Artex1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Szukam osób które uzytkuja piec jak w temacie FARGO 19kW firmy FireEco celem wymiany doświadczeń odnośnie ustawień
negocjator Opublikowano 8 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2014 witam . ja użytkuje FireEco ... model Aster 15 kw , ale z tego co widze , posiada pan inny sterownik , ten bardziej zaawansowany .. ogólnie użytkuje od dwóch miesięcy i jestem zadowolony , spełnia moje oczekiwania . stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry .
Artex1 Opublikowano 9 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 9 Marca 2015 Przepraszam ze dopiero dzis sie odzywam ale nie odznaczyłem że chce obserwować ten temat i nie otrzymywałem odpowiedzi :)) w każdym razie dzięki To moja pierwsz zima z tym piecem w zasadzie jestem zadowolony spaliłem jak na razie 2t ( w sobote zasypałem ostatnie 2 worki i 2 z 3 t ogrzewam przy tym 200m a jaki ma pan palnik u siebie ? co do sterownika to jedynie nowsza obudowa jesli chodzi o funkcje to na kolana nie rzuca powiedział bym wręcz że jest bardzo ubogi, brak w nim wskazań statystki w jakich tem. piec pracował itp.
negocjator Opublikowano 9 Marca 2015 #4 Opublikowano 9 Marca 2015 A witam po krótkiej przerwie .. ja również mam pierwszy sezon użytkowania kotła za sobą .. i jestem pozytywnie zaskoczony .. nigdy nie sprawił mi problemów ..a jeśli chodzi o sterownik to dość szybko zmieniłem na SPP Bolecki z którego jestem bardzo zadowolony ,ma wiele ciekawych funkcji , z dostępem podglądu i ustawień przez neta , po za tym ogólne spalanie we wcześniejszych miesiącach .. wychodziło około 15 kg na dobę przy 180 m2 . palnik jaki posiadam do żeliwny ślimakowy (prostokątny ). Zobaczymy co przyniosą kolejne miesiące , ponieważ bedę palić cały rok , w sezonie tylko podgrzewając CWU... pozdrawiam .
Artex1 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2015 Też mam taki palnik i powiem szczeże że mam problem z ustawieniami tak aby utrzymac żar nad paleniskiem ( wtedy palnik manajwiększa moc obecne ustawienia to praca podawanie 12s przerwa 90s podtrzymanie podawanie 40s przerwa 40 minut dmuchawa na 40% czas przedmuchu 180s przysłona odsłonięta na około 1-1,5cm spalanie u mnie jest na poziomie 20kg na dobę CWU 40s z priorytetem Jakie masz u siebie ustawienia
matys32 Opublikowano 24 Lutego 2016 #6 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam posiadam fireeco fargo i użytkuje 4 zimę, chętnie wymienię się opinią i nastawami,7 procent podawania w okresie 32 sekund, w postoju 31 minut przerwy 11 sekund podawania, a wentylator 12 procent bo więcej mam od razu spieki, tej zimy do czerwca spale 3 tony zacząłem palić od 1 października 115 metrów kwadratowych, pisze do was bo mam wrażenie, że języki ognia nie śą takie jak powinny być
Artex1 Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor #7 Opublikowano 25 Lutego 2016 Na tę zimę kupiłem węgiel dość tani ale miał być dobry Czarna Perła nie jest najgorszy ale początkowo nie mogłem sobie dac rady z ustawieniami bardzo żużlował sie i długo łapał temperaturę, po wielu próbach i obserwacjach eureka :)) obecnie mam ustawienia na maksa to znaczy podawanie 25s przerwa 250s podtrzymanie 25min podawanie 25s dmuchawa na 70% temperatura na piecu 65-68s w niezależności od pogody jak jest cieplej zniżam do 65 jak zimniej ustawiam na 68 Dopiero przy takich ustawieniach węgiel dość dobrze się wypala jeszcze troszkę spieków ale niewiele ( wcześniej były do tego stopnia że potrafiły palnik zablokować) jak do tej pory nie spaliłem jeszcze 2 t ( zostało 8 worków ) średnio 5 worków zasypanych starcza na 8-10dni. Palę od listopada ( wcześniej przepalałem kominkiem wodnym ) Z moich obserwacji wynika że palnik pracuje pełną mocą jak jest dobrze zasypany czyli kopczyk wystaje ponad krawędź około 1-2cm wówczas piec dobija temperaturę po 1 max 2 podaniach i przechodzi w podtrzymanie wcześniej kiedy czasy podawania miałem krótkie załączał sie kilka a nawet kilkanaście razy zanim napełnił palnik i osiągnął pełna moc przez co trwało to długo a temperatura na piecu zamiast wzrastać dalej spadała , teraz przy tych ustawieniach histereza jest na 3 nie spada poniżej 60s . Zauważyłem też że jest spora bezwładność pieca to znaczy przy ustawieniach temperatury na piecu na 65s piec po jej osiągnięciu wyłącza dmuchawę i podajnik ale temperatura potrafi wzrosnąć nawet do 70s w ciagu 2-3 minut od wyłączenia . Szczerze powiedziawszy z pieca jestem zadowolony jedynie sterownik to porazka kupując piec a to pierwszy groszek nie miałem pojęcia na co zwrócić uwagę na jakie funkcje i możliwości jesli możesz opisz jak u ciebie przy tych ustawieniach jakie masz to wygląda jak wachaja się temeperatury na piecu, ile czasu ile cykli potrzebuje piec aby osiagnąć temperature zadaną
Lorlen Opublikowano 31 Marca 2016 #8 Opublikowano 31 Marca 2016 Witam! Mam zamiar zakupić właśnie kocioł Fargo 19 kW. Z uwagi na to, że macie już jakieś doświadczenia, mogę dowiedzieć się co zmienić w specyfikacji tego kotła? Czy ten żeliwny (prostokątny) palnik daje radę spalać np mieszankę groszku z miałem? Czy przekładnia motoreduktora pracuje dobrze, czy się zacina, czy też warto zamówić przekładnię z silnikiem Besel 30W? Czy sterownik do czterech pomp i zaworu 4D o symbolu ST-480 to dobry wybór czy też rozejrzeć się za czymś innym? Jaka jest kultura wykonania tego kotła i na czym polegają mankamenty jego użytkowania? Czy wydajność kotła jest faktycznie zgodna z danymi producenta? Mam zamiar ogrzewać nim 160m kw. Nie ukrywam, że najbardziej do zakupu skłania mnie cena kotła ale ostatecznie lepiej dołożyć i kupić coś co będzie działać niż "tani mebel" do kotłowni. Będę zobowiązany za każdą merytoryczną opinię.
Lorlen Opublikowano 20 Kwietnia 2016 #9 Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Do wiadomości potomnym FIREECO FARGO 19kW to brat bliźniak kotła DZIUBARCZYK model KWM SGR wysoki 19 kW. O kotle Dziubarczyk jest trochę więcej informacji na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.