Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gięcie Rury Pex 32

ggrb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem rurę Pex (na etykiecie Frankische Alpex Duo) o rozmiarze 32x3 w kręgu 50mb, z której będę robić dobiegi z kotłowni do rozdzielaczy podłogówki.

Fabrycznie zapakowany krążek ma ok 1m średnicę

Chciałbym prosić/zapytać osoby mające doświadczenie z tego typu rurą o rady odnośnie gięcia w celu wyprowadzenia pionów.

Czy użyć koniecznie sprężyny?

Podgrzać rurę w miejscu gięcia?

Użyć łuków prowadzących dla zabezpieczenia miejsc?

Czy izolacja 35/9 nie będzie za mała dla rury położonej na chudziaku i otulonej styropianem?

Z góry dziękuję za rady i opinie

Opublikowano

Jak kupiłeś system Duo to jest to system zaciskany. Gięcie sprężynami tylko średnice do średnicy 20mm. Masz średnicę 32 czyli trzeba stosować kolana i  w żadnym wypadku nie podgrzewaj  (!!!)

Opublikowano

Zakupiłem do tego na razie złączki 32x1" GZ Tigris M1 pod zakończenia rozdzielaczy

Znajomy mi je polecił, bo od niego pożyczę zaciskarkę w systemie U.

Polecał jeszcze rurę Wavin, ale jest tylko w sztandze 5m, a u mnie jest 6m w poprzek garażu

Wolałbym uniknąć łączenia w posadce.

Dodatkowe kolanka to dodatkowy nie mały koszt. Wada to w przypadku przecieku trzeba wyciąć cały element i zastąpić kolankiem i dwoma mufami

Jestem z Łodzi można się jakość z Tobą MAK skontaktować?

Opublikowano

Dzieki majschi.

Promień 128mm przy użyciu giętarki

mi wystarczy nawet 200-300

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Napiszę, że gięcie rury zakończone sukcesem.

Dla amatora jest problem z wypożyczeniem giętarki w Łodzi bo zadana wypożyczalnia nie ma takiego sprzętu.

Jedna wypożyczalnia mogła ściągnąć urządzenie z Katowic (do wyboru Geberit albo Rothenberger) do max średnicy rury 32mm. Niestety promień gięcia 116mm, a producent napisał 128mm, ale zaleca 160mm (jak dla rozmiaru rury 40).

Nie zastanawiając zadzwoniłem do stolarza, który zrobił mi klocek z drewna z łukiem 90 stopni o promieniu 200mm, wyżłobił frezem półokrągły rowek o śr 32mm, całość za 20zł+napiwek

Rura była gięta w tym samym kierunku co fabrycznie zwinięty krążek.

Jakby ktoś potrzebował to zostało mi lekko ponad 10mb markowej rury pex/al/pe 32mm. Oddam w dobre ręce i nie zedrę. Klocek dorzucę za free.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.