Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety, poruszam się osobowym, więc mogę kupić tylko tyle co na próbę.
Skoro za oryginalny RETOPAL płacę 810zł, to ten JARET w Opolu w ogóle się nie kalkuluje. Gdyby nie to, że chciałem go przetestować, to przy tej cenie nawet bym nie zwrócił na niego uwagi.

Jako ciekawostka, kupiłem jeszcze "ANMAG", który ma 25MG, uziarnienie 3-25 i to u nich kosztuje 820zł. Dlatego tym bardziej nie zrozumiałe jest, że JARETA tak drogo.

ps. o ile się nie mylę tego "ANMAGA" testował Jarecki i bardzo sobie chwalił...

Opublikowano
a tutaj normalne ceny :) :

http://kupwegiel.home.pl/

Tutaj są ceny bardzo fajne ;) Ciekawe po ile wycenią transport...

tu macie Jareta za 715zł.. dostawa gratis :

http://www.wegielna5.pl/sklep

To już jest myślę adykwatna cena i za tyle można brać ;

Dzięki za te namiary.

ps. Bostar nie wozi małych ilości dla detalistów.

Opublikowano

Tutaj są ceny bardzo fajne ;) Ciekawe po ile wycenią transport...

To już jest myślę adykwatna cena i za tyle można brać ;

Dzięki za te namiary.

ps. Bostar nie wozi małych ilości dla detalistów.

nie wiem jaka ilość uważasz za "małą"  

ja zamawiałem na ten sezon 5t miału z dowozem (z Krzeszowic do Krakowa) i nie było żadnych problemów z realizacja zamówienia :)

wszystko pewnie jest zależne od odległości ze składu do odbiorcy

Opublikowano

1, 2 tony uważam za małą ilość. Choć myślę, że Tobie z racji odległości nawet 1 tonę by dowieźli.

Mi nie dowiozą - taką dostałem odpowiedź. Powód - zbyt duża odległość.

Opublikowano

Wysłałem do nich e-maila z zapytaniem jaka będzie cena z dowozem do nich. Ale jak bym dzwonił to podpytam.

Jutro będę mógł coś powiedzieć o tej próbce, bo już się chyba pali ten JARET, ale pewności nie mam. Popiół na palniku praktycznie ten sam, więc może jeszcze reszta RETOPALA się dopala

Opublikowano

Tak wygląda popiół z JARATA. Spalam go na ustawieniach 5/40 i 18% nadmuch.

Trafiają się małe spieki żużlowe, ale ogólnie jest OK.
Zobaczymy na ile starczy te 50kg. Wsypałem wczoraj ok. 18.00

Histereza jest ustawiona na 2 st., ale jak ruszy piec przy 58st. to potrafi spać do 55st. (zadana 60st.). Na RETOPALU zazwyczaj spadało do 57st.

Myślę, że cena oscylująca w granicy +/- 700zł/tona będzie adekwatna do tego opału.

post-60313-0-60476200-1422800792_thumb.jpg

post-60313-0-49545700-1422800793_thumb.jpg

post-60313-0-22053500-1422800794_thumb.jpg

Opublikowano

- ale nie robi się taka krucha koronka ze spieczonego popiołu dookoła retorty jak przy retopalu?

- płomień ładny jest... chyba jakby lepszy jak przy retopalu?

- jak wypalisz to wklej foto popiołu z szuflady i zważ to zobaczymy ile % jest i daj info na jak długo stykło te 50kg

Opublikowano

- nie ma koronki. Sporadycznie mały popcorn, ale bardzo żadko.

- Płomień ładniejszy niż z RETOPALA, przy podobnych nastawach

- Info dam na ile 50 kg wystarczyło. Jak wyjdzie ok. 25 kg/doba, to będzie niezły wynik. Jak powyżej to słaby.
Zdjęcie popiołu może zrobię jak nie zapomnę, ale ważył nie będę ;) Nie mam wagi takiej, aby dokładnie to wyliczyć. A druga sprawa nie chce mi się w takie pierdoły bawić ;)

Opublikowano

Tak, dziś będę miał wynik.

Kopia e-maila z tej firmy:

Witam,
przesyłam ofertę ekogroszków workowanych:

JARET                         635złt
JARET PLUS                 819zł/t
HALNY                         820zł/t
STRONG                       840zł/t

polecam STRONG, najwyższa wartość opałowa, mała zawartość popiołu
Worki 15-kilogramowe, na palecie 900kg.

Transport kurierem 1 palety - 139zł brutto( w tym 130transport i 9zł opłata za zwrot dokumentów akcyzowych)

z tego drugiego linka, który podałeś wyjdzie taniej - http://www.wegielna5.pl/sklep
Opublikowano

571, 50 - to cena za paletę, na której jest 900 kg. Natomiast facet mi podał ceny za tonę. 1 tona kosztuje 635zł.
Pomyłki nie ma jako tako. Na stronie podawają ceny za paletę, a w e-mailu dostałem cenę za 1 tonę.
Nie mniej jednak wychodzi drogo, bo 635 +139 (transport) = 774zł.

To już tutaj wychodzi taniej, http://www.wegielna5.pl/sklep

Trzeba się jeszcze rozejrzeć. Może gdzieś się kupi jeszcze niżej.

