ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 #1 Opublikowano 4 Lutego 2015 Pomocy fachowcy:czy wymiennik pionowy i poziomy o tej samej powierzchni oddawania,styku ze spalinami będzie miał podobną sprawność.?
automatyk Opublikowano 4 Lutego 2015 #2 Opublikowano 4 Lutego 2015 wiadomo że pionowy jest lepszy za to bardziej narażony na korozje przy nizszych temp
ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2015 Oglądając nowe kociołki i porównując ich pow.wymiany ze starszymi modelami zastanawia mnie to skąd biorą te moce,gro to poziome pudła.W planie mam zakup piecyka 17 kw,zastapi 25 miałową stąd te rozterki.
automatyk Opublikowano 4 Lutego 2015 #4 Opublikowano 4 Lutego 2015 fizyka sie nie zmieniła generalnie starsze kotły były liczone 8kW/m2 przy prostych wymiennikach - pólkach przy nowych bardziej fikuśnych dociągnie sie do 10kW/m2 i tyle, jak wiadomo z takiego wymiennika wyciagnie sie tez i 20kW/m2 nie patrząc wtedy na sprawnosć
ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #5 Opublikowano 4 Lutego 2015 Muszę pogrzebać mocniej,"wąski piec z długimi kieszeniami poziomymi"na eko i miał,masz pomysł kolego?
ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #7 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ģłębokość 55 jeżeli czoper od góry,w bok po rozbiciu ścianki ok 1,6m ?
balbulus Opublikowano 4 Lutego 2015 #8 Opublikowano 4 Lutego 2015 Z 1,60 może być ciężko się wyrobić w razie konieczności (a taka będzie prędzej czy później) wyjęcia ślimaka, ale może coś się uda znaleźć.
Gość Opublikowano 4 Lutego 2015 #9 Opublikowano 4 Lutego 2015 Ģłębokość 55 jeżeli czoper od góry,w bok po rozbiciu ścianki ok 1,6m ? Bardzo oszczędnie gospodarujesz danymi jakiej mocy kocioł potrzebujesz itd.(obyś naprawdę wiedział czego chcesz) Dla zobrazowania podaję wymiary na tym konkretnym przykładzie. Przy założeniu,że czopuch jest do góry głębokość dla kotła o mocy 15 i 19kW wynosi 55cm Szer. zestawu dla 15 i 19kW wynosi 119cm. Trzeba doliczyć 50cm na obsługę. Wątpię,żebyś znalazł węższy zestaw kotła z podajnikiem.
ciekawski31 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor #10 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zapomniałem o wyjmowaniu ślimaka,może"rewizja" w ścianie.160 żeberek starego dobrego żeliwa.10styropianu ,okna plastyk parę latek mają.Był do tej pory 25kw.
Gość Opublikowano 5 Lutego 2015 #11 Opublikowano 5 Lutego 2015 Jak jest możliwość z tą rewizją to dobrze.(będzie możliwość po zdemontowaniu kosza wyjąć ślimak) W stopce masz napisane dom 120m2 do ogrzania,więc 15kW(oczywiście bez wodnego rusztu) będzie z zapasem,do tego mała ekoenergia na groszek i miał lub APRQ. Może kocioł o mniejszej mocy byłby lepszy ale inne kotły mają inne konstrukcje i ich nie zmieścisz. Zadzwoń lub podjedz do producenta porozmawiaj,może zrezygnuj z fabrycznego stera jaki oferują:Titanic lub Iryd z PID na rzecz SPP. Przemyśl sobie wszystko. Odezwie się w niedzielę(mam pilny wyjazd)
ciekawski31 Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor #12 Opublikowano 7 Lutego 2015 Polatałem trochę po forum,i co do palnika to zdania podzielone,syn niezadowolony z ekoenergi ,ojciec zwykłą retortę ma i jest ok,co człowiek to i opinia.Spp to napewno,jakieś sterowanie z pogodowej czujki,ale temat trochę trudny instalacja grawitacyjna z 2' do pionów,chodzi dobrze bez pompki,czym sterować.?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.