Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stara Instalacja, Grawitacja I Pex

drzewko82

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o poradę.

Mam piec węglowy, 3 stare grzejniki żeliwne + 2 aluminiowe, wszystkie działa grawitacyjnie. Do tego dziadek jak jeszcze żył dopiął pompe obiegową - głównie ze wzgl na grzanie samego bojlera (po zamknięciu zaworu ogrzewa się tylko bojler który jest w łazience+2 grzejniki, ale nie działa już grawitacja) i pewnie tez dla komfortu bo szybciej dom można nagrzać.

Do tego znajomy hydraulik dopiął mi zaraz nad piecem 2 grzejniki aluminiowe po 12 żeberek. Grzejniki te są na piętrze w 2 pokojach, nad piecem dołączona jest pexa 20 której jest ok 6-7 metrów (z tego ok 4m. w górę), później trójnik i rozejście w boki pexą 16 do 1 pokoju ok 4metry, do 2 pokoju ok 10metrów.

Grzejniki te chodzą troche kapryśnie, ten z krótszą pexą jeszcze w miare ok, ale ten z dłuższą pexą już kiepsko.
Na grawitacji oba są ciepłe ale tak na 40stopni, na pompie obiegowej już lepiej ale ten z dłuższą pexą czasem nie grzeje. Mam zawór zakręcający tylko na te grzejniki ale coś z tym trzeba zrobić...

Znajomy chce zmienić zasilającą pexe 16 na 20, ale tylko zasilającą.

Pytanie: czy nie lepiej było by zmienić i zasilanie i powrót z 16 na 20?

I czy jest szansa że przy grawitacji 20 pexa coś zmieni?

Opublikowano

Jak już zmieniać, to zasilanie i powrót.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.