Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocieplenie Stropu Nieuzywanego Strychu

znachor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych formulowiczow,mam nastepujace pytanie,chcialem ocieplic strych.jest on praktycznie nie uzywany i chcialem zapytac czy moza to zrobic w nastepujacy sposob,a mianowicie na plyte ulozyc folie budowlana na to styropian 5cm,nastepnie na to styropian 10cm i na wieszch znow folie budowlana zeby styropian sie nie utlenial.nie ukrywam ze chce ocieplic strych w miare niewielkim nakladem finansowym.prosze o ewentualne porady i moze inne pomysly,dodam jeszcze ze dach nad plyta jest z blachy pod ktorym nie ma folii paroprzepuszczalnej i w zimie lubi sie z blachy wykrapiac woda,wiec welna chyba odpada

Opublikowano

Jeśli z pomieszczeń poniżej strychu przestanie przenikać para wodna (folia), problem roszenia powinien zniknąć.

Opublikowano

mianowicie na plyte ulozyc folie budowlana na to styropian 5cm,nastepnie na to styropian 10cm i na wieszch znow folie budowlana zeby styropian sie nie utlenial.

jaką "płytę" masz pomiędzy strychem a pomieszczeniem pod nim? ocieplenie to nie jest położenie mat izolacyjnego, to są połączone izolacje od fundamentów po ostatnią kondygnację budynku.

takie rozwiązanie jakie posiadasz nie jest najszczęśliwszym bo przez 1/2 roku lub nawet więcej masz wilgoć na strychu, która nie jest pożądana i nie wolno tego problemu bagatelizować bo on jest bardziej istotny niż sama izolacja. kolejna sprawa to jak masz ocieplone ściany zewnętrzne? ocieplenie ścian i strychu musi być połączone ze sobą, bo jeśli izolacje nie stanowią całości i jest przerwana to tak jakby jej nie było. to tak jakbyś biegał w zimę w kurtce puchowej do połowy zasuniętej, z przodu zimno a z tyłu pot po d....pie leci i wlata w majty.

opisz cały budynek po kolei i coś się wymyśli

Opublikowano

Budynek z lat 70-tych ,pietrowy, dach dwuspadowy, sciany-pustak pianowy od srodka,5 cm pustki i cegla plus obrzucone barankiem,okna plastikowe czyli ogolnie nie ocieplony,plyta na strychu to polowa pustaka pianowego,tregry i cienka wylewka.na razie brak kasy na docieplenie budynku i chcialem zaczac od strychu

Opublikowano

Myślałem Kiedyś sobie ,czy przy takim systemie można by było dodatkowo zastosować folię NRC między warstwami styropianu.

Stosował Ktoś z Was coś takiego???

Opublikowano

znachor, skoro chcesz zacząć od strychu to w pierwszej kolejności musisz coś zrobić z tą gołą blachą na dachu. musi tam coś być. najtaniej chyba wyjdzie folia wstępnego krycia. kolejna sprawa to izolacja termiczna nie może ulec zawilgoceniu, a jeśli już tak się stanie to powinna mieć jak najlepsze warunki do pozbycia się wilgoci + dobra wentylacja strychu. w temacie piszesz że strych nieużywany czyli jest tam coś i musisz po tym chodzić czy jest nieużytkowy i nie masz potrzeby tam wchodzić, może być zamknięty?

sybiga, jakiegoś większego sensu nie widzę a takim rozwiązaniu. chyba byłoby lepiej zastosować folię paroizolacyjną z aluminium, ale to nie takie proste, bo musi być tak, że jest strop (obojętnie jaki), rusz oddzielający od stropu ok 2-4 cm, folia paroizolacyjna z aluminium, izolacja, folia paroprzepuszczalna i podłoga.

Opublikowano

Musze tam wejsc dwa razy do roku,poniewaz mam tam wyczystke od komina i uzywam jej do czyszczenia przewodu kominowego,poza tym strych nieuzytkowy.co masz na mysli ze pod blacha musi cos byc,tzn.nie wystarczy dac na steropian np.folii paroprzepuszczalnej

Opublikowano

pomiędzy więźbą dachową a blachą powinna być folia paroprzepuszczalna, wilgoć z blachy jest usuwana na zewnątrz budynku i nie ma kontaktu z więźbą i z tym co jest pod nią

Opublikowano

Ja wiem ze tak powinno byc,ale jazeli tak nie ma to moge zzrobic tak jak opisalem powyzej,czy to zda egzamin

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Pomimo wczesniejszych moich wypowiedzi uzylem do ocieplenia stropu welny szklanej unimata 20cm a nie steropianu.Na strop ulozylem folie budowlana,na to rozlozylem welne i na ta welne dalem jeszcze folie paroprzepuszczalna,poniewaz pod blacha na dachu takiej nie posiadam i boje sie ze w zimie bedzie kapac z blachy na welne.w miejscach gdzie bedzie trzeba czasami sie poruszac zrobilem prowizoryczna podloge.Chcialem zapytac specjalistow czy takie docieplenie wykonane jest prawidlowo?

Opublikowano

U siebie ociepliłem podobnie, tylko dałem 30 cm w dwóch warstwach po 15 cm kładzionych poprzecznie jedna wobec drugiej, żeby nie było mostków. I nie dawałem pod spód żadnej folii - strop to żelbeton grubości ok. 10 cm. Jedynie nad mokrymi pomieszczeniami jak kuchnia czy łazienka można dać folię pod spód. Też mam samą blachę i z wierzchu nie przykrywałem niczym - gdy trzyma mróz, nic się nie wykrapla, a w okresie przejściowym pod dachem słońce nagrzewa na tyle mocno, że wilgoć z wełny odparowuje - po kilku sezonach nie zauważyłem zmian w wyglądzie wełny, stosowałem skalną Rock... ll.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.