xxxxxx Opublikowano 3 Stycznia 2015 #1 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Witam, posiadam piec EkoCentr 19 KW, mam problem z wypsypującym się, niespalonym groszkiem. Gdy zadzwoniłam do serwisanta, polecił mi oczyszczenie POKRYWY WYCZYSTKI POPIOŁU, lecz nie moge sobie poradzić z jej odnalezieniem. Wszystkie inne metody, mające poprawić spalanie ekogroszku, takie jak ustawienie parametrów podajnika i dmuchawy już zastosowałam, ale nic nie pomogło. Proszę o pomoc
Bartekp Opublikowano 3 Stycznia 2015 #2 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Od spodu palnika masz przykręcony dekiel, który należy odkręcić i wysypać towar, który się tam uzbierał.
xxxxxx Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor #3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 A czy ten dekiel jest wewnątrz otwierając drzwi popielnika, czy na zewnątrz pieca?
SUSPENSER Opublikowano 3 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Palnik jest wewnątrz pieca to i dekiel pod nim także ;) - po otwarciu i wyjęciu popielnika powinno być go widać. Ile lat ma kocioł, jaki węgiel spalasz, jakie nastawy podawanie, przerwa, nadmuch w pracy oraz w podtrzymaniu są obecnie zadane ?
xxxxxx Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Piec mam niedlugo, bo od pazdziernika. Wlasnie orientuje sie gdzie powinna byc ta pokrywa, bo mialam ja w poprzednim kotle Zebiec. Ekocentr nie posiada wysuwanej szuflady popielnika, przepatrzylam otwor kilka razy. Spalam mieszanke juliusza i pieklorz, podawanie 12, przerwa 60 sekund. Wentylator 25, nadmuch i podtrzymanie sa zadane :)
Bartekp Opublikowano 4 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Jak otworzysz dolne drzwiczki widać palnik. Palnik ma od spodu pokrywkę. Zrób zdjęcie
Bartekp Opublikowano 4 Stycznia 2015 #7 Opublikowano 4 Stycznia 2015 http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/index.html
xxxxxx Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #8 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Dziekuje bardzo za pomoc, dalam rade :)
SUSPENSER Opublikowano 4 Stycznia 2015 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Spalam mieszanke juliusza i pieklorz, podawanie 12, przerwa 60 sekund. Wentylator 25, nadmuch i podtrzymanie sa zadane :) Wg mnie masz za dużą dawkę węgla stąd przesypywanie - polecam zmienić na podawanie 5, przerwa 40 i wentylator zmniejszać do momentu aż zacznie przesypywać niespalony węgiel, po czym lekko zwiększyć, żeby dopalał się całkowicie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.