Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Modernizacji Instalacji I Wyborze Kotła

zajonc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuję wymienić kocioł gazowy i ewentualnie zmodernizować instalację. Obecnie posiadam kocioł Immergas Nike Star 24 a jako, że sytuacja rodzinna się zmieniła, kocioł aktualnie ogrzewa tylko parter budynku - ok. 55mkw, (6 grzejników z głowicami termostatycznymi oraz 5 obiegów podłogówki - przed rozdzielaczem wstawiony zawór termostatyczny). Zależałoby mi bardzo na tym, żeby przyszły kocioł podłączyć do komina "przez ścianę" czy też bocznego (nie wiem, jak to się fachowo nazywa). I tu pytanie o komin - czy dedykowany system kominowy z kwasówki, czy może zwykły z pvc wystarczy? (to chyba w zależności od kotła(?)). Nie chcę też nadal męczyć się z przepływowym podgrzewaniem wody, więc w grę wchodzi tylko kocioł 1F z zaworem trójdrożnym i zasobnikiem ok. 150l.

Będę bardzo wdzięczny za sugestie na temat instalacji i kotła.

Pozdrawiam serdecznie i Szczęśliwego Nowego Roku :)

zajonc

Opublikowano

Chcę zmian ponieważ po pierwsze delikatnie mówiąc irytuje mnie czekanie na ciepłą wodę, poza tym piec ma już kilka lat i coraz częściej muszę czyścić wymiennik bo słabo się nagrzewa, jest jeszcze kilka powodów, między innymi oszczędność. Zapomniałem dopisać, że w tej chwili kotłem steruje zwykły sterownik pokojowy. Wydaje mi się, że przez to wszystko podłogówka nie spełnia w 100% swojej roli. Może zrobić dwa osobne obiegi z pompami i sprzęgło tylko nie wiem czy na taki mały metraż to ma sens i co wtedy z c.w.u.?

Opublikowano

Na prawdę nikt nie ma ochoty wypowiedzieć się w tej kwestii? :(

Przestudiowałem trochę temat i chyba przerobię to na podstawową instalację, czyli mieszacz 3D + pompa obiegowa tylko nie wiem jak rozwiązać kwestię sterowania tej pompy? Ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

Masz zwyczajnie źle wykonaną instalację i pewnie wodę która nie spełnia wymagań pracy z kotłem gazowym (pomyśl nad uzdatnianiem wody). Masz rację podłogówka i sterowanie stałotemperaturowe to nieporozumienie. Co do cyrkulacji cwu to proponuję poszukać zestawu (kocioł + podgrzewacz + sterownik) w którym jest możliwość zastosowania cyrkulacji i sterowania pompą cyrkulacyjną, co znacznie upraszcza instalację i jej sterowanie, ale jest opcją droższą, i wcale nie potrzeba stosować termostatycznych zaworów 3D (chyba że ma być też instalacja solarna to wtedy trzeba).

Opublikowano

Dzięki mak :)

Sorki, przeczytałem jeszcze raz swój ostatni post i jest trochę niejasny - chodziło mi o część podłogową instalacji.

Solarów nie przewiduję. Woda u nas jest miękka. Jeśli chodzi o c.w.u. to jak najbardziej, chcę kocioł z zasobnikiem, na dłuższą metę to też oszczędność wody i gazu prawda? Hmmm cyrkulacja? Wydaje mi się, że w moim przypadku nie ma sensu - 3 punkty poboru wody dosyć blisko siebie. Pisząc o zaworze termostatycznym miałem na myśli mieszacz podłogówki tylko nie mogę ogarnąć kwestii sterowania pompą mieszacza, przecież pompa nie będzie podłączona bezpośrednio do prądu i chodziła non stop, nieprawdaż?

Opublikowano

Pompa mieszacza chodzi w przypadku działania głownej popmpy obiegowej, ja tak mam. W mojej instalacji jest problemem to że nie mogę samej podlogi ogrzewać, przerobię to przed przyszłym sezonem. Narazie mam tak że głwny sterownik bezprzewodowy uruchamia mi kocioł i drugi mam przewodowy na ścianie i nim mogę włączać podłogówkę zadaną temperaturą. Chcę mieć tak żeby obydwa sterowniki były niezależne, tylko jeszcze do tego muszę dołożyć zawór 3D za sprzęgłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.