sebas198931 Opublikowano 29 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Przymierzam się do remontu poddasza i chciałbym was spytać jakiej średnicy rury pex użyć żeby zasilić rozdzielacz do którego będą podłączone 3 grzejniki. W łazience moc grzejnika ok 350W, a dwa pozostałe ok 1600W każdy. Czyli wychodzi 3,65kw. Odległość rozdzelacza od pieca to około 5mOdległość 1 grzejnika 1600w od rozdzielacza 2,5modległość 2 grzejnika 1600w od rozdzielacza ok 11m Odległość grzejnika 350w od rozdzielacza 4mWszystkie grzejniki podłącze rurą pex 16 do rozdzielacza I teraz mam pytanie czy mogę zasilić ten rozdzielaczem rurą pex 20mm czy dać 25??Czy mogłby ktoś podać dokladnie jaką moc maksymalną moga mieć grzejniki zasilane pex 20 a jaką pex 25?? Z góry serdecznie dziękuje i pozdarwiam
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam Wavin dla swoich produktów zaleca to co na rys - to wyniki dla różnicy temp zasilanie- powrót - 20C, tylko nigdzie nie podają czy to ze złączkami czy bez ? Jak próbowałem liczyć to na piechotę to raczej bez. Ze względu na przewężenia na złączkach i 1 dłuższą nitkę do grzejnika dałbym PEX 25, Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.