rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 #1 Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam, odwiedzam to forum juz od pewnego czasu i czytam,czytam i do tej pory nie znalazłem odpowiedzi na mój problem który mi nie daje spokoju wiec piszę do szanownego grona fachowców o POMOC w doborze kotła bo stary juz powoli pada. Muszę zaznaczyć ze nie mam pojęcia na tan temat. Opiszę krótko co i jak: Domek 150m2, brak ocieplenia ścian, ściany zewnętrzne(grubosć 34cm cegła pełna a miedzy nimi pustka powietrzna) dach ocieplony(wełna mineralna 35cm), do ogrzania jest parter+ ocieplone poddasze+bojler 100l. Obecny kocioł to zwykły blaszak(czyli taki śmieciarz brak dmuchawy i miarkownika) wiek to11 lat palony w tygodniu po poludniu lub wieczorem dzieci marzną bo my w pracy(zona i ja) a w weekend od rana cały czas temp na piecu 70-90. Komin o przekroju 15x15 na wysokości 2,30m i 26x15 na 4,20m. Paliwo do pieca to węgiel(2 tony) + drewno(10m3) na sezon grzewczy. Szukam takiego kotła który zapewni mi stałopalność na jakieś 12h był wytrzymały i był na wegiel i drewno, kwota jaką moge przeznaczyć to max 5tys. Proszę o pomoc w doborze mocy kotła i marki bo czytając w necie, dzwoniąc po firmach z kotłami(przedział mocy kotla podany przez firmy to od 14kw do 25kw) nie mam juz pojęcia jaka moc i jaka marka kotła. Czytając na tym forum wszystkie za i przeciw mam swoje typy 1. dakon dor 2. viadrus u24(bardzo chwalony przez kol a-w) 3. defro ds 4. buderus s111-2 lub s112 I teraz proszę o weryfikacje podanych kotłów i wytypowanie takiego który by spełniał moje kryteria i dobranie mocy kotła(myślę o piecu dolnego spalania) lub podanie swoich typów kotłów. Wiem ze to ja podejmę ostateczna decyzję jaki kocioł i mam nadzieję ze ułatwicie mi podjecie dobrej decyzji. Pozdrawiam wszystkich Rafał.
Gość Opublikowano 23 Lutego 2015 #2 Opublikowano 23 Lutego 2015 Poczytaj wątek o kotłach MPM DS,są godne uwagi. Ten 12-14kW byłby wystarczający na Twój dom. Duża komora zasypowa,pozwoli z powodzeniem spalać drewno i węgiel. Za tym wyborem stoi fakt,że jest w nim wszystko co trzeba(bez ulepszeń i przeróbek)do prawidłowego spalania w tego typu kotłach. Dakon,Buderus do drewna się nie nadają(za mały zasyp) i będziesz latał co półtorej h podkładać. Defro 20 kW jest za duży na ten metraż(brak ruchomego rusztu),w DS nie można kisić opału(przewymiarowanie),z resztą nie raz o tym czytałeś i jesteś świadomy.
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 23 Lutego 2015 Dziekuję za tak szybką odpowiedź, a co myślisz o tak zachwalanym na tym forum viadrusie
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 23 Lutego 2015 Czy aby ten MPM 12-14kw starczy bo np defro podał 20kw, witkowski 23kw, takpodawali technicy z tych firm i jeszcze kilku innych do których dzwoniłem mając nadzieje ze znają temat i wiedzą co mówią czy jest to tylko taki bełkot aby sprzedać towar. Zrobiłem analizę potrzeb grzewczych dla mojego domu wyszło ze potrzebny jest kocioł 23-26kw. Przepraszam ze pytam o takie rzecz jak dokładnie dobrać moc kotła czy to zależy tylko do powierzchni użytkowej czy mają na to wpływ inne czynniki i jak splawić sprzedawce jak bedzie chciał mi wcisnąć jakis większy bubel.
