Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Samowola Budowlana?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...mieszkam na wsi w bloku popeegierowskim tu zawsze wszyscy budowali i stawiali sami bez żadnych pozwoleń. Tak też remontowaliśmy mieszkania i zakładaliśmy ogrzewania i właśnie w 2006 roku założyłam ogrzewanie CO z piecem etażowym w komórce postawiłam piec a w związku z tym że komin był bardzo stary i nie nadawał się do użytku na zewnątrz budynku na ścianie przylegającej do mojego mieszkania zamontowałam komin zewnętrzny metalowy. w 2009 założyliśmy wspólnotę mieszkaniową. W zeszłym roku sąsiadka zgłosiła z zawiści (konflikt sąsiedzki) zgłosiła do PINB donos na sąsiadów a jest nas czworo łącznie z nią samą.. :) że mamy nielegalnie założone ogrzewania. Była kontrola pan z PINB powiedział że jak pozdejmuję drzwi z komórki i w kuchni to będzie dobrze wtedy kubatura będzie się zgadzała i że mam zamontować komin wentylacyjny. Po ich wizycie pozdejmowałam drzwi, kupiłam komin wentylacyjny i go zamontowałam...i miałam im dostarczyc ocenę techniczną kotłowni....tego nie zrobiłam bo nikt mi tego nie chciał wystawić....dostałam nakaz rozbiórki pieca i komina zewnętrznego. Odwołania nic nie dały. W związku z tym iż nie wiedziałam że oni źle zakwalifikowali mi pomieszczenie w którym stoi piec...nigdzie się nie odwoływałam bo nie spełniałam warunków kubatury. A powinnam była odwołać się od ostatniej decyzji do sądu tyle że czas minął a ja 23. 10. 2014 dostałam nakaz rozbiórki której nie wykonałam bo było zimno a to jest jedyny sposób ogrzewania mieszkania a 05.02.2015r dostałam ponaglenie ze w ciągu 7 dni mam rozebrać piec. A dwa dni temu dopiero dowiedziałam się, że pomieszczenie w którym stoi piec nie jest kotłownią że źle zakwalifikowali pomieszczenie i nie mogę spełniac warunków kotłowni 30m2 tyle że na jakiekolwiek składanie sprawy w sądzie jest za późno. Napisałam odwołanie że w okresie zimowym nie rozbiorę pieca i już mam 80 letnią mame a sama jestem osobą niepełnosprawną. Prawnik mi powiedział że skoro przegapiłam termin odwołania do sądu administracyjnego od decyzji w październiku to teraz już nic nie mogę zrobić moga wejść mi do mieszkania i rozebrać piec. Co ja mam teraz robić????

Opublikowano

Witaj!!

Jak ogrzewane były te mieszkania  poprzednio? -i jakie obowiązuje obecnie?

Jakie masz dostępy do kominów dymowych - w pokojach i kuchni.

Czy w kuchni był zamontowany trzon kuchenny?

Na te pytania otrzymasz odpowiedzi w Inspektoracie Budowlanym.

Od tego zależy co będzie można zrobić potem.

Jak ci zdemontuje kocioł to tylko jakieś zastępcze ogrzewanie.-warunek zgodne z przepisami i zgodne z prawem.

A ta sąsiadka jak ona ogrzewa swoje mieszkanie?

Coś mi się wydaje  ze wystarczy zamontować w kuchni piecokuchnię  (jeżeli był tam poprzednio trzon kuchenny).Na piecokuchnię nie musisz mieć pozwolenia na budowę - jedynie zgodę kominiarza na piśmie.

Piecokuchnia to taki piec kuchenny który udaje kocioł.I powoduje że nie musisz spełniać obecnych przepisów  przez które masz obecnie kłopoty..

pozdrawiam. henryk1953

Opublikowano

witam..poprzednio w pokojach stały piece kaflowe...a w kuchni piec etażowy taki stary obudowaby z wierzchu kafeklami podłączony do komina. Tyle że te kominy sa równie stare jak budynek z lat 60 tych i musiała bym postawić nowe kominy a kuchnie dwa lata temu wreszcie wyremontowałam i mam cała zabudowaną. I co mam to wszystko teraz rozwalać??? Sąsiadka najpierw miała ogrzewanie gazowe potem chyba było za drogie i przerzuciła się na to co ja piec CO ale z tego co wiem to rury są zostawione po ogrzewaniu na gaz, ona ma go postawiony w łazience i ma dokładnie te same problemy bo oni chca kubaturę 30m3 a ona też tyle nie ma...podpinaja nas pod przepis dotyczący kotłowni i dlatego taka duża kubatura. A żeby było zabawnie to pan z PINB powiedział że żadno pomieszczenie w naszym bloku nie spełnia warunków

Opublikowano

Witaj!!!

Wynika z tego że macie gaz .Zgodnie z przepisami w tym budynku może być CO na gaz, piecokuchnia, oraz ogrzewanie elektryczne to znaczy piece z dynamicznym rozładowaniem oraz 2ga taryfa.Oraz te nieszczęsne kaflaki.

Najtaniej wyjdzie piecokuchnia robią takie do zabudowy.

Tak przypuszczałem -sąsiadka też umoczyła.

Jak znajdę taka piecokuchnię to dam namiary.

na szybko -http://www.salonsobkowiak.pl/termokuchnie-termopiecyki.php

pozdrawiam henryk 1953

Opublikowano

Jak to czytam to mnie mdli... to jest chory kraj. Durne przepisy na każdym kroku. Przepraszam za OT i mimo wszystko życzę pogody ducha.

Opublikowano

Witaj!!!

Wynika z tego że macie gaz .Zgodnie z przepisami w tym budynku może być CO na gaz, piecokuchnia, oraz ogrzewanie elektryczne to znaczy piece z dynamicznym rozładowaniem oraz 2ga taryfa.Oraz te nieszczęsne kaflaki.

Najtaniej wyjdzie piecokuchnia robią takie do zabudowy.

Tak przypuszczałem -sąsiadka też umoczyła.

Jak znajdę taka piecokuchnię to dam namiary.

na szybko -http://www.salonsobkowiak.pl/termokuchnie-termopiecyki.php

pozdrawiam henryk 1953

wg mnie można mieć to co kto zrobi..oni mieli na gaz na początku i zrezygnowali z niego tylko i wyłącznie dlatego że koszty były za duże. Ale zostawili rury wszystkie bo wiadomo nie chciało się zmieniać i są to dodatkowe pieniądze. A jak założyli etazowe tak jak ja to wielkość rur jest inna i to. Paranoja jest że oni miejsca w których stoją piece nazywają kotłowniami nie ważne czy tak jak u mnie jest to komórka otwarta bez drzwi czy jak u sąsiadów w łazience i to jest ten szczegół że kotłownia ma określoną kubaturę....a ja nie mam na żadnych planach i nigdzie zaznaczone że posiadam w mieszkaniu w BLOKU kotłownię. Dziękuję za pomoc i chęci Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.