Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja C.o I C.w.u W Domku Jednorodzinnym

DziQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem na etapie zgrzewania rur do instalacji C.O. tutaj mam pytanie i prosze o poradę w sprawie wykonania instalacji C.O. i C.W.U Może na początek trochę szczegółów dotyczących instalacji"

- dom jednorodzinny 2 kondygnacyjny ok 130m2, konstrukcja szkieletowa, dobrze ocieplony

- piec na ekogroszek z podajnikiem moc 15-16kW

- ilość kaloryferów:

Parter 2 panelowe + 1 łazienkowy + opcjonalnie panelowy do garażu

Piętro 3 Panelowe + 1 łazienkowy

- instalacja w PP STABI 25, izolowane otuliną piankową

- chcę zastosowac zawór trój/czwórdrożny z siłownikiem i sterownikiem

- zasobnik CWU ok 120L

- rozdzielacz na 4 obwody

Nie planuje podłogówek, a schemat CO jako zupełny poczatkujący widze jak poniżej, cyframi oznaczyłem wyjścia z rozdzielacza, wykorzystując cztery wyjścia

1. Pokoje na parterze

2. Pokoje na piętrze

3. Łazienka na parterze

4. Łazienka na piętrze

Nie wiem jak podłączyć poprawnie ewentualne pompy, zawór wielodrogowy.... Kilka schematów w sieci i w poradnikach już widziałem ale często rpzeczą jedne drugim dlatego nic nie chciałbym sugerować.

Jak to połączyć porpawnie i czy moja wizja rozdziału CO ma sens i się sprawdzi?

post-63521-0-13679200-1435145152_thumb.png

Opublikowano

Co to znaczy "dobrze ocieplony dom"?  Dla mnie nic nie znaczy. Jak ktoś podaje zapotrzebowanie albo wskaźniki które zastosował do obliczenia mocy cieplnej to wiemy o czym dyskutować. A tu mamy 130m2 dobrze ocieplonego domu i kocioł 15-16 kW, to tak "na oko" podobnie jak autor tematu można napisać że do tego kotła to niech spokojnie jeszcze.... jedną na pewno a może nawet dwie chałupy da radę ogrzać. Kolejny kwiatek to .... "instalacja w PP STABI 25, izolowane otuliną piankową" Jeżeli jeszcze do tej izolacji piankowej przyczepić się trudno to autor powinien przybliżyć nam jak ta instalacja z PP 25 stabi ma wyglądać i które odcinki instalacji z tej rury mają być wykonane. Jak planuje wykonać kotłownię? Też z rury PP 25 stabi? Zastanawiający jest ten rozdzielacz na 4 obwody też nie bardzo wiadomo po co? Nad resztą schematu nie ma się co pastwić. Zadajesz pytania a problem można rozwiązać w kilka minut klikając  w takie pole z napisem " Zanim zapytasz poszukaj" w prawym górnym rogu strony

Opublikowano

Kolego @mak - kilka lat uczestniczysz na tym forum i jeszcze nie wiesz , że "dobrze ocieplony dom" to dobrze ocieplony dom  ;) - i wszystko w temacie. :)

Opublikowano

Dom to konstrukcja kanadyjska 5 cm styropianu na elewacji wewnętrznej oraz 15 cm wełny wewnątrz ścian zwenętrznych (między pokojami 10-15cm wełny), dach ocieplony 20cm wełny. Wełna na ścianach zewnętrznych i dachu to Ursa Gold. Okna na ścianach to okna trzyszybowe, okna dachowe dla mnie No Name, pewnie marketowe.

Moc pieca zalecona do metrażu oraz powierchni i rodzaju domu przez osoby sprzedające piece, oraz je montujące.

Co do rur to instalacje chciałem wykonać z rur PP zgrzewanych STABI z alu w środku, głównie rozmiarem 25, chyba że polecacie inny, dojście z pieca do rozdzielacza w miedzi lub tez STABI.

