cobra84 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Cześć, Decyzja na budowę padła msc temu. Im więcej czytamy i szukamy tym mniej wiemy i tak naprawdę szukamy złotego środka, coś pomiędzy niskimi kosztami a wygodą i niskimi kosztami eskploatacji (wiem, że to nie dokońca możliwe). Do tej pory mieszkając w domu z rodzicami mamy typowego śmieciucha więc nie straszne nam wybieranie popiołu itp. Zaczynając od początku: Jesteśmy na etapie podziału działki na 2 cześci, jedna dla nas, druga rodziców z ich domem. Idąc dalej panujemy budowę i chyba projetem branym pod uwagę będzie Gryf z pracowni Domowe Klimaty. Jeśli wszystko dobrze pojdzie chcemy w tym roku stan 0, metoda gospodarczą cała inwestycja z pewnymi pracami zleconymi, w których nie bardzo możemy dać sobie radę. O czym myślimy: W projekcie mamy ok 98m2 powierzchni użytkowej+garaż ok 18m2. Podłogówka 100%+drabinka w łazience+awaryjne rozporowadzenie instalacji do grzeników w każdym pomieszczeniu(może jakieś sugestie?). Sposoby ogrzewania, które braliśmy pod uwagę: -ekogroszek(nie dokońca czysta kotłownia) -peletet -pompa ciepła -prąd (wydaje mi się mało ekonomiczne) -gaz (tylko własna butla jw.) -olej(wydaje mi się mało ekonomiczne) Po rozmowach i czytaniu zdecydowaliśmy się na wybór: -pompa ciepła(powietrzna lub gruntowa) -pelet Wybór z tego względu, że jednak używając paliwa odnawialnego lub skorzystanie z prądu pozwoli chociaż minimalnie obniżyć "smrodzenie" a przy okazji może uda się dostać jakąś dotację. Zakładamy kompletną instalację sanitarną, cwo, co na poziomie 25-30tys. Dom, który mamy zamiar zbudować zdecydowaliśmy się postawić z bk termalica(600) 24cm+styropian 20cm. Posiłkując się stroną: ciepło właściwe wyszło coś takiego http://cieplowlasciwie.pl/wynik/oq5 Czekamy jeszcze na rozmowy i wyceny kosztów wykonania instalacji od naszych okolicznych wykonawców. Głównym celem jest prośba o pomoc w wyborze. Co będzie dla nas ekonomiczne w wykonaniu, a później w użytkowaniu. Zależy nam na późniejszych kosztach eksploatacyjnych, aby na starość nie one nas nie zjadły. Na tą chwilę zakładam koszty ogrzewania w sezonie 1,5 tys+ latem cwu(nie wiem ile). Czy to jest realnie...? Przy pelecie kociołek np. z Defro, Red compact, Kostrzewa lub jakaś propozycja.
majschi Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam Przemyśl ogrzewanie powietrzną pompą ciepła którą możesz powiesić w garażu czyli oszczędzasz miejsce w swoim domu. Koszty instalacji co, wodnej i kanalizacyjnej przyjmij na 40tys a koszt ogrzewania 2 tys na sezon i masz obiektywny odraz sytuacji. Przy kotle na pelet wyjdzie Ci 10tys taniej ale musisz budować komin oraz kotłownie
Gość mak Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Patrz powierzchnia pomieszczenia gospodarczego, które może pełnić funkcję kotłowni. Niestety nie nadaje się na kotłownie z kotłem na pellet ani zadne inne paliwo stałe. Pozostaje gaz albo PC albo adaptacja projektu.
cobra84 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Masz na myśli składowanie paliwa stałego? to nie problem. Mając za domem działkę i budynki rodziców możemy skorzystać z miejsca na pelet. To będzie kilkanaście metrów.
majschi Opublikowano 11 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Mówię o kotłowni która powinna mieć kubaturę 30m3. Czyli jakieś 12m2 przy wysokości pomieszczenia 2,6m. Szkoda miejsca w domku 100m2 na kotłownie
cobra84 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 A co myślicie na temat awaryjnego przygotowania wyjść w ścianie pod grzejniki? Jaka jest trwałość i możliwość awarii podłogówki?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.