Gość Digitrax Opublikowano 21 Marca 2015 #1 Opublikowano 21 Marca 2015 Cześć. W jednym z węzłów cieplnych jakie obsługuję, uległ uszkodzeniu zawór dławiący wraz z siłownikiem, który regulował przepływ wysokiego parametru przez wymiennik, który podgrzewał wodę do zbiornika CWU. Dotychczas zawór (TAC Forta M700) był napędzany siłownikiem z modulowanym sygnałem na wejściu przez sterownik Schneider TAC 2222. Rozwiązanie bardzo stare i co gorsza uniemożliwiające podłączenie normalnego siłownika 3 przewodowego :( Z ekonomicznego puktu widzenia nie opłaca się kupować nowego zaworu z siłownikiem do obecnego sterownika. Taniej będzie zainstalować osobny sterownik + normalny siłownik 3 przewodowy. Na szybko miałem pod ręką zawór dławiący z siłownikiem 3 przewodowym na 24V~ Ręcznie ustawiłem przepływ aby mieszkańcy mieli ciepłą wodę, lecz nie rozwiązuje to problemu. W związku z powyższym poszukuję prostego sterownika, który by regulował temperaturę zbiornika CWU (czujka zanurzeniowa) poprzez zawór 3 przewodowy. Zasilanie 230 V~ lub 24 V~. Ważne aby przekaźnik sterujący zaworem miał możliwość podłączenia napięcia z zewnątrz np 24 V~bo taki siłownik już tam jest. NIe wymagam by sterownik miał funkcję obniżenia nocnego ale jeżeli taka będzie to nie pogardzę. Jaki sterownik koledzy polecają do tego zastosowania ?
Gość Digitrax Opublikowano 22 Marca 2015 #2 Opublikowano 22 Marca 2015 Załączam schemat. Jak widać sterownik ma tylko jedno zadanie. Regulować siłownikiem tak aby w zbiorniku było stale 55 stopni.
sambor Opublikowano 22 Marca 2015 #3 Opublikowano 22 Marca 2015 Czy termostat zanurzeniowy np taki http://www.nenutec.pl/download/uklady_pomiarowe2/TV_PL.pdf Jest zły?
Gość Digitrax Opublikowano 22 Marca 2015 #4 Opublikowano 22 Marca 2015 Termostat taki niestety sie nie nada do sterowania siłownikiem na zaworze, ponieważ otwierałby go lub zamykał jedynie w skrajne położenia. Sterownik ma tą zaletę, że bada stale temperaturę zbiornika i utrzymyje taki przepływ poprzez sterowanie zaworem, że z wymiennika stale wychodzi do zbiornika woda o tej samej temperaturze bez względu na to czy powraca ona do wymiennika ze zbiornika lub z sieci miejskiej. Siłownik tego zaworu to takie same ustrojstwo jak np siłownik zaworu 4D lub 3D. Wspólna masa i po jednym styku do otwierania i zamykania. Zawór pod tym siłownikiem to grzybkowy o zwiększonym przepływie ale wytrzymały do bardzo wysokiej temperatury, ponieważ wysoki parametr z miejskiej sieci ciepłowniczej może mieć nawet 150 st. C.
sambor Opublikowano 22 Marca 2015 #5 Opublikowano 22 Marca 2015 Rozumiem, ale dlaczego nie możesz zastosować zwykłego sterownika np Aligatora z dwoma małymi transformatorami 24V na wyjściach sterowania siłownika, ja tak raz robiłem gdyż klient miał ARA 600/ 24V AC i to było najtańsze rozwiązanie. Oczywiście czujnik w tulei pomiarowej
Gość Digitrax Opublikowano 23 Marca 2015 #6 Opublikowano 23 Marca 2015 Też tak mogę wykonać. Transformatory na szynę TH35 nie są drogie. Wspólnota się uparła by było tam sterowanie elektroniczne... Ja bym zainstalował zawór termostatyczny z kapilarą, który robiłby to samo. Sterownik Aligator niestety wymaga nadrzędnego sterownika np Cobrę. Poszukuje coś podobnego ale samodzielnego ;)
sambor Opublikowano 23 Marca 2015 #7 Opublikowano 23 Marca 2015 Z tym Aligatorem to racja, zapomniałem o tym, ale są np Delty https://www.dksystem.pl/oferta/regulatory-zaworow-3-drogowych/delta-200-3d. Tylko ten sterownik ma mniejsze obciążenie 0,2A/230V Cena 160-180zl czyli przyzwoita.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.