Wróciłem z pracy i myślałem, że w koszu będzie pusto, a tu proszę - jeszcze jest i wcale nie tak mało. Wyjdzie lepszy wynik niż 25kg/doba, a w nocy było u mnie mróz -5 st. Jak na tą zimę, to już siarczysty mróz ;)

Popiołu będzie sporo. Myślę, że porównywalnie do RETOPALA. Natomiast nie spieka i o dziwo szybciej ustawiłem kocioł niż przy RETOPALU ;)

Przestawiłem jeszcze nastawy - z 1:8 dałem teraz 1:10, 16% nadmuch i zobaczę jak będzie.
Temp. spalin dochodzi do 120 st. Gdyby udało się ogarnąć 1:10 i odstawiał się na krótko, to by była rewelka

Reasumując uważam, że to dobry opał i rozważam zakup.

Opublikowano

- tu jest chyba najtaniej, bo szperałem trochę i nic taniej nie znalazłem :

http://www.wegielna5.pl/sklep/jaret,p9

- ten mnie jeszcze nurtuje, jest tańszy a parametry ma podobne do Jareta

http://www.wegielna5.pl/sklep/ekogroszek-classic,p6

- może by była opcja wzięcia 500kg tego i tamtego na jedną paletę... albo mixa : Jaret + Jaret plus + Classic

- jak masz możliwość to nagraj jakiś filmik jak się pali i zrób foty popiołu z szuflady.

Opublikowano

JARET się skończył praktycznie. Czas palenia 50kg wyniósł 52 godziny.
Ostatnie kilka godzin jechałem na mocy 1:10 i bez problemu dawał radę.

Robo – fotka dla Ciebie ;). Trochę kiepsko jakościowo wyszło, ale poglądowo jest.
Popiołu jest ponad ¾ szuflady.

PS. Teraz wsypałem ruskiego od SUSPENSERA.

post-60313-0-98433300-1422910508_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki, popiół wygląda ok.- sporo białego jak przy retopalu ;).. czyli jak oceniasz JARET vs RETOPAL?

1. Podobna ilość popiołu jak przy retopalu? ale chyba więcej bo 3/4 po dwóch dobach to sporo.... ja mam szufladę po spaleniu 150/170 kh Wesołej/Ekoreta

2. Zużycie/kaloryczność podobna? czy jest  odczuwalna mniejsza moc niż na retopalu?

3. Jaret mniej spieka?, nie tworzą się żadne twory, koronki większe żużle, które zakłócały by pracę palnika, popiół swobodnie spada do szuflady itp. ?

4. Jaret wygląda że jest bardziej płomienny? pali się większą szerokością palnika niż retopal?

5. Wymiennik jakoś mocno zabrudzony? czy klasyka?

6. Jakieś inne minusy Jareta......?

Opublikowano

Trudno o takie porównanie. Mogę powiedzieć, że niezły opał, który bez problemu każdy spali.

Ja spaliłem go na mocy 1:10 i jeszcze były lekki zapas – taki jakby mocniej przymroziło.
Ta ilość popiołu też nie jest w 100% miarodajna, bo przecież było trochę jeszcze RETOPALA w ślimaku.

Z parametrów wynika, że jest słabszy do RETOPALA i pewnie to prawda. Ale spalałem go trochę na niższej mocy. Dzięki JARETOWI udało mi się opanować spalanie na mniejszej mocy niż dotychczas – więc to też jakiś PLUS.
tak – mniej spieka. Nie ma Twoich ulubionych „koronek” :P

Tyle w kwestii JARETA. Reasumując przy cenie +/- 700zł/tona można brać.

Teraz testuje ruskiego od SUSPENSERA. Spalam go na tych samych ustawieniach. Zero koksu. Popiołu będzie mniej niż z RETOPALA i JAREA. Jest popcorn i sporadycznie trochę żużlu.

W spalanie bezproblemowy. Fotki dla zainteresowanych.

Jeszcze mam do przetestowania WESOŁĄ – gruboziarnistą od SUSPENSERA i ANMAG kupiony tam, gdzie JARET.

post-60313-0-45247000-1422961031_thumb.jpg

post-60313-0-47731200-1422961032_thumb.jpg

post-60313-0-44946200-1422961033_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za info na temat Jareta

- rozważasz zakup tego Jareta po 715zł? ja jeszcze mam trochę czasu ale na początku marca muszę się już powoli rozglądać.. liczę na lepsze ceny w marcu/kwietniu, bo zima łagodna więc na składach będzie zalegać...

- dzwoniłem do medexu i ten classic za 645zł to jest mieszanka z kopalni Tauronu i KWSA.. cena bajka.. ciekawy jaka jest rzeczywistość :)

- Ten rusek od suspensera ma podobne parametry jak CZUK

Opublikowano

Tak, Jaret po 715 można brać i rozważam zakup. Jak Ty potrzebujesz w marcu, to bierz śmiało.
Mi zostało jeszcze 10 worków RETOPALA, worek Wesołej i 50 kg ANMAGA. Więc za dwa tygodnie najdalej muszę uzupełnić opał w kotłowni.

ps. mnie nie przekonują mieszkanki typu "CLASSIC". Fakt, że cena cena, ale nie wiadomo co i w jakich proporcjach to zmieszane. Może być tak, że w jednej palecie będzie rózny opał.

Ja nie będe ryzykował. Już wolę dołożyć te 6-7 dych i kupić JARETA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.