krystian899 Opublikowano 12 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Witam ostatnio stało mi sie cos ze sterownikiem lidera mianowicie nie moge sterować dmuchawą jej mocą jedynie moge ustawić tak zeby dmuchała z pełna mocą albo wcale jak obniżę jej moc na sterowniku to dmuchawa nie startuje tylko buczy i bardzo słabo dmucha własciwie to w ogole? W ustawieniach serwisowych standardowo jest ustawiona minimalna moc dmuchawy 25% i maksymalna 45% jak jest tak ustawione to w głównym menu jak zmniejszę moc w % to nadmuch spada ale teraz muszę mieć w serwisowy minimalna moc 35% bo inaczej dmuchawa nie startuje i jak mam ustawione 35% to mimo ze w głównym dam na moc 10% to i tak dmuchawa wieje bardzo mocno i robią się spieki. Co to może byc juz nawet wymieniłem kondensator przy dmuchawie ale to nic nie dało? Dodam ze nie zawsze sie tak dzieje i niekiedy startuje fajnie nawet jak ustawie standardowe 25% w serwisowych ale zazwyczaj po prostu nie startuje tylko buczy?
mlodzieniec Opublikowano 13 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jest coś takiego, jak regulator obrotów dmuchawy. Jesli podepniesz dmuchawe bezpośrednio do gniazdka i ona ruszy na 100% mocy, to wina będzie leżeć po stronie sterownika, jak masz pojęcie o elektronice to możesz sam próbować, a jak nie to odeślij do producenta, jak masz gwarancję, a jeśli nie, to najpierw zadzwoń do działu serwisowego i zapytaj, ile by taka naprawa kosztowała. Moze jakis kumaty elektronik zrobi to taniej.
krystian899 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Niestety gwarancja sie juz skończyła trochę na elektronice się znam i podejrzewam ze układ regulacji mocą bezie zbudowany na triaku to on reguluje mocą ale zastanawia mnie czemu raz dział fajnie a raz nie być może któryś kondensator juz nie ma pojemności domyślam sie ze nie macie żadnego schematu tego regulatora?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.