Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Ustawić Podbicie W Sterowniku Titanic? Niedopalanie Groszku

selius

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kociol z duzym palnikiem ekoenergia. Palnik zmniejszylem za przykladem kolegi Timona, lecz mam problem ze nie pali sie na calym palniku, tzn jak kazdy mam problem z dopalaniem po przeciwnej stronie kosza. Zaklejalem pionowe dysze na palniku aby przesunac zar lecz to tez nic nie dalo.

Czytalem rady kolegi Pieklorza o zaklejeniu dziur antyspalinowych. U siebie posiadam 4 takie dziury z czego dwie zakleilem jak radzili, ale tez nic nie dalo. Przestawialem w rozne sposoby ustawienia podtrzymania tzn przedmuch 10 s przerwa 10/20/30/40/50 min tez to nic nie dalo. Czytalem jeszcze o podbiciu, tylko nie wiem czy jest to mozliwe w moim sterowniku? Jesli tak to jak to ustawic bo nie widze nigdzie takiej opcji w swoim sterowniku.

Moze macie jeszcze jakies inne pomysly?

Moje ustawienia na dzien dzisiejszy 5s podawanie, 50 s przerwa, nadmuch 3bieg z 12, przyslona otwarta na 1cm.

Palnik oczywiscie uszczelniony.

Pozdrawiam

Z 4 otworów antyspalinowych zostaw jeden,najlepiej środkowy ten od strony dmuchawy,resztę otworów zaślep,a najlepiej zaspawaj.

Masz za mały nadmuch,ja też mam dużą ekoenergię,ustawienia mam podobne 6s podawanie,60s przerwa,dmuchawa 5 bieg z otwartą całkowicie przysłoną.

W podtrzymaniu 10s przedmuch co 10 min. i podawanie 6s(krotność 1)

Z tym,że mam zostawiony 1 otwór antyspalinowy.

Mam też położoną cegiełkę szamotową 3cm na palniku, po przeciwnej od kosza i zdaje egzamin.

Wszystko się ładnie dopala.

Cegiełka widoczna na fotce nr. 2

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13397-piec-na-ekogroszek-ustawienia/page-16

Balem sie zakleic tej trzeciej dziury antyspalinowej, ale jak mowisz ze lepiej to jutro ja zakleje, wiec zostanie tylko jedna.

Przy takich ustawieniach podawania masz 5 bieg i przyslone na maxa otwarta? Nie za duzo powietrza? Nie masz spieków?

Lece przestawic dmuchawe na 4 bieg i otworze troche przeslone.

Jak ustawilem 4 bieg to strasznie nisko zar mi schodzi, zmniejszylem ustawienia do 5/45 i dmuchawa 3 bieg i tez nie jest za bogato... nie wiem czy to moze wina duzego ciagu przez wiatr?

Powiedz mi ta cegielge masz tylko polozona na gore palnika, czy jakos przymocowana? O ile zmniejsza Ci palnik? Nie wypycha jej wegiel?

Mam położoną na górę palnika.

Nie wypycha(sporadycznie,jak by się zrobił pod spodem spiek) ale to nie problem.

Palnik zmniejsza o 1/3.

Po sezonie grzewczym będę kombinował inaczej,mam pewne przemyślenia.

Zostaw tylko 1 otwór antyspalinowy.

Dzisiaj przerobilem swoj palnik tak samo jak ma kolega Kolanin, tzn cegielka poszla na przeciwna strone kosza, drozne wszystkie pionowe naciecia na koronie, zostawiony 1 otwor antyspalinowy. Przyznam szczerze ze bardzo mocno teraz dmucha, musialem zejsc z nadmuchem na 2 bieg przy ustaw. 6/60, kociol bardzo szybko dochodzi do zadanej, podtrzymanie przedmuch 6s, przerwa 25 min, krotnosc 1 i tutaj jest wlascie problem, tzn na podtrzymaniu strasznie zapada mi sie kopczyk. Po otwarciu drzwiczek widac ze ekogroszek tli sie na palniku jakby byl za duzo ciag przez zaslepienie tych 3 otworow antyspalinowych, czy to jest normalne i zmniejszac przerwa w podtrzymaniu? Niektorzy pisza zeby wydluzac nawet do 60 min.

Plus to taki ze nie widzialem tak ladnego ognia na tym palniku od nowosci.

Kurde mam problem bo gdy kociol teraz jest w podtrzymaniu i gdy otworze drzwiczki widac ze ekogroszek zaczyna sie bardziej zazyc z czego dostaje zaplonu i sie zapala i sam pali na palniku bez duchawy. Do tego sama rosnie temperatura... Polozylem tylko cegielke na palnik po przeciwnej stronie kosza i do tego zalepilem te otwory antyspalinowe i takie rzeczy zaczely mi sie dziac. Rodzaj dmuchawy zaraz podam bo musze znalezc papiery.

Lepiej chyba jak będzie w podtrzymaniu żarzyć się świeczka niż tlący się dym.

Możesz część otworów tych pod cegiełką na końcu palnika zakleić.

U mnie przeciągu nie ma i każdy ma u siebie inny ciąg w kominie.

Dmuchawa taka sama jest przy moim kotle.

U mnie też się żarzy,przysłony nie mam.

Poobserwuj i ewentualnie zakleisz część otworów,gdyby zbyt mocno przegrzewało palnik.

Mam nadzieję,że szamotka pomaga w dopaleniu opału?

Powiem tak, meczylem sie z dopalaniem eko cala zime, nawet po mojej przerobce nie bylo idealnie, ale teraz po zmianach ktore Ty mi poleciles jest super. Zero spiekow, eko cale sie wypala, piec dochodzi w 5 min do zadanej. Zakleilem wczoraj pionowe naciecia na calym krotszym boku pod cegielka i byc moze przez to troche uspokoilo sie na palniku w podtrzymaniu. Bede obserwowal palnik w bardziej wietrzne dni, jak cos to dokupie tylko ten miarkownik na dmuchawe.

Wielkie dzieki kolego Kolanin za pomoc :) oby wiecej takich osob na forum...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.