Gość Opublikowano 23 Lutego 2015 #5 Opublikowano 23 Lutego 2015 Viadrus owszem ale tylko do węgla. Jeżeli chodzi o kotły górnego spalania do węgla,to z mocą są bliscy prawdy ale i tak za duże. Witkowski na pewno nie produkuje DS tylko uniwersalne(śmieciuchy z nadmuchem i bez) i dobre z podajnikiem. Najlepiej jak policzysz sam,korzystając z: http://cieplowlasciwie.pl/ Podasz wszystkie dane tech. budynku oraz ilość spalanego opału na sezon i się wszystko wyjaśni. Kocioł DS należy dobrać na styk.(inne mogą być 10-20% przewymiarowane) Nie wiem,w jaki sposób to policzyłeś ale podejrzewam,że moc 23-26kW to dla kotła miałowego i tu jest brana pod uwagę moc średniodobowa i wszystko się zgadza,bo wychodzi 12-13kW. Paląc miałem w takim kotle(zasyp cykliczny) masz pewność,że taki zasyp starczy na 24h palenia w duże mrozy. Wiem,paliłem w takim kotle przez 12 lat.
ksgw11 Opublikowano 23 Lutego 2015 #6 Opublikowano 23 Lutego 2015 .. Kocioł DS należy dobrać na styk.(inne mogą być 10-20% przewymiarowane) Na pewno najlepiej właśnie tak? Ostatnie dwie zimy pozwoliłyby sięgnąć do max 70% mocy i łącznie tylko przez dwa tygodnie. Nie lepiej byłoby kupić np. 11KW (przy zaleceniu 15KW) i w największe mrozy włączyć np. 'farelkę' 2000W? Takim sposobem zdecydowanie więcej dni grzewczych kocioł pracuje w zakresie np. 50-80% mocy i mniej na 30%.
Gość Opublikowano 23 Lutego 2015 #7 Opublikowano 23 Lutego 2015 Na pewno najlepiej właśnie tak? Nie napisałem,że najlepiej. Nie ja o tym zdecyduję. 12kW dla drewna-14kW dla węgla nie jest za dużo na 150m2 gołych murów. Zawsze można zmniejszyć pow. rusztu i gardziel palnika i obniżyć tym samym moc kotła. Zapytaj zainteresowanego kol.,a nie mnie,czy chce korzystać z farelki.
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #8 Opublikowano 23 Lutego 2015 nie,nie farelka odpada :) a anliza byla robiona wlasnie na http://cieplowlasciwie.pl/ i taki wlasne byl wynik 23-26kw. To viadrus tylko wegiel ok. MPM 12-14kw za 3140 to dobra cena za taki kocioł. Jeszcze jedno czy ktos naocznie widział ten kocioł a może ktos z kol. ma juz takie cuś i może podzieliś się jakimiś uwagami na ten temat lub na co zwrócić uwagę przy zakupie.
emigrant Opublikowano 23 Lutego 2015 #9 Opublikowano 23 Lutego 2015 Na tej wysokości komina 2.3 metra masz ciąg? Nawet na tym 4.2 metra żaden DS z pionowym wymiennikiem nie będzie pracował poprawnie. Chyba, że kupisz z wyciągiem.
Gość Opublikowano 23 Lutego 2015 #10 Opublikowano 23 Lutego 2015 MPM 12-14kw za 3140 to dobra cena za taki kocioł. Jeszcze jedno czy ktos naocznie widział ten kocioł a może ktos z kol. ma juz takie cuś i może podzieliś się jakimiś uwagami na ten temat lub na co zwrócić uwagę przy zakupie. Tak jak proponowałem,wejdz na wątek DS MPM i zapytaj kol.@resg. Użytkuje ten kocioł tylko starszą wersję,na pewno podzieli się z Tobą swoimi spostrzeżeniami. Jest także w stałym kontakcie z producentem. Możesz też sam zadzwonić do producenta i porozmawiać o swoim kominie,czy nie ma przeciwwskazań. To tyle z mojej strony. Powodzenia.
