farmer1979 Opublikowano 5 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Witam serdecznie,mieszkam w Niemczech,niedawno kupiłem mały domek(wybudowany około 1967 roku) do remontu.Domek na parterze ma garaż,łazienkę i pomieszczenie gospodarcze.Pod połową domu jest piwniczka.Na piętrze jest kuchnia,łazienka,salon i sypialnia.Piętro ma około 44m2.Dach nowy ocieplony,dachówka ceramiczna.Ściany nieocieplone,jedna ściana wspólna z sąsiadem.Obecnie w domu znajdują się dwa piecyki na olej.Myślę o zamontowaniu kotła na pellet z buforem i podgrzewaczem wody.Na piętrze będą 4 grzejniki,natomiast na dole myślę o zamontowaniu grzejnika w łazieńce,korytarzu i pomieszczeniu gospodarczym.Myślę,że maksymalna powierzchnia grzewcza to 80m2. Dodam jeszcze,że w regionie gdzie mieszkam temperatura rzadko spada poniżej -10 stopni.Jaki kocioł byście mi polecili?Pozdrawiam
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 z tego co się orientuję,najmniejszy na rynku kocioł pelletowy to Kostrzewa mini bio 10kW http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Mini_Bio__do_20kW
farmer1979 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Czytałem trochę na forach o kotłach Kostrzewa i podobno są dość awaryjne.
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Niewiele mogę powiedzieć na ich temat,a może w Reichu wyczaisz coś interesującego i sprawdzonego?
farmer1979 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Jest tu dużo kotłów także polskich producentów i mam problem,który wybrać. Czytałem dobre opinie o kotłach Red. Zastanawiam się też nad Greń lub Atmos. Może ktoś używa tych kotłów i może coś napisać jak się sprawują?
SUSPENSER Opublikowano 5 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 5 Stycznia 2015 W podobnej cenie co kocioł i grzejniki zamontujesz klimatyzatory typu multisplit z funkcją pompy ciepła i w 2 taryfie nie dość, że nagrzejesz taniej to bezobsługowo, a latem będziesz miał chłodzenie. Do ciepłej wody użytkowej bojler 200-300 litrów w drugiej taryfie i też będzie tanio i bezobsługowo.
automatyk Opublikowano 5 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 5 Stycznia 2015 W podobnej cenie co kocioł i grzejniki zamontujesz klimatyzatory typu multisplit z funkcją pompy ciepła i w 2 taryfie nie dość, że nagrzejesz taniej to bezobsługowo, a latem będziesz miał chłodzenie. Do ciepłej wody użytkowej bojler 200-300 litrów w drugiej taryfie i też będzie tanio i bezobsługowo. Ot i rozsądnie gada ...
farmer1979 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor #8 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Tutaj kWh prądu kosztuje około 1zł więc nie wiem czy to się opłaca.Do pieca na pellet jest dotacja 2400 euro a z buforem 2900 euro.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.