adamecki Opublikowano 25 Czerwca 2015 #1 Opublikowano 25 Czerwca 2015 To mój pierwszy post więc witam wszystkich :D Obecnie jestem na etapie całkowitej przebudowy instalacji w swoim domu. Dom ma ogrzewany parter i pierwsze piętro. Poddasze nieużytkowe i piwnica nieogrzewane. Kotłownie mam w piwnicy na poziomie gruntu. Do tej pory instalacja grawitacyjna ze śmieciuchem Zebiec 23 kW. Teraz zakupiłem już kocioł z podajnikiem o mocy nominalnej 16 kW z podobno dobrym sterownikiem :PZ uwagi na brak możliwości przebicia się się przez dwa stropy z rurą o odpowiedniej średnicy by zainstalować naczynie wzbiorcze do układu otwartego planuję instalację w układzie zamkniętym. Oczywiście poświęciłem troche czasu i studiowałem forum co zaowocowało wyrysowaniem dwóch schematów. Proszę o ich ocene i ewentualne uwagi :P
sambor Opublikowano 25 Czerwca 2015 #2 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Drugi schemat ze względu na złe podłączenie naczynia przeponowego odpada. Naczynie musi być podłączone bezpośrednio do kotła,
Gość Digitrax Opublikowano 25 Czerwca 2015 #3 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Po stronie ssawnej pompy czyli naczynie musi się znaleźć pomiędzy pompą a TZM
sambor Opublikowano 25 Czerwca 2015 #4 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Rozważ taką sytuację - termostaty odcinają grzejniki, zawory zwrotne odcinają przepływ od kotła w stronę naczynia przeponowego i po co naczynie wg twojej propozycji? Naczynie przeponowe głównie chroni kocioł. Niech już da je na wyjściu z kotła. Tu trochę o tym https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12281-pompa-co-naczynie-przeponowe-i-cisnienie-w-ukladzie-zamknietym/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.