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #11 Opublikowano 23 Lutego 2015 Na tej wysokości komina 2.3 metra masz ciąg? Nawet na tym 4.2 metra żaden DS z pionowym wymiennikiem nie będzie pracował poprawnie. Chyba, że kupisz z wyciągiem. komin ma wysokość 6,5m z tym że pierwsze 2,3m ma przekrój 15x5 tj 225cm2 potem kolano i druga częśc komina czyli 4.2m o przekroju 360cm2. Po zakupie kotla mam zamiar dostosowac komin do potrzeb tego kotła. Myślałem też o kupieniu ceramiki fi 200 i wstawić w obecny otwór kominowy. Co wy na to da komin rade przy ds.
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #12 Opublikowano 23 Lutego 2015 Tak jak proponowałem,wejdz na wątek DS MPM i zapytaj kol.@resg. Użytkuje ten kocioł tylko starszą wersję,na pewno podzieli się z Tobą swoimi spostrzeżeniami. Jest także w stałym kontakcie z producentem. Możesz też sam zadzwonić do producenta i porozmawiać o swoim kominie,czy nie ma przeciwwskazań. To tyle z mojej strony. Powodzenia. Dzieki bardzo za podpowiedzi, rano napisałem do producenta i czekam na odpowiedź z jego strony zobaczymy co on bedzie radził. Na pewno zapytam kol @resg.na temat tego kotła. kol grabpa58 jeszcze raz dzieki za zainteresowanie Pozdrawiam rafał
rafalski14420 Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor #13 Opublikowano 23 Lutego 2015 komin ma wysokość 6,5m z tym że pierwsze 2,3m ma przekrój 15x5 tj 225cm2 potem kolano i druga częśc komina czyli 4.2m o przekroju 360cm2. Po zakupie kotla mam zamiar dostosowac komin do potrzeb tego kotła. Myślałem też o kupieniu ceramiki fi 200 i wstawić w obecny otwór kominowy. Co wy na to da komin rade przy ds.
ksgw11 Opublikowano 23 Lutego 2015 #14 Opublikowano 23 Lutego 2015 ...Zapytaj zainteresowanego kol.,a nie mnie,czy chce korzystać z farelki. Pytanie ogólne, nie o ten budynek. To było poważne pytanie o "podciągnięcie efektywności w skali sezonu grzewczego", które kiedyś tu widziałem już ale nie mogę teraz tego utrafić. Senkju enyłej
WODNIK71 Opublikowano 23 Lutego 2015 #15 Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam, odwiedzam to forum juz od pewnego czasu i czytam,czytam i do tej pory nie znalazłem odpowiedzi na mój problem który mi nie daje spokoju wiec piszę do szanownego grona fachowców o POMOC w doborze kotła bo stary juz powoli pada. Muszę zaznaczyć ze nie mam pojęcia na tan temat. Opiszę krótko co i jak: Domek 150m2, brak ocieplenia ścian, ściany zewnętrzne(grubosć 34cm cegła pełna a miedzy nimi pustka powietrzna) dach ocieplony(wełna mineralna 35cm), do ogrzania jest parter+ ocieplone poddasze+bojler 100l. Obecny kocioł to zwykły blaszak(czyli taki śmieciarz brak dmuchawy i miarkownika) wiek to11 lat palony w tygodniu po poludniu lub wieczorem dzieci marzną bo my w pracy(zona i ja) a w weekend od rana cały czas temp na piecu 70-90. Komin o przekroju 15x15 na wysokości 2,30m i 26x15 na 4,20m. Paliwo do pieca to węgiel(2 tony) + drewno(10m3) na sezon grzewczy. Szukam takiego kotła który zapewni mi stałopalność na jakieś 12h był wytrzymały i był na wegiel i drewno, kwota jaką moge przeznaczyć to max 5tys. Proszę o pomoc w doborze mocy kotła i marki bo czytając w necie, dzwoniąc po firmach z kotłami(przedział mocy kotla podany przez firmy to od 14kw do 25kw) nie mam juz pojęcia jaka moc i jaka marka kotła. Czytając na tym forum wszystkie za i przeciw mam swoje typy 1. dakon dor 