Kotłownia miesci się na parterze sąsiadując z garażem i łazienką z parteru, dla przybliżenia rzut z góry.

post-63521-0-62494800-1435232237_thumb.jpg

Opublikowano

Masz projekt tego domu - w projekcie musi być podane ile potrzeba ciepła do ogrzania tego budynku, muszą być dobrane grzejniki( moce)

Zobacz tam 

Tak na pierwszy rzut oka ściany zewnętrzne masz ciepłe U - ok 0,20 W/m²K, trochę psuje dach i okna na poddaszu.

Nie wiemy jaka izolacja podłogi. 

Opublikowano

Mam certyfikat energetyczny z projektu też cos pewnie doczytam.

Jesli chodzi o kaloryfery to projekt nie zawiera projektu instalacji.

Podłoga 20cm styropianu.

dodam że 130m2 to bez garażu. Wg certyfikatu, który zakładał okna dwuszybowe i inny styropian (aktualnie jest Termonium fasada, a był liczony dalmatyńczyk z Termo Organiki) to zapotrzebowanie na energie uzytkową dla ogrzania i wentylacji to  5711,8 kWh/rok

Dopisane jeszcze roczne zapotrzebowanie na ogrzanie wody CWU 2341,82 kWh/rok.

EP 64,84 kWh/ (m2*rok).

Aczkolwiek nie wiem ile wierzyć w ten certyfikat.

Opublikowano

To po co przy takich parametrach pakujesz się w ogrzewanie węglowe?W największe mrozy potrzebne Ci będzie może 5 albo 6 kW i odpowiedz sobie na pytanie co zrobisz z resztą mocy kotła?

Nie możesz zakładać że instalacje zbudujesz jedną średnicą rury! Nie napisałeś na jakie ciśnienie masz te PP25 ale pamiętaj że rurę PP wymiaruje się według średnicy  zewnętrznej. Grubość ścianki to przeważnie od 3,4 do 4,4 mm czyli wewnątrz to tylko od16,2 do 18,2 mm (!!!). Oczywiście takie PP kompletnie nie nadaje się do podłączenia naczynia wzbiorczego bo przepisy mówią o wewnętrznej średnicy 25 a twoja wynosi może 18,2 mm.  Zwróć uwagę na średnicę wylotu z kotła która pewnie wynosi 1,5" albo 2" i wyciągnij wnioski. Jedne z większych problemów w instalacjach to regulacja hydrauliczna, a jednym ze sposobów regulacji obok nastaw wstępnych na grzejnikach jest stopniowanie średnic rurociągów. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem PP w kotłowni (obieg kotłowy to najlepiej stal albo miedź jak ktoś ma dużo kasy), dalej może być i PP ale nie jedną średnicą.

Opublikowano

Jak pisałem piec już jest, drugiego nie bede kupował.

Czemu paliwo stałe? bo nie ma gazu sieciowego, a nie bede stawiał butli z gazem na działce dwa ogrzanie gazem nie jest najtańsze.

W kotłowni planowałem rurki miedziane dopiero od rozdzielacza PP.

Rury PP do 6 bar, do naczynia wzbiorczego mozna pociągnąć rurę 32.

Zadając pytanie tutaj licze włąsnie na porady wziązane z stopniowaniem rur itd podam wszystkie dane jakie potrzebujecie, chodzi o poradę jak to zrobić w miarę przyzwoicie.  Przy duzym nadmiarze mocy odpadnie najprawdopodobniej grzanie CWU latem (przejde na grzałkę), w okresach grzewczych do ogrzania będzie jeszcze garaż ok 42m2. Kiedys po głowie chodził mi podgrzewany podjazd może i tam wykorzystac nadmiar mocy.

Opublikowano

Do naczynia to rura wyłącznie metalowa a nie PP o średnicy minimum 1 cal 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.