Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kot-Spaw Miałowiec

laura86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Przyszła zima i oczywiście zaczeły sie problemy z moim piecem na miał. Piec kot-spaw miałowy 25 kw. Ustawienia :

temp zadana 50 stopni

czas pracy 1.34 min

czas przerwy 0:33 sek

temperatura właczania się pompy 51 stopni.

Piec dochodzi do zadanej temp 18 min, a na podtrzymaniu jest 12 min. Ale mój problem polega na tym że spada temp na piecu do 44 stopni i długo ciągnie do zadanej ( te 18min) i coś wydaje mi się nie tak. Zreszta bardzo dużo spala ( 90 kg na niecałe 3 dni) ! Co robić bo wydaje się byc nie halo.

Masz wyższą temp. załączenie pompy niż te zadanej. Po pierwsze ustaw odpalenie pompy np. na 40 stopni. Jak to zmienisz to daj znać za jakiś czas co się zmieniło

Laura, czy coś się zmieniło?

Opisz co dokładnie się dzieje. Grzejniki ciepłe? Jakie masz teraz ustawienia? I jeszcze jedno czym palisz, jaki opał? Masz możliwość wsypania czegoś innego, żeby porównać? Może po prostu opał do luftu

Ktoś jest w stanie mi pomóc z tą spadającą temp ? Histereza kotła jest nastawiona na 2 stopnie :/

Witam

Jeżeli spadająca temperatura do 44 stopni to twój jedyny problem to wszystko jest w porządku. Ja mam histerezę nastawioną na 1 stopień a spada mi temperatura w trakcie pracy o 3 stopnie a bywało, że i o 6 stopni spadało.

Dlaczego tak się u mnie dzieje. Pomiar temperatury w kotle jest w górnej części, jak woda osiągnie temperaturę zadaną to kocioł przechodzi w podtrzymanie ale cały czas jest napełniany zimniejszą wodą z instalacji. W momencie jak spadnie temperatura o wartość histerezy to rozpoczyna się cykl pracy. Na początku tego cyklu w kotle jest najzimniejsza woda i w pierwszej fazie cyklu pracy może podejść do czujnika temperatury i spowodować większe obniżenie temperatury niż wynika to z ustawień.

Pozdrawiam

Laura czy kocioł osiąga zadana czyli usługi Twoje 50 stopni?

Witam, tak kocioł osiąga zadane 50 stopni. Grzejniki ciepłe. Opał to MIIA odsiewka o wartości opałowej 24 kJ/kg. W zeszłym roku paliłam ekoretem groszkiem i tez było podobnie ale spadał tylko o 3 stopnie. Ale teraz strasznie dużo pali. Ustawienia takie czas pracy 1.30 min a przerwy 0.30 min. Teraz mam zasobnik na 2 dni a wcale wielkich mrozów nie ma :/

Być może u Ciebie grzejniki są mocniej rozkrecone niż u sąsiadów i/ lub masz większe straty ciepła. Sąsiad pali identycznym opalem? To, że macie takie same piece o niczym nie świadczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.