Zukero Opublikowano 8 Marca 2015 #1 Opublikowano 8 Marca 2015 Witam serdecznie wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na forum. Po wielu latach ogrzewania domu żeliwnym piecem w którym paliłem drewnem przyszedł czas na jego wymianę. Tu właśnie stoję przed dylematem jaki wybrać kocioł. Dom to bliźniak piętrowy, ocieplony styropianem, na dachu również położony styropian + częsciowa wata. Okna plastikowe. Powierzchnia do ogrzania to około 120m. Najbardziej odpowiadałby mi kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Jakiej firmy polecacie kotły i jakiej mocy ?? Czy bedzie to wymiana opłacalna, czy moze jednak zostać przy kotle na drewno ??
karoka65 Opublikowano 8 Marca 2015 #2 Opublikowano 8 Marca 2015 Żeby wiedzieć jakiego kotła potrzebujesz ( mocy ) najlepiej zrobić obliczenia. Możesz skorzystać z darmowego kalkulatora: http://cieplowlasciwie.pl/ Podstawisz dane i coś Ci tam wyjdzie :) będziesz już coś wiedział. Jeśli chcesz wiedzieć dokładnie najlepiej zlecić to komuś kto się na tym zna, nie jest to jakiś majątek do wydania z tego co się orientuję. Gdybyś się zdecydował kontakt znajdziesz go na mojej stronie. Od razu piszę dla docielkiwych że niemam z tego ani grosza :)
SUSPENSER Opublikowano 8 Marca 2015 #3 Opublikowano 8 Marca 2015 Witam serdecznie wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na forum. Po wielu latach ogrzewania domu żeliwnym piecem w którym paliłem drewnem przyszedł czas na jego wymianę. Tu właśnie stoję przed dylematem jaki wybrać kocioł. Dom to bliźniak piętrowy, ocieplony styropianem, na dachu również położony styropian + częsciowa wata. Okna plastikowe. Powierzchnia do ogrzania to około 120m. Najbardziej odpowiadałby mi kocioł z podajnikiem na ekogroszek. Jakiej firmy polecacie kotły i jakiej mocy ?? Czy bedzie to wymiana opłacalna, czy moze jednak zostać przy kotle na drewno ?? Czy drewno masz własne czy je kupujesz - jeśli kupujesz to po ile ? Kliknij na dole strony pod linkiem w "sprawdź swój dom" i po podstawieniu danych podaj link do strony z wynikiem to zobaczymy jaka moc jest potrzebna www.cieplowlasciwie.pl Czy instalacja jest z grubych rur a grzejniki są duże z dużą pojemnością wodną ? Czy ma być także podgrzewana woda do mycia - jeśli tak to dla ilu osób ?
darek74 Opublikowano 31 Marca 2015 #4 Opublikowano 31 Marca 2015 byłem w podobnej sytuacji ze 2 lata temu.kumpel -sąsiad polecił mi kocioł którego sam używa firmy ***. Różne rodzaje paliwa więc w zależności od cen można zmieniac. Dobra wydajność bo w moim ekomax 20 na 140 metrowy dom jest niemalże obliczony co do joty ;) mało się dymi więc mam głowę spokojną o środowisko a rachunki niskie więc czego chcieć więcej?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.