piop Opublikowano 27 Lipca 2015 #1 Opublikowano 27 Lipca 2015 Witam Sorki ale niech będzie nowy temat dla potomności bo nigdzie tego niema, a już napewno w jednym miejscu. Mam nadzieję że koledzy doradzą. Jakie kupić stalowe rury do instalacji C.O. (akurat u mnie grawitacyjnej). Z tego co znalazłem to "średnie" (chodzi o grubość ścianki), i bez szwowe. Więc mamy: Rury czarne bez szwu walcowane na gorąco Rury stalowe bez szwu - zgodne z ASTM/ASME Rury stalowe bez szwu kotłowe <_< może te? Rury stalowe bez szwu do gwintowania http://www.konsorcjumstali.com.pl/kategorie/rury_stalowe_bez_szwu_do_gwintowania A podobno od przybytku głowa nie boli. Tymczasem okazało się po demontażu starego 30 letniego kotła i otulin że rury jak z fabryki, w miejscu przecięcia wyglądają jak nierdzewka, a z wierzchu na ocynk, aż szkoda ze pocięte.
Gość mak Opublikowano 28 Lipca 2015 #2 Opublikowano 28 Lipca 2015 Rury kotłowe się nie nadają. W ciepłownictwie stosuje się rury bez szwu gatunku R35 albo St37 (patrz grubość ścianek do instalacji w domku nie ma potrzeby przesadzać z ich grubością) te które podajesz ze odnośnika to tzw rury precyzyjne prawdopodobnie droższe od wymienionych
piop Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor #3 Opublikowano 28 Lipca 2015 Czyli brać: Rury czarne bez szwu walcowane na gorąco? http://www.konsorcjumstali.com.pl/kategorie/rury_czarne_bez_szwu_walcowane_na_goraco Tylko tam zauważyłem R35 i St37.
piop Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Czy szanowni koledzy mogli by mi sprawdzić grubości rur? Ze względu na długości sztang dostępne w sprzedaży trochę się to inaczej ułożyło niż myślałem. I do kupienia bym miał: -2szt 6/4 albo -1szt 6/4 i 1 szt 1' Jak będzie lepiej:
pawlik794 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 1` wystarczy zupełnie ,pamiętaj o dokładności wykonania na łukach i trójnikach
Gość Digitrax Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 A naczynie otwarte gdzie jest ? Winno być w najwyższym punkcie instalacji i podłączone do kotła rurą 1"
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Jak masz starą instalacje z ocynkowanych rur to nikt nie chce tego spawać.
piop Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zazwyczaj wszystko się staram robić dokładnie, co najwyżej mogę o czymś nie wiedzieć. #pawlik794 coś konkretnego miałeś na myśli? Naczynie z drugiej strony domu, raczej go nie przeniosę bo odpowietrzenie padnie. Mam starą, z ocynkowanych rur, jest skręcana. Rury daję czarne bo podobno tak ma być, chociaż tam gdzie usunąłem były ocynkowane. O co chodzi z tym że rury bez szwowe? W hurtowniach hydraulicznych sprzedaja zazwyczaj ze szwem.
jurgonka Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #9 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Rur ocynkowanych się nie spawa - wytwarza się trujący gaz. Rury czarne bez szwu - do gazu i ciśnieniowych instalacji. W instalacji domowej CO bez względu na jej rodzaj- otwarty czy zamknięty mogą być rury ze szwem. Cena tu decyduje a nie jakoś.
piop Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #10 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 O dzięki. Bez sensu bym kase ładował w te bezszwowe a one o 1/3 droższe :D
fachowiecOd7Bolesci Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #11 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 A jak to jest ze starą instalacją z rurami ocynkowanymi? Mam takie rury w starym domu, chciałem porobić przeróbki. Nikt nie chce spawać. Czy mogę je nagwintować? Czy dużo z tym roboty? Ścianki maja dość grube po 22mm. Każdy fachowiec przychodzi i mówi "wywalić wszystko i założyć węższe miedziane".
jurgonka Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #12 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Instalacje pozwalające grzać na grawitacji są lepsze, lecz droższe. Trzeba większej wiedzy by je prawidłowo wykonać. Dziś gwintownica do rur to mały wydatek i narzynki nie wymagają umiejętności gwintowania - konieczne smarowanie olejem - polecam jadalny. Można dalej stosować rury ocynkowane (nie spawać)- już są a więc nic nie zmienimy. Miedziane łatwiej wykonać, ale ....
piop Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor #13 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Serio? Zamiast tego bajeranckiego oleju w sprayu po 70zł opakowanie można zwykły jadalny?
jurgonka Opublikowano 21 Sierpnia 2015 #14 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Jadalny - najtańszy, może być przeterminowany.
piop Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor #15 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 :D no to będzimy próbować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.