unkas Opublikowano 13 Grudnia 2014 Autor #26 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Witam, mój piec został opanowany w stopniu dostatecznym ( w zncznej mierze dzięki waszej pomocy za co dzieki). Jednak chciałym z niego wycisnąć troszkę wiecej. Przy moich ustawieniach przy każdym przedmuchu miał zapala się. Eliminuje to wybuchy, ale mam wrażenie, że pogasza to stałopalność. Najlepiej byłoby aby w kotle ciągle był ogień wypalający gazy. Może za bardzo uszczelniłem ten piec? A gdybym tak częściowo otworzył klapkę w dmuchawie? powiedzmy na 3/4 tak aby ciągle był dopływ powietrza? Zastanawiam się czy wtedy temperatura na kotle nie byłaby trudniejsza do opanowania, ewentualnie silniejsze podmuchy wiatru mogłyby "rozpędzać" miał w niekontrolowany spób. Ciągle i niezmienie mój wynik to 15 kg na 14-15 godzin. Co myślicie?
spidoman Opublikowano 13 Grudnia 2014 #27 Opublikowano 13 Grudnia 2014 15 kg na 14-15 godzin dla miałowca to wzorcowy wynik, a z klapką musisz się pobawić wszystko zależy od warunków pogodowych,
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #28 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dako sprawdziłem mój wentylator i przy tych ustawieniach Tabl-7,Ofsg4,Ofsd-2 pracuje z mocą od 36Wdo 22W.Wydaje mi się ,że nie bierze dużo prądu.
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #29 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam, mój piec został opanowany w stopniu dostatecznym ( w zncznej mierze dzięki waszej pomocy za co dzieki). Jednak chciałym z niego wycisnąć troszkę wiecej. Przy moich ustawieniach przy każdym przedmuchu miał zapala się. Eliminuje to wybuchy, ale mam wrażenie, że pogasza to stałopalność. Najlepiej byłoby aby w kotle ciągle był ogień wypalający gazy. Może za bardzo uszczelniłem ten piec? A gdybym tak częściowo otworzył klapkę w dmuchawie? powiedzmy na 3/4 tak aby ciągle był dopływ powietrza? Zastanawiam się czy wtedy temperatura na kotle nie byłaby trudniejsza do opanowania, ewentualnie silniejsze podmuchy wiatru mogłyby "rozpędzać" miał w niekontrolowany spób. Ciągle i niezmienie mój wynik to 15 kg na 14-15 godzin. Co myślicie? Widzę ,że nikt nie kwapi się do odpowiedzi .Gęstość miału jest tak duża ,żę kocioł nawet z otwartą klapką się nie rozpędzi.Oczywiście dotyczy to tylko miału ,bo z węglem to całkiem inna bajkaJa ,aby zapewnić dopalanie gazów wkładam dwa klocki drewniane.Jeden na tył , drugi na przód i zasypuje miałem.Wynik porównywalny z moim ,ale czy dobry .Niektórzy mają lepsze ,ale czy prawdziwe,niebiosa raczą wiedzieć.Robiłem różne cuda i kombinacje ,ale przy tych temperaturach sprawność na miałowcu zawsze oscyluje między 62-67 %.Najlepszy efekt przyniosło zmniejszenie komory zasypowej.Gdybyś uzyskał coś więcej, to pochwal się.
genab Opublikowano 14 Grudnia 2014 #30 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Może próbujesz z perforowaną rurą, ciekawe, jaka sprawność wyjdzie.
dako1970 Opublikowano 14 Grudnia 2014 #31 Opublikowano 14 Grudnia 2014 witam ja swoj kociołek zasypalem w sobotę(7.00 ) ok. 50kg miału...tyle do niego wchodzi ,przewiduje ze będzię sie paliło przy takich temperaturach jakieś 48 godz. ale wieczorem się okaże czy moje prognozowanie stałopalności sie sprawdzi jak wróce do domu to przekażę wiesci czy moje prognozowanie stałopalności sie sprawdziło
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #32 Opublikowano 14 Grudnia 2014 U mnie tą perforowaną rure zastępują cztery perforowane kątowniki umieszczone po bokach komory zasypowej.Ale, może jak najdzie mnie wena twórcza ,to coś spróbuje z tym perforowanym cudeńkiem wykombinować.Narazie zmęczyły mnie wszystkie innowacje w kociolku. Uzyskałem powiedzmy osiągi ,które są dla mnie zadowalające.1 Gj mam za 33zl z miału pomieszanego z grochem. Cały czas odkrywam tajniki mojego sterownika i tu upatruje polepszenia spalania i wyższej ekonmiki.Zainspirował mnie post Lysego o poszukiwaniu sterownika ,który w spsób racjonalny dopala resztki zasypu.I okazało się ,że tornado coś takiego posiada ,a żyłem w nieświadomości przez ostatnie 4 lata.O wynikach poinformuje szacowne grono. Dako co do prognozowania to mogę się pochwalić tym że wyliczyłem teoretyczny zysk z 24 kg opału i wyniósł 374Mj,a rzeczywisty z licznika 375 to oczywiście dla zabawy.
