Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zadana 60. Przebija różnie od 1 nawet do 4 stopni.

Histereza 2st. Zmiana na 1 raczej nic nie da

Opublikowano

Oczywiście, ze tak. Ale sugestie bardziej doświadczonych specjalistów zawsze mile widziane

Opublikowano

Teraz nie wiem ile spalam. Myślę, ze nie więcej niż 20kg.

Ale samo spalanie to nie wszystko. Ważne jest też dbałość o kocioł i komin.

Opublikowano

przy zapotrzebowaniu w okolicy 10KW i mocy kotła 25KW pewnych tematów sie nie przeskoczy zwyczajnie. teraz Twój dom potrzebuje jakieś 5KW a to jest moc minimalna palnika lub jej okolice.

można troche oszukiwać poprzez zasłonięcie części wymiennika aby obnizyć sprawność wymiany i podnieść temp spalin ale cudów nie ma

można tez kupić słabszy opał np Jaret lub jakiegoś czecha i wtedy nie będzie takich problemów.

mozna zmniejszyć palnik jak ja i nie będzie problemu z niedopałem z jednej strony. moja 40KW bestyjka śmiga spokojnie na 1:13 bez zająknięcia ale kosztowało mnie to kilka godzin z wiertarką i szlifierką

Opublikowano

A jaki masz palnik w swoim kotle?

Wypala Ci się ładnie wszystko i czy pali się równomiernie? U mnie tak jak wyżej napisałem, przy małym nadmuchu pali się w zasadzie połową palnika, czyli tam, gdzie ma najbliżej.

PS. Twój watek ma ogromną ilość stron, więc wybacz, ale może kiedyś na spokojnie przeczytam całość ;)

palnik brucer jednakże przewymiarowany do tego kotła, co do palenia to na małej mocy i równocześnie małym nadmuch jest podobnie. im dalej od kosza tym słabiej

Opublikowano

co do palenia to na małej mocy i równocześnie małym nadmuch jest podobnie. im dalej od kosza tym słabiej

Dokłanie kolego. Także musi być jakaś tam minimalna moc ustawionej dmuchawy, żeby to miało ręce i nