henryk1953 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #26 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Co ciekawe kominy murowane mam dwa, drugi wystaje 3metry nad dachem i jest podłączony do kominka i (odpukać) tam nic się nie dziej lecz kominek podłączony jest rurą fi200 wiec przepływy są sporo większe wiec chyba jednak to decyduje O tym czy zamoczysz komin decyduje to z czego zrobiony jest ten komin , oraz to jakie sa temperatury spalin. W twoim przypadku przyczyna może być prozaiczna -budowa komina z dziurawki. tu na szybko znalazłem coś na ten temat.. http://www.e-dach.pl/a/2367,komin-z-cegly-bledy
jurgonka Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #27 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Oj Heniu, Heniu. (założyłem, że 1953 to rok twojego urodzenia - jestem starszy). Jeśli popełniłem błąd przepraszam. Piszesz niezbyt precyzyjnie, stosuje normy budowlane, ale nie są to prawdy objawione i bywa, że można inaczej, też dobrze. Między nami jest jedna różnica. Normy znam, rozumiem dlaczego są takie. Pisanie o ociepleniu komina wełną, o ile nie jest to skrót myślowy udzielasz złej rady. Niezgodnej z normą, która tu ma racje. (na co dowód przedstawiłeś w linku - komin cegła dziurawka) Odpowiedzialna rada w sprawie ocieplenia to: Najpierw zgodnie z normą otynkuj komin dopiero potem możesz go ocieplać. Technologia ocieplania jest znana, więc nie podaje. I właśnie - RCK uważam, że przy poprawnej instalacji musi być. Przeczytaj to co mówi norma i podstawiaj do tego różne kotły, sprawdź, które mogą wytwarzać sadzę przez złe użytkowanie, wieloletnie unikanie kominiarza itd. A pomimo tego do poprawnego działania konieczny jest RCK. Poprawnie użytkowany komin z RCK jest bezpieczny wolny od niebezpieczeństwa pożaru. Co do drugiego wpisu oba kominy są z tych samych materiałów. Można wykonać komin z dziurawki (nie polecam) tylko należy zaprawą wypełnić wszystkie szczeliny (dziurki).
henryk1953 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #28 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Widzisz jurgonka ,posługiwanie się na forach zdrobnieniami zamiast nickiem jest co najmniej niestosowne żeby nie powiedzieć bezczelne. Z reguły nie komentuję twoich wypowiedzi i przestałem wdawać się z tobą w dyskusje -bo jest to bezproduktywne- Zainteresowani sami ocenią nasze poglądy i zastosują się , bądż nie do naszych argumentów.Co wybiorą i co zastosują to ich wybór , ich pieniądze, ich bezpieczeństwo. CO do wieku - na filmach ( bo mam rozumieć to ty prezentujesz swoją beczkę)nie wyglądasz na tak starego.
jurgonka Opublikowano 10 Kwietnia 2015 #29 Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Na filmie to sąsiad, jego kotłownia jest to jeden z kilku sąsiadów palących w/g mojego pomysłu. Nie jestem i nie czuje się stary. Przepraszam za bezczelność, nie taki był cel. Nie tylko nie dyskutujesz, nie masz też poczucia humoru. :D
bigber Opublikowano 17 Maja 2015 Autor #30 Opublikowano 17 Maja 2015 Trochę to trwało lecz wczoraj zamontowałem regulator ciągu kominowego, czas pokaże czy to była dobra decyzja, producent kotła zaleca u mnie 20Pa wiec tyle ustawiłem. Dodatkowo zrobiłem jeszcze zetke o przekroju fi 200 lecz u mam mały problem bo wszędzie czytam że strasznie wychładza pomieszczenie itp. u mnie zaś ona mało co działa (niekiedy nawet nią wywiewało zamiast nawiewać). Na razie zamontowałem na końcu anemostat nawiewny lecz jak sprawdzam świeczką to bardziej ciągnie szczeliną pod drzwiami niż zetką i nie wiem za bardzo gdrzie jest problem.
piastun Opublikowano 18 Maja 2015 #31 Opublikowano 18 Maja 2015 Taka ciekawostka odnaleziona w okolicy. Wysokość komina chyba ze 2-3razy większa od szczytu dachu. O dziwo ta konstrukcja opiera się dzielnie wszystkich orkanom i huraganom.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.