Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Brastal Uks - Jak Palić?

OphisR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w instrukcji napisane jest, że jest to kocioł dolnego spalania.

Sprzedawca i instalator zapewniał mnie, że w kotle możliwe jest palenie od góry, zasypanie miałem i napalenie od góry? Kocioł jest wyposażony w elektryczny nadmuch. Nie mam bezpośredniego dostępu do kotła ponieważ jest on zainstalowany u rodziców, jeśli ktoś wie to proszę wskazać gdzie umieszczone są dysze wylotowe powietrza.

Pozdrawiam

Opublikowano

bylem na stronie brastal  w tym piecu nie wykorzystywac dmuchawy cieplo ucieknie w komin  zbyt duze  straty,

Opublikowano

powietrze wtlaczane jest w popielnik a potem dwa kanały z boku lub styłu w palenisku

Opublikowano

Konstrukcja identyczna jak SAS NWT. Trzeba zatkac górny przelot blachą, na dole zrobić z szamotu palnik, a jak pierwsza wisząca przegroda jest ok. 20 cm od rusztu to ja obnizyć np. szamotem i kątownikiem stalowym. I palić od dołu, to jedyne sensowne wyjście. Jesli zas górna dziura ma ok. 10 cm i więcej, to zatkać przelot ZA wiszącym wymiennikiem i palić od góry.

Opublikowano

Tylko przy paleniu od góry będzie taki problem, że moc znacznie spadnie, więc polecam przeróbkę na dolne spalanie, można palić 24/7 a jak się wprawi to i do czyszczenia nie wygaszać całkowicie, co mi się udaje. N apoczątek wsadź w górną dziure kawałek blachy wygiętej na kształt litery C, i obserwuj, co to daje. Zasypowa sie pewnie zaraz pokryje smoła ale to normalne, aktualnie jak zapalisz na dole i zasypiesz, to po godzinie cały wsad się pali, prawda? A jak masz klapke do miarkownika w drzwiczkach popelniku, to wywal nadmuch i pal na miarkowniku. Przynajmniej można spróbowac i ocenic, który sposób lepszy. Ale rozumiem, że rodzice moga mieć problem z miarkownikiem więc troche go ulepsz i zostaw nadmuch, jak będzie trzeba. A co mówia sprzedawcy, to nie zawsze prawda, tu zapalanie od góry może sie udać, ale nie będzie tak efektywne jak w prawdziwym górniaku. Trzeba go przerobić bo teraz to taki kundel, ani górny, ani dolny. A żeby rodzice mogli tylko dorzucać to jak wspomniałem, na dolne przeróbka potrzebna.

Opublikowano

Czyli jak zrozumiałem należy zatkać górny wylot wg załączonego schematu i spaliny zamiast lecieć tak jak linią przerywaną polecą tak jak linią ciągłą, ale w grę najlepiej wchodzi palenie od dołu. A można prosić o jakiś schemat jak przerobić to palenisko? Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem.

uks.jpg

Opublikowano

Tak, obecnie na pewno leca górą i cały wsad sie rozpala, a nie powinien. Nie wiem, jakie sa wymiary rusztu, jak wysoko wisi ten pierwszy wymiennik. Najlepiej spojrzyj sobie np. na zebiec KWKD, w przekroju - z tyłu rusztu ma taki skos, cos podobnego trzeba zrobić z szamotowych cegieł, na stronie http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/modyfikacje-kotla/  jest propozycja palnika z wymiarami nawet, musisz sobie dopasować. Teraz palenie górno - dolne jest pozbawione sensu, bo tylko masa dymu. No i jak pisałem po zatkaniu górnej dziury przygotuj sie na zasmolenie komory na węgiel, nawet dośc znaczne do kilku mm smoły, ale wymiennik powinien być suchy, tak mam u siebie, tu można skrobać a tam tylko pył i popiół i trochę sadzy. No i ostroznie otwierać drzwiczki, najlepiej najpierw popielnikowe, potem zasypowe żeby nie dostać bum w twarz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.