dako1970 Opublikowano 14 Grudnia 2014 #33 Opublikowano 14 Grudnia 2014 witam ponownie wróciłemm do domu i temp w pomieszczeniach 21, piec wygaszony, ciepla woda 50 st, termostaty danfoss na "3" niby wszystko w normie ale bylem przekonany ze pociągnie dłuzej... sprawdziłem sterownik ustawienia hmmm.....z tamtego roku, dopiero 4 raz paliłem miałem (na razie pale drewnem) aha miał jankowice czy cos w tym rodzaju.........wypalił sie do pyłu,spieków jak na miał mało,ale popiołu zostało jakies niecałe 20litrów z ok 50kg miału niestety w pewnym sensie znalazłem przyczyne szybszego wypalenia........pompa c.o. jakims cudem zamiast pracowac w automacie pracowała na ręcznym i w dodatku na wysokim biegu pobawię sie jeszcze sterownikiem (Tornado),ale poczekam kiedy bedą juz mrozy i bede palił tylko miałem reasumując 36 godz nie było mnie w domu,dom nie wychłodzony wiec kocioł pracował około 36godzin....około -----to duzą rozbieżność no ale...... czyli spalanie miału jakieś 1,3kg miału na godz........ no cóż troche jestem zawiedziony,ale następna próbe już bardziej dopracuję.....
Gość lysy1l Opublikowano 14 Grudnia 2014 #34 Opublikowano 14 Grudnia 2014 aha miał jankowice czy cos w tym rodzaju.........wypalił sie do pyłu,spieków jak na miał mało,ale popiołu zostało jakies niecałe 20litrów z ok 50kg miału Szczerze mówiąc nie nazwałbym tego miałem. Spaliłem chyba z osiem worków tego 23D z Jankowic i o ile kaloryczność faktycznie nie najgorsza, to ilość popiołu porażająca, bo w granicach 30%. To samo miał 23D z Bobrka, ciepło fajne, ale popiół ze 25%. Porównując je do odsianego ekomiału 25Mj/kg , czy flotu z Marcela 22Mj/kg, gdzie popiół kształtuje się na poziomie maksymalnie 8-10% można nazwać to katastrofą.
dako1970 Opublikowano 14 Grudnia 2014 #35 Opublikowano 14 Grudnia 2014 no coż w rzeszowie tylko piast,jankowice i rosja......i jakies no name.....cena piasta 350zł/t jankowice 380zł/t,rosja 350-400zł/t ale u mnie sie nie sprawdził strasznie trudny do rozpalenia
kaibuk Opublikowano 14 Grudnia 2014 #36 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ktoś na forum pisał ,że więcej zysku jest gdy porcje miału podzieliły na dwa osobne rozpalania.Ja staram się palić raz na 24 godziny i spalam 1kg na godzinę.Podobny wynik do Twojego miałem ,gdy zasypywałem cały kocioł.
unkas Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor #37 Opublikowano 17 Grudnia 2014 Witam, sytuacja troszkę się u mnie zmieniła. Przez ostatnie dni zasypywałem cały piec miałem od innego dostawcy. Wychodzi 3/4 worka jakieś 20 kg zakładając że jeden worek waży 30 kg ( kupiłem 10 worków o łącznej wadze 300 kg, miał był trochę mokry...) Pali się od godziny 14-tej do 9-tej następnego dnia. Rano dorzucam jeszcze troszkę drewna i jakieś 2-3 kg miału aby dopalić wszystkie resztki. Narazie niczego lepszego nie osiągnąłem :)
unkas Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor #38 Opublikowano 17 Grudnia 2014 No i przy nowym miale mam nowe ustawienia. Przedmuch co 2 min na 20 sek. , przy innych ustawach wybucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.