Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dylemat Z Różnymi Ustawieniami

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni robie sobie porównania jak długo piec pracuje/podaje do osiągnięcia zadanej itp. Testowałem różne ustawienia różnymi nadmuchami. Pogoda jest w miarę stabilna, więc jakoś specjalnie nie ma wpływu na rozbieżności w moich wynikach.

Niech mi ktoś wytłumaczy, jak to możliwe, że przy stosunku 1:7 z wiatrem np. 35% kocioł dochodzi do zadanej w bardzo podobnym czasie jak w przypadku 1:10 z wiatrem np. 20%?

Wyniki są bardzo podobne. Jak to jest, że przy większej mocy, spalam więcej opału i piec dochodzi do zadanej jak w przypadku małej mocy?

Opublikowano

Od kilku dni robie sobie porównania jak długo piec pracuje/podaje do osiągnięcia zadanej itp. Testowałem różne ustawienia różnymi nadmuchami. Pogoda jest w miarę stabilna, więc jakoś specjalnie nie ma wpływu na rozbieżności w moich wynikach.

Niech mi ktoś wytłumaczy, jak to możliwe, że przy stosunku 1:7 z wiatrem np. 35% kocioł dochodzi do zadanej w bardzo podobnym czasie jak w przypadku 1:10 z wiatrem np. 20%?

Wyniki są bardzo podobne. Jak to jest, że przy większej mocy, spalam więcej opału i piec dochodzi do zadanej jak w przypadku małej mocy?

ponieważ może to być taka sytuacja że przy podawaniu 1:10 i nadmuchu 20% masz mniejszy nadmiar powietrza i mniejszą strate kominową niż przy ustawieniach 1:7 i nadmuchu 35%. to jest tylko domysł ponieważ trzeba by to sprawdzić mierząc ilosć wytworzonego ciepła i zawartość tlenu w spalinach. nie znam charakterystyki pracy Twojego wentylatora, ale uważam że nie mijam się z prawdą zbytnio.

dodatkowo skłonny jestem stwierdzić że jednak nie masz takich samych warunków i Twoje porównania są niezbyt miarodajne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.