Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rury C.o. Stalowe - Jaka Stal?

piop

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sorki ale niech będzie nowy temat dla potomności bo nigdzie tego niema, a już napewno w jednym miejscu. Mam nadzieję że koledzy doradzą.

Jakie kupić stalowe rury do instalacji C.O. (akurat u mnie grawitacyjnej).  Z tego co znalazłem to "średnie" (chodzi o grubość ścianki), i bez szwowe.

Więc mamy:

Rury czarne bez szwu walcowane na gorąco

Rury stalowe bez szwu - zgodne z ASTM/ASME

Rury stalowe bez szwu kotłowe <_<

może te?

Rury stalowe bez szwu do gwintowania

http://www.konsorcjumstali.com.pl/kategorie/rury_stalowe_bez_szwu_do_gwintowania

A podobno od przybytku głowa nie boli.

Tymczasem okazało się po demontażu starego 30 letniego kotła i otulin że rury jak z fabryki, w miejscu przecięcia wyglądają jak nierdzewka, a z wierzchu na ocynk, aż szkoda ze pocięte.

Opublikowano

Rury kotłowe się nie nadają. W ciepłownictwie stosuje  się rury bez szwu gatunku R35 albo St37 (patrz grubość ścianek do instalacji w domku nie ma potrzeby przesadzać z ich grubością) te które podajesz ze odnośnika to tzw rury precyzyjne prawdopodobnie  droższe od wymienionych

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy szanowni koledzy mogli by mi sprawdzić grubości rur? Ze względu na długości sztang dostępne w sprzedaży trochę się to inaczej ułożyło niż myślałem. I do kupienia bym miał:

-2szt 6/4

albo

-1szt 6/4 i 1 szt 1'

Jak będzie lepiej:

post-53599-0-29273000-1440135812_thumb.png

Opublikowano

1` wystarczy zupełnie ,pamiętaj o dokładności wykonania na łukach i trójnikach 

Opublikowano

A naczynie otwarte gdzie jest ?

Winno być w najwyższym punkcie instalacji i podłączone do kotła rurą 1"

Opublikowano

Zazwyczaj wszystko się staram robić dokładnie, co najwyżej mogę o czymś nie wiedzieć.  #pawlik794 coś konkretnego miałeś na myśli?

Naczynie z drugiej strony domu, raczej go nie przeniosę bo odpowietrzenie padnie.

Mam starą, z ocynkowanych rur, jest skręcana. Rury daję czarne bo podobno tak ma być, chociaż tam gdzie usunąłem były ocynkowane.

O co chodzi z tym że rury bez szwowe? W hurtowniach hydraulicznych sprzedaja zazwyczaj ze szwem.

Opublikowano

Rur ocynkowanych się nie spawa - wytwarza się trujący gaz. Rury czarne bez szwu - do gazu i ciśnieniowych instalacji. W instalacji domowej CO bez względu na jej rodzaj- otwarty czy zamknięty mogą być rury ze szwem. Cena tu decyduje a nie jakoś.   

Opublikowano

A jak to jest ze starą instalacją z rurami ocynkowanymi? Mam takie rury w starym domu, chciałem porobić przeróbki. Nikt nie chce spawać. Czy mogę je nagwintować? Czy dużo z tym roboty? Ścianki maja dość grube po 22mm.

Każdy fachowiec przychodzi i mówi "wywalić wszystko i założyć węższe miedziane".

Opublikowano

Instalacje pozwalające grzać na grawitacji są lepsze, lecz droższe. Trzeba większej wiedzy by je prawidłowo wykonać. Dziś gwintownica do rur to mały wydatek i narzynki nie wymagają umiejętności gwintowania - konieczne smarowanie olejem - polecam jadalny. Można dalej stosować rury ocynkowane (nie spawać)- już są a więc nic nie zmienimy.

Miedziane łatwiej wykonać, ale .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.