bajabongo10 Opublikowano 11 Marca 2015 #1 Opublikowano 11 Marca 2015 Witam panowie mam pytanie techniczne u mojej teściowej solary znajdowały sie bezpośrednio na ziemi parę miesięcy temu teściowa zrobiła wiatę i znalazło się miejsce do zamontowania solarów i teraz jest problem ja to podłączyć. Stara instalacja jest zrobiona z rurek miedzianych 18 wszystko lutowane kolanka mufki itp. Rurki są wpuszczone w rurę PCV 110 Ida pod ziemią i wychodzą 5 metrów dalej. odkopałem koniec rury PCV w środku było kilka litrów wody układ nieszczelny?? czy woda opadowa sie tam dostała ?? nie wiadomo i teraz pytanie co z tym fantem zrobić wymienić całą instalacje na nowa czy połączyć do starych nowe rurki np: DN 16??co wy o tym sądzicie czy przekrój tej rurki jest wystarczający czy może zrobić na sztywno tak jak było wcześniej ?? wrzucam kilka zdjęć poglądowych starej instalacji Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 14 Marca 2015 Autor #2 Opublikowano 14 Marca 2015 nikt nic nie podpowiedział i dzisiaj z Teściem doszliśmy do wniosku że wymienimy całą miedz na nową rurę DN16 :) Cytuj
automatyk Opublikowano 15 Marca 2015 #3 Opublikowano 15 Marca 2015 albo włóżcie nową karbowaną 18 w rurę arota i oczywiscie w izolacji Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 15 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) z tego co szukałem na allegro to wszystkie w rozmiarze 16 i tyle tego jest że nie wiadomo co wybrać??? Edytowane 15 Marca 2015 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
rpc Opublikowano 4 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Zawsze woda sie skropli w rurze przy różnicy temperatur. Pewnie końce nie uszczelnione. Zawsze jak kable kładliśmy to nie było lewara aby woda z czasem sie nie skropliła. My w najniższym punkcie robimy nacięcie od spodu aby woda skroplona zeszła do gruntu. Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) wczoraj rozebrałem cały układ rura miedziana miejscami zgrzała się z otulina rurki wyglądają jak by miały ze 100 lat skorodowane całe podejrzewam że układ gdzieś na złączce puszczał i glikol się gromadził w otulinie po świętach zakupie nowe rury pcv i tak jak doradził kolega automatyk zastosuje jeszcze rurę arot myślałem żeby ponawiercać w niej dziurki i wstrzyknąć w nią piankę montażową ale nie wiem czy jest sens ?? Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez bajabongo10 Cytuj
jurgonka Opublikowano 4 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Rury z solarów nie można lutować - chyba, że lut twardy. Polecam sprawdzone - miękkie rurki miedziane bez łączeń podwójna otulina pierwsza na miedz wysokotemperaturowa (czarna) druga zwykła szara. Obie sukcesywnie wkładamy do metrowych odcinków zwykłej rury kanalizacyjnej PCV z uszczelkami. Wolną przestrzeń wypełniamy pianką z pistoletu. Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor #8 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 myślałem bardziej o czymś takim http://allegro.pl/niedzewny-przewod-solarny-rura-20mb-duo-pcv-dn16-i5185948451.html Cytuj
jurgonka Opublikowano 5 Kwietnia 2015 #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Wygląda ładnie. Tak jak pokazano nie nadaje się pod ziemie. Potrzebna dodatkowa izolacja i osłona. Cytuj
bajabongo10 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor #10 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 a czy kto sie orientuje ile glikolu wejdzie w taki układ bo nie wiem ile mam zamówić, rury zasilającej bedzie ok 35mb plus solar 48 rur pruzniowych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi