Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Defro Duo 25 Kw Tech K1Pv2 (Pid)

Pokład

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

obserwuje ten temat już od pewnego czasu.

Pale w kotle retortowym pierwszy sezon wiec dopiero zaczynam przygodę.

Mój kocioł to Defro duo o mocy 25 kW. Sterownik mam Tech K1Pv2 z PID.

Ogrzewam dom z 2007r. , okna plastikowe, wzglednie ocieplony 250 m2.

Dwie łazienki, przedpokój i korytarz ogrzewanie podłogowe. Reszta grzejniki. Dodatkowo grzany bojler 300 litrów.

Staram sie za wszelką cenę palić na automacie (PID) bo to jest podobno oszczędniejsze no i przede wszystkim łatwiejsze w nastawach.

U mnie wygląda to tak:

Współczynnik mocy kotła : 10 %. (-30~+30)

Współczynnik wentylatora: -27 %. (-27~+16)

NADZÓR:

czas podawania: 4s.

Przerwa podawania: 4 min

Nadmuch: 24 bieg. (1~100)

NASTAWY:

Temp.kotła: 53 C

Temp.załączania pomp: 51 C

Zawór 4-drożny: 42 C

Podłogówka: 40 C

Temp.wody w bojlerze: 40 C

Wentylator: klapka przysłonięta 50 %

Obecne mrozy na dworze to w dzień -5C a w nocy -10C.

Temperatura w domu to 22C.

Spala mi dziennie ok 25-30 kg ekogroszku. Jest to jednak mocno uzależnione od zużycia wody z bojlera.

Poniżej zdjecia podczas spalania i zdjecia popiołu oraz jak kształtuje sie temp. Kotła.

Co o tym myślicie?

Czy cos mogę poprawić by spalać mniej groszku lub zostawiał mniejsze spieki?

Temp. Kotła czasami waha się od 52 do 59, ale gdy zapotrzebowanie na energię sie zwiększa to potrafi nawet wahać sie od 48 do 66 C. Nie wiem czy to prawidlowa praca ???

post-60972-0-09699400-1419850892_thumb.jpg

post-60972-0-23637800-1419851098_thumb.jpg

post-60972-0-14884100-1419851177_thumb.jpg

post-60972-0-83979200-1419851264_thumb.jpg

post-60972-0-13395200-1419851392_thumb.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jaka masz min przerwe w podawaniu

mi piec pracuje coraz lepiej

post-61588-0-88687900-1423336604_thumb.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Też mam ten piec. Sterownik mam inny (nie pamiętam jaki-musiałbym iść sprawdzić) starszy i pewno nie taki zaawansowany.

Palę w tym piecu od 2012 r. i trochę się nabawiłem z ustawieniami. Ostatni raz piec mi zgasł w 2013 r. i od tamtego czasu działa bez zarzutu przez cały czas.

Zmieniam tylko na czas pozimowy ustawienie w sterowniku na "czas letni" - działa tylko pompa od CWU. Mam bojler na 150 litrów.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to podam swoje ustawienia.

Z moich doświadczeń wynika że, duże znaczenie ma opał który spalamy w piecu. Ja używam ekogroszku "Ekoret" :

- typ 31.2 lub 32.1

- uziarnienie 8-25mm

- wartość opałowa min.26.000 kJ/kg

- zawartość popiołu 4-9 %

- zawartość siarki poniżej 0,6 %

- liczba Rogi poniżej 10

Zimą podajnik zasypuję co 14 dni- 175 kg, w okresie letnim co 31-40 dni też 175 kg.

Patrząc na Twoje ustawienia- masz ustawione takie dane których u mnie nie ma- pewnie to wina sterownika.

Z tego co moim zdaniem masz źle ustawione to temperatura wody w kotle - powinna być wyższa od 60 st. ponieważ niższa temp. wody źle wpływa na stal kotłową. Szybsze zużycie kotła- tak mi powiedział pan który był przy pierwszym rozruchu.

No i nie piszesz jakie masz ustawienia: Praca podtrzymanie, przerwa podtrzymanie, wentylator w podtrzymaniu (czas pracy i czas przerwy).

Ze zdjęć widać że, ogień jest chyba taki jak powinien- chociaż u mnie jest jaśniejszy.

I najważniejsze- piszesz że, czas podawania masz 4 sek, a przerwę podawania aż 4 min ???? Czy to błąd ??? Ja mam czas podawania ustawiony na 14 sek, a przerwę podawania na 50 sek. Nie pamiętam skąd ale - CZAS PODAWANIA i PRZERWA PODAWANIA nie powinna być większa od 1 min.

Jak widać u mnie czas ten przekracza 4 sek. Ale chyba nic to nie przeszkadza bo piec z tymi ustawieniami chodzi już 3 i pół roku i wszystko działa.

A i dodam rzecz bardzo ważną- niektórzy pewno popukają się w czoło- JA czyszczę piec każdorazowo jak zasypuję podajnik- czyli zimą co 14 dni a od wiosny do jesieni co około 30-40 dni. POPIÓŁ I OSADY ZBIERAJĄCE SIĘ NA ŚCIANKACH KOTŁA DOBRZE IZOLUJĄ CIEPŁO które daje węgiel spalający się w Retorcie.

Opublikowano

Wentylator: klapka przysłonięta 50 %

Klapka przy wentylatorze przy paleniu z PID powinna być otwarta na 100% (otwórz na ma. i zablokuj, aby się nie domykała).

Kolega "Kamyki20"

"No i nie piszesz jakie masz ustawienia: Praca podtrzymanie, przerwa podtrzymanie, wentylator w podtrzymaniu (czas pracy i czas przerwy).

Ze zdjęć widać że, ogień jest chyba taki jak powinien- chociaż u mnie jest jaśniejszy."

- prz sterowniku z algorytmem PID i tej funkcji aktywnej nie ustawia się już ww. parametrów o których pisałeś, te ustawienia realizowane są automatycznie.

"Z tego co moim zdaniem masz źle ustawione to temperatura wody w kotle - powinna być wyższa od 60 st. ponieważ niższa temp. wody źle wpływa na stal kotłową."

- tak tu masz rację, temperatura zadana CO powinna być wyższa powyżej 60stopni (najlepiej 65stopni).

Opublikowano

Klapka-wentylatora-w-kotle-zPID-z-podajn

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.