Mario5 Opublikowano 2 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dzień dobry, proszę o podpowiedzi, co może być przyczyną problemu w przełączaniu w kolte obiegi c.o a c.w.u. W kotle wymieniane już były: zawór 3d, płyta główna i wiązka kabli. Dzieje się to kiedy kocioł popracuje trochę (kilka godzin) w trybie pracy na przemian c.o/c.w.u. Ostatnio fiksuje się na połozenie c.w.u. i resety ani wyłączanie nie są w stanie przerzucić zaworu w tryb c.o. Dopiero jak minie trochę czasu też kilka godzin to załączy tryn "grzejnikowy". Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi.
gzawadzki Opublikowano 8 Grudnia 2014 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Czy na instalacji CO masz poinstalowane jakieś zawory zwrotne. Jeśli tak to wyrzuć je. Od roku 2013 kotły junkers mają problem z przełączaniem. Ja po wywaleniu od 2 lat nie mam już problemów. Napisz czy pomogło.
Mario5 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Cześć, mam zawory zwrotne na CO. Trochę strach wywalic bo mam jeszcze układ kominka z płaszczem (przez wymiennik i sprzęgło) podpięte. Też masz Junkersa?
KonsultantJunkers Opublikowano 17 Stycznia 2015 #4 Opublikowano 17 Stycznia 2015 W pierwszej kolejności zalecam kontakt z autoryzowanym serwisantem Junkers. Adresy najbliższych serwisantów może Pan wyszukać na stronie http://dealersearch.junkers.pl/pl/pl/service . Pozdrawiam,Konsultant marki Junkers
Mario5 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #5 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dzień dobry, może zanim Pan następnym razem uraczy kogoś taką "złotą podpowiedzią" proszę zadać pytanie czy kontakt z serwisem już był. Po Pańskim wpisie nie wiem co mam myśleć o Pana podejściu do klientów marki Junkers.
Silton Opublikowano 19 Stycznia 2015 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Również obstawiam zawór zwrotny jako przyczynę problemu. Blokuje on przepływ wody podczas przesuwu tłoka w zaworze trójdrożnym. Jak wiadomo z fizyki wody nie można ''zdusić''.
Mario5 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor #7 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Za miesiąc jednoznacznie będę mógł stwierdzić, że problem został usunięty. Wstępnie powiem, że przyczyną był zawór trójdrożny. Teraz kocioł jest w fazie testów.
olutus Opublikowano 31 Stycznia 2015 #8 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Hej koledzy a może jakiś amator instalator założył dodatkową pompę na obiegu c.o i nie zamontowal sprzęgła? Gie Es Czwóreczka
Mario5 Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor #9 Opublikowano 2 Lutego 2015 Proszę państwa, problem ustąpił po wymianie zaworu trójdrożnego na inny typ. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.