją zrobić na wężach elastycznych takich jak do WC (ale czy średnica nie będzie za mała?) ? pozdrawiam
Hermogenes Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Z mojego punktu widzenia możesz śmiało dać we wspólnym kanale nawet jak odbierze trochę ciepełka od CO to nie wpłynie mocno na sprawność ogrzewania .Ważne jest aby zimna rura nie miała kontaktu z ciepłym powietrzem (punkt rosy )odwrotnie może być. poz Hermogenes
piastun Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor #3 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 ja o sprawność ogrzewania się nie boję. Raczej obawiam się legionelli, która wykluwa się w wyższych temperaturach.
Gość Digitrax Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Legionella w wyższych temperaturach ginie ! Dlatego od czasu do czasu należy zwiększyć temperaturę zbiornika CWU i go przepłukać.
piastun Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor #5 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 tak wiem, że w wyższych ginie ale w przypadku prowadzenia "zimnej" wody obok ciepłych rur zastanawiam się czy to nie będzie szkodziło. Fakt faktem, że zimna woda będzie spływała z tych rur i raczej nie stworzą się warunki dla legionelli.
sambor Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Legionella występuje gdy w instalacjach występuje stojąca woda o temperaturze 35C.- max 66C, Daj trochę grubszą izolację lub o kilka cm większy rozstaw rur, to nawet wyjazd na 2 tygodnie na narty nie zaszkodzi twojej instalacji. Po dłuższej nieobecności warto spuścić trochę wody z rur zanim się zacznie z niej korzystać.
piastun Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor #7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ok, to puszczam wszystkie rury razem. Będzie prościej i szybciej. dzięki za porady pzdr
Hermogenes Opublikowano 14 Sierpnia 2015 #8 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Pewnie życie należy sobie upraszczać .poz Hermogenes
piastun Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor #9 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Panowie, a jak najlepiej połączyć bojler z instalacją? Czy wężyki gumowe (mają mały przekrój) czy łączyć to rurkami PP?
sambor Opublikowano 15 Sierpnia 2015 #10 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Możesz dać na sztywno, ale pamiętaj że rury PP pracują na wydłużenie, lepiej dać elastyczne takie http://www.perfexim.com.pl/index.php/armatura-wodna/przylacza-antywibracyjne/190 Lub takie http://www.perfexim.com.pl/index.php/armatura-wodna/przylacza-antywibracyjne/191 Oczywiście to nie są wężyki do WC, więc kosztują parę zł. Można kupić w hurtowniach lub u dostawców ze strony producenta, Ja takie kupuję w BIM lub w Onninenie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.