waskithebest Opublikowano 4 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Witam, Mrozy przyszły więc zacząłem na budowie/w domu użytkować z tego kotła. Domu powierzchni około 150m (z tego 50m to dolny poziom piwnica/garaż). Ocieplony styropianem 15cm. Ogrzewanie podłogowe 100m z termostatami ustawionymi na 22 stopni, 7 grzejników ustawione na 20 stopni (w tym w piwnicy 3 grzejniki). CWU ustawione na 45 stopni (prawie nie używana jest woda). Piec ustawiony na 55 stopni. Mieszacz wstawiony na powrocie i ustawiony na 55 stopni również. Zakupiłem 200kg na próbę ekogroszku z tesco (ten czeski z 22MJ, zakładam, że to jest współczynnik analityczny a nie roboczy). I przez 4 dni piec zdążył skonsumować całe 200kg tego eko groszku, co wydaje mi się za dużo. Pytanie mam takie, czy to wina słabego ekogroszku? czy ustawień w sterowniku? Być może ktoś użytkuje ten ekogroszek i daje rade na nim palić "normalnie". Zastrzegam, że jestem lajkem w kwestach palenia w tego rodzaju piecach (to mój pierwszy piec).
balbulus Opublikowano 4 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Masz dom w budowie, wygrzewasz - palić będzie dużo. Jestem w takiej samej sytuacji i poradzono mi, aby pierwszy sezon ogrzewania puścić w koszty budowy - to chyba dobra rada. Masz kawał betonu i muru do wygrzania, to musi sporo energii pochłonąć
Dragster Opublikowano 4 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ja mam podobną sytuację. Nie użytkuję jeszcze domu. 235m2 i opału idzie jakieś 30kg/dzień przy tych temperaturach co były do -8 w nocy. Z tygodnia na tydzień widzę poprawę. Wilgoci technicznej bardzo dużo jeszcze zostało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.