Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kotłownie mam jako osobne pomieszczenie w garażu o wym 1,8×3. Ale w projekcie budowlanym jest jako kotłownia z kotłem na paliwo stałe. Naczynie przeponowe 115l. Na powrocie do kotła ma być zawór termostatyczny. Tylko do sterowania wyjściem na rozdzielacze ma być zawór z słownikiem ze sterownikiem podłogowym

Niestety to co piszesz jest nieprawdą. Żaden architekt nie mógł zaprojektować kotłowni na paliwo stałe w pomieszczeniu o wymiarach 1,8x3 bo mu tego zabraniają przepisy prawa budowlanego! A tym bardziej nie może być to pomieszczenie w garażu bo też zabraniają tego przepisy(!!!!). Nawet jak byś chciał zastosować kocioł o mocy 10kW to kubatura pomieszczenia musi wynosić min 30m3. Nawet jak pomieszczenie ma wysokość 3 m co jest mało prawdopodobne to kubatura pomieszczenia wynosi 16,2 m3 ( !!!!) i zapewniam Cię że zaden kominiarz nie podpisze odbioru tej kotlowni. Póki jeszcze pora to proponuję to pomieszczenie powiększyć x2 to można o kotłowni na paliwo stałe myśleć. Nie zapomnij o oknie, nawiewie min 200 cm2 i kratce wywiewu min 14x14. Jak nie ma możliwości spełnić wymagań to daj sobie spokój i zastosuj kocioł gazowy, nawet jak Ci się gaz nie podoba. Pozwolę sobie zacytować jednego z forumowiczów o nicku "Juzef" który ma w stopce swoich postów bardzo dobre motto dla budujących nowoczesne domy o niskim zapotrzebowaniu na energię które brzmi: " Nie pakuj śmieciucha do nowego domu" Niby nie pakujesz śmiecucha tylko kocioł na pellet ale błąd popełniasz taki sam jak Ci którzy pakują śmiecucha.

Opublikowano

Śmieciuch czyli piec na wegiel a piec na pellet to dwa światy. A ostatnia rzecz jaką chce w domu to gaz. Pomijam tu ekonomię bo gaz nie jest tani

Opublikowano

Już czwarty sezon palę pelletem , a przedtem w innych domach gazem.

Przez porównanie tych dwóch paliw stwierdzam że pellet tani nie jest., wychodzi praktycznie ok 10% mniej niż gaz, zaś instalacja do kotła pelletowego i sam kocioł kosztują dużo drożej od instalacji i kotła gazowego.

Dobry kocioł na pellet to nie Lazar czy Kostrzewa to koszt od 15- 20tys w górę.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden mały szczegół. U mnie na wiosce gaz o ile w ogóle będzie to nie wcześniej niż za 3-4 lata. Poza tym ja po prostu nie chce miec gazu w domu. A nie mam 32 tys na pc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.