szatraf Opublikowano 10 Lutego 2015 #1 Opublikowano 10 Lutego 2015 Witam Widzę że administratorzy oraz elita tego forum bardzo profesjonalnie i sumiennie udzielają odpowiedzi i porad - więc może Panowie i mnie trochę pomożecie. Załączam mój schemat CO do analizy. Głównie nurtuje mnie czy zaznaczone na schemacie w koło naczynie wzbiorcze jest w tym przypadku niezbedne. Proszę też o sprawdzenie poszczególnycch elementów instalacji. Może są rzeczy zbędne lub byście coś dodali lub zmienili. OD RAZU BARDZO DZIEKUJE ZA POŚWIĘCENIE ODROBINY CZASU
majschi Opublikowano 10 Lutego 2015 #2 Opublikowano 10 Lutego 2015 witam W instalacjach otwartych naczynie przeponowe jest zbędne Podłogówkę miałeś wpiętą szeregowo z grzejnikami a powinno być równolegle Zawór 4d od podłogówki możesz zastąpić zaworem 3d Pompy wszystkie wystarczą 25-40
henryk1953 Opublikowano 11 Lutego 2015 #3 Opublikowano 11 Lutego 2015 Witaj!!! po co ci ta dodatkowa rura ? poco dodatkowe koszty? PN_na_Naczynia_Wzbiorcze (2).pdf
szatraf Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor #4 Opublikowano 11 Lutego 2015 DZIEKUJE !!! No tak po co wchodzić w koszty. poprawiłem mój schemat. A jeszcze co z średnicami rur ? jakie Czy " obieg kotłowy " ( chodzi o pojemność wody obwodu - kocioł do zaworu czterodorogowego zabezpieczającego przed zbyt zimnym powrotem ) czy jakoś trzeba dobierać czy można po prostu zawór za piecem umieścić i tyle? A jeszcze co z średnicami rur ? jakie średnice w obiegu kotła ( kocioł wyjście ma 6/4) i jakie dać w pionie na piętro ( rozdzielacz pietra znajdować się będzie bezpośrednio nad kotłownią)
szatraf Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 12 Lutego 2015 POMYŁKA Wyjście z kotła jest 2 cale ( a nie jak pisałem wcześniej 6/4) i teraz chodzi o to czy obieg od kotła do zaworu czterodrogowego ( zabezpieczajacego przed zimnym powrotem) ma polecieć w 2 cale - tym samym zawór też 2 cale czy coś zredukować na rurze no i dać mniejszy zawór ? dziekuje za wskazówki
szatraf Opublikowano 12 Lutego 2015 Autor #6 Opublikowano 12 Lutego 2015 I jeszcze jedna sprawa : Bo niektórzy wskazują mi na brak zaworu różnicowego - czy Państwa zdaniem powinien być wstawiony zestaw na zasilanu z zaworem różnicowym ( koło zielone) czy może zostac zestaw z koła czerwonego
majschi Opublikowano 12 Lutego 2015 #7 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zawór 4d 2 cale daje większą szanse na grawitacje w obiegu kotłowym a tym samym dogrzanie powrotu. Montuje się go obok kotła ograniczając do minimum ilość kolanek w obiegu kotłowym Zawór różnicowy w Twojej instalacji jest zbędny ponieważ system rozdzielaczowy wyklucza działanie grawitacji
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.