Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Robic Instalacje Co ? Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pętle to raczej nie większe niż 90m inaczej może być problem z przepływem i doborem pompy.

Jaką masz na podłodze izolację - rodzaj i grubość?

Opublikowano

i czy w mojej instalacji tez skrecac tak jak tu czy miedz ?

czy może jak jest na tym pierszym podpatrzonym projekcie ??

Opublikowano

te "nakrętki " to śrubunek płaski , inaczej zwany "holendrem", w środku jest uszczelka płaska.

To nie ma znaczenia czy miedź czy stal, tylko trzeba zachować średnice rur - na tym pierwszym schemacie masz je podane.

Powrót z całej instalacji CO jest podłączony do zaw 4-D .

Do zaw 3-D doprowadzasz wodę z zaworu 4-D - czyli gorącą i z powrotu czyli zimną , a zawór miesza je z sobą aby utrzymać zadaną temperaturę wody podawanej na podłogówkę.

Opublikowano

Pompy to najlepiej elektroniczne, do grzejników  25/40 z funkcją Autoadapt , do CWU 25/40, a do podłogi przy dł pętli do 90m 25/40 powyżej 90m 25/60.

Zaw 3-D termostatyczny VTA - 572 25-43C lub odpowiednik z Afrso.

Zaw 4-D powinien mieć średnicę wyprowadzeń z kotła 6/4" lub 5/4" prod np Term - System , Wita , Womix  lub inny

https://kotly.com.pl/produkt-zawor-mieszajacy-czterodrogowy-womix-mix-m-4-x-1-1-4--gwint-wew---869.html?l=pl

Zasilanie 1 pompą CO i CWU jest przy zaworze 4-D niemożliwe!

Opublikowano

sambor powiedz czy da rade to podlaczyc i bedzie ok bo mało miejsca jest w kotlowni po prawej stronie i uprosci instalacje

post-63620-0-01660600-1436372780_thumb.jpg

Opublikowano

Możesz tak dać, ale zasadniczo ten zaw i pompę daje się kotłówni - ty możesz dać nawet nad drzwiami lub na suficie kotłowni - miejsce na pewno znajdziesz a jak będziesz robił podłogówkę na piętrze to nie będziesz musiał kupować drugiego mieszcza, tylko pociągniesz od tego,

Opublikowano

zasadniczo to chciałem go postawić w palni 2metry od pieca w prawo i stad pytanie czy przy piecu nie trzeba dawac pompki

(a ta która jest na rozdzielaczu na zdjeciu zaciągnie od pieca wode ?)

Opublikowano

Odnośnie rysunku - tak jak narysowałeś, a w oznaczeniu pomp- ta ostatnia liczba to długość montażowa pompy - 180 lub 130 mm, na co dzień stosuje się pompy 180.

Jeżeli dajesz w instalacji odpowietrzniki przed pompą to powinny być ręcze, inaczej pompa może zassać powietrze przez odpowietrznik.

Opublikowano

"ESBE VTA 322 (20-43°C) - zasilanie z kotła gazowego
ESBE VTA 322 (35-60°C) - zasilanie z kotła stałopalnego"

znalazłem cos takiego skoro mam piec na węgiel to 35-60 ?  

Opublikowano

o tych odpowietrznikach wczoraj czytałem na forum jest sporo na ten temat ale dzięki ze wspominasz :)

tak reasumując dziś pierwsze kroki mam rury mufy i złączki i będę kręcił a resztę będę lutował 

Opublikowano

Jak to ma być do podłogi to tylko 20-45C !   

myśl trochę - jak podasz 60C na podłogę to wszystko szlag trafi!

Nie mówiąc już o zdrowiu mieszkańców

Ponadto zawory VTA 322 i 522 są do obniżenia CWU,  do podłogi powinny być VTA 372 lub VTA 572

W necie większość pisze bez głowy i nikt nie bierze odpowiedzialności za to co napisze.

Opublikowano

sambor ma pytanie jakiej firmy pompa bo moge sobie zamowic w pracy omnigemie albo kupic z allegro webermana w podobnych pieniadzach mowie tu o tych elektonicznych energooszczednych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.