robkom Opublikowano 21 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam! Jaka jest zasada ustawiania rotametrów? czy wszystkie na rozdzielaczu trzeba ustawić na jednakowy przepływ np. 2l/min, czy każdą pętlę inaczej np. dla długich dajemy 2l a dla króciutkich 0,5l?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wielkość przepływu wynika z obliczeń i zapotrzebowania na moc danej pętli grzewczej. Ustaw np na 1,5l/min a jak będzie w pomieszczeniu za zimno to zwiększ przepływ do 2 l/min. 0,5l to w monopolowym się kupuje ;) .
robkom Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2015 tylko że obliczeń nie mam, dom to stare budownictwo, po kapitalnym remoncie więc trzeba przepływy określić organoleptycznie :) zrobię jak radzisz - 1,5l/min. Czyli dobrze rozumiem że wszędzie ustawiam taki sam przepływ niezależnie od długości pętli?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tak, nie możesz uzależniać wielkości przepływu od długości pętli. W większości "liczonych" projektów przepływy są rzędu 1,5-2l/min Jakie masz długości pętli?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Te długości to jeszcze w granicach normy, zacznij od najkrótszego, a następnie coraz dłuższy korygując przepływy . Jaka pompa to napędza? czy klasyczna czy autoadapt ?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2015 To przełącz ją w tryb ręczny, wyreguluj i zobacz czy na autoadapcie będzie dobrze. Jak tak to zostaw, jak nie to trzeba na recznym trybie lecieć, chyba że mają być siłowniki zamykające poszczególne pętle to wtedy na pewno autoadapt.
robkom Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #9 Opublikowano 22 Stycznia 2015 są 3 siłowniki a pętli jest 5 (podając metry zapomniałem o tej w przedpokoju jakieś 30m rurki) Włączyłem wszystkie pętle, ustawiłem 1,5l na wszystkich no i dziś widzę że spadło do 1l jak działa tylko 1 pętla (ta stała) i 1 siłownik, jak się włączą wszystkie siłowniki to podciągnie pod 1,5l. W takim razie może zrobić 2l i wtedy jak tylko 2 pętlę będą działały to będzie te 1,5l.
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2015 #10 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ustawia się bez silowników , jak masz już wyregulowane to dopiero wtedy zakładasz siłowniki i przełączasz na autoadapt. Masz za niski bieg na pompie - przepływ jest za mały. podkręć pompę lub rotametry
robkom Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #11 Opublikowano 22 Stycznia 2015 oki, zrobię jeszcze raz. Pompa jest ustawiona pokrętłem na max obroty. Jak chodzą wszystkie pętle to pobiera ponad 20W jak jedna do 7W - czyli adapt działa. czyli reasumując: 1. zdjąć siłowniki i rozkręcić na max głowice 2. wyłączyć autoadapt 3. wyregulować przepływ 4. włączyć adapt i założyć siłowniki
sambor Opublikowano 22 Stycznia 2015 #12 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ale pompę ustaw na ok 2/3 mocy,
robkom Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #13 Opublikowano 23 Stycznia 2015 zrobione. Ustawiłem przepływ na 2l przy mocy pompy 2/3. Po zamontowaniu wszystkiego z powrotem i włączeniu adaptu, przepływ się nie zmienił, więc lekko zmniejszyłem obroty pompy aby uzyskać 1,5l i jest oki. CZy działa 1 pętla czy wszystkie przepływ się nie zmienia. Ciekawe przy przy dużych mrozach ten przepływ nie będzie za mały - w razie co to się obrotami pompy podniesie.
sambor Opublikowano 23 Stycznia 2015 #14 Opublikowano 23 Stycznia 2015 I o to chodziło - masz teraz podwójną regulację temp w pomieszczeniach: można zmieniać przepływy obrotami pompy, można zmieniać temp wody podawanej do instalacji przez zaw 3-D
robkom Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor #15 Opublikowano 23 Stycznia 2015 dokładnie tak, Sambor dziękuję za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.