Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Defro 50Kw Wydzielone Z Ustawienia I Osiągi Naszych Kotłów

jacula6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Palę ekogroszkiem drugi sezon w nowym domu i u mnie sytuacja wygląda następująco:

Dom: Powierzchnia grzana z kotłownią 240 m2 , nowy dom, z phorotermu 38 cm + styropian 10-tka, poddasze 25 cm wełny

CWU: Bojler 200l, 4 osoby (stojący -spirala)

Instalacja: nowa miedziana, grzejniki aluminiowe plus podłogówki w 2 łazienkach kuchni i garderobie ( w garderobie nie włączana) ,

zawór trójdrożny ,

4 pompy na obiegach CO i CWU i pogłogówki

Kocioł: Kielar ECO2 35 kw z podajnikiem - sterownik ST37 - do kotła dorobiłem dodatkowe ogniwo grzewcze.

Temperatury na regulatorze pokojowym Auraton 2005 współpracującym z piecem:

W domu: w dzień 22,5, w nocy 22,25

CWU: 46 stopni

Węgiel: ekogroszek z kopalni kwk Julian -kupiony luzem, workowany własnoręcznie i wysuszony w kotłowni,

Ustawienia przy CO+CWU

- temperatura zadana na kotle: 50 stopni

- czas pracy - podawania eko: 8 sekund

- czas postoju podajnika: 60 sekund

- czas podtrzymania: 11 minut

- dmuchawa na 2 biegu z 10 możliwych

zawór trój drogowy otwarty na około 10 % - nie zmieniam jego ustawień

Ustawienia serwisowe: zmieniłem temperaturę priorytetu na 55 st. C - t.j. przy grzaniu CWU

CWU grzeję - jako ustawione w trybie priorytetu

Zużycie węgla: przy największych mrozach - w tym roku już stabilnie 26.6 kg na dobę a najmniej 16,0 na dobę ( ale tu wyłączałem podłogówki bo było za gorąco)

Ubiegłej zimy przy dużych mrozach -27 st. C potrafił mi spalić nawet 53 kg.

Tutaj od dnia 15.11.2010 roku prowadzę sobie statystykę zużycia: tankowani i zużycie ekogroszku

Przy ogrzewaniu tylko CWU (lato):

tylko zmieniam tryb podtrzymania na dłuższy na 25 minut - ale zużycie eko mam tu spore około 220 kg na miesiąc i muszę coś z tym zrobić !!!!!!)

Początki z moim kotłem miałem ciężkie ale jakoś go opanowałem i udomowiłem - a swoje doświadczenia spisuję tu: doświadczenia i potyczki z Kielarem

Pozdrawiam:

ja z tego postu brałem ustawienia ma piec też o tej samej mocy 38 kw  moje paliwo to ekogroszek Pieklosz  ? czyli jak nie będe miał nie dopałków i spieków to mogę zostawić te nastawy  TAK  ?

Opublikowano

jak się wstrzelisz to tak będą to dobre nastawy

jak się wstrzelisz.

nie ma dobrych nastaw dla wszystkich niestety. ten wątek należy traktować jako przewodnik wskazujący kierunek, ewentualnie pozwalajacy od czegoś wystartować. niestety węgiel jest niepowtarzalnym paliwem i czasem bywa tak że w 2 takich samych kotłach na tym samym paliwie trzeba będzie zastosować różne nastawy(nie znacząco różne ale jadnak nie identyczne)

poza tym Ty masz defro z palnikiem 50KW a czp01 zmieniał w swoim kotle palnik i ma tam teraz retortę o mocy 25KW jesli dobrze pamiętam. oznacza to że ma prawdopodobnie inny skok ślimaka i inną ilość węgla podaje w jednostce czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.