2. viadrus u24(bardzo chwalony przez kol a-w) 3. defro ds 4. buderus s111-2 lub s112 I teraz proszę o weryfikacje podanych kotłów i wytypowanie takiego który by spełniał moje kryteria i dobranie mocy kotła(myślę o piecu dolnego spalania) lub podanie swoich typów kotłów. Wiem ze to ja podejmę ostateczna decyzję jaki kocioł i mam nadzieję ze ułatwicie mi podjecie dobrej decyzji. Pozdrawiam wszystkich Rafał. Witam mysle ze jakies 18kw (piecyk) da sobie rade - nie podales przekrojow rur - stara ,nowa instalacja -wazne no i do celu ... defro ok lub ogniwo tez ok zalezy od ceny - ale to sam spreawdz - cen nie znam osobiscie wziolbym z podajnikiem - tylko opal mosi byc prima sort - mialem klopoty przy rozpalaniu ogniwa z podajnikiem - podalem sterownikiem groszek na palenisko i jak zawsze butla palnik i ognia - co rozpalilem to piecyk nie mial sily sie bujnac - kupiony w briko - szal .... ale jak chwycil to az sie smial"
filip170 Opublikowano 25 Lutego 2015 #16 Opublikowano 25 Lutego 2015 witam.mysle ze 13-15kw,jesli chodzi o piec weglowy.nie sugeruj sie do konca poradami.wiesz jakie masz mieszkanie i jak to wygladalo przy starym piecyku(jakie masz zpotrzebowanie). ja bym ci polecil piec mialowy.kupisz go w przedziale 3-4tys i zostanie na opal.mial jest tani a i piec ma dluga stalocieplnosc,wiem bo uzytkowalem taki przez 13 lat.przy jednym zasypie do 24-26 godzin na co i cwu.a w lato na sam cwu od 4 do 5 dni i spokoj.picyk mialowy bylby dla ciwbie do max 30kw bo mialowki wybiera sie inaczej i niebylby za duzy.pisza ze te piece strasznie zanieczyszczaa komin.g...o prawda.szczrze to nie wiem czy 10 razy byl piec czyszczony przez cale uzytkowanie,nic na nim sienie osadzalo.wojek obok kopil nowy piec i po 6miesiacach(piec na wegiel) palenia mial stalagtyty :) w kotle.jesli chcialbys uzyskac wiecej informacji to chetnie pomoge.naprawde szczerze polecam taki piecyk
rafalski14420 Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor #17 Opublikowano 26 Lutego 2015 kol. filip170 na tym forum został mi polecony piec MPM DS 12-14kw przez kol. grabpa58 i powiem ci ze ten piec do mnie przemawia, jestem juz po rozmowie z producentem(bardzo miły gość i zna dobrze temat) i on tez mi zaproponował wlasnie 12-14kw. Obecnie pale weglem i drewnem ale poprzeglądam jeszcze kotly poczytam opinie na ich temat na forum i przemyśle sprawe poza tym miał tez musi być dobry bo palic sie nie bedzie. Mieszkamy blisko siebie wiec w razie czego bede pytał co i jak. dzieki za odp i rady.Pozdrawiam.
filip170 Opublikowano 27 Lutego 2015 #18 Opublikowano 27 Lutego 2015 czy to mial czy inny opal to bez roznicy,kazdy musi byc dobry zeby dobrze sie palil.w ubieglym sezonie kupilem(cale szczescie tylko tone)z innego skladu.masakra,popiol sie sklejal i bulo go o polowe wiecej niz przy poprzednim opale i zasyp 17kg starczal nie na 24 lecz na 18-20 godz.
rafalski14420 Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor #19 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgadza sie opał jest różny i nigdy nie wiadomo co się trafi. Co sezon kupuje 2t węgla i 10m drewna i przy zakupie nowego kotła musi tak zostać bo nie wiem ile to cudo połknie bo i palić też bedę sie musiał nauczyć od nowa. Mam nadzieje że ten kocioł który mam zamiar zakupić to bedzie odpowiedni do moich potrzeb (MPM ds 12-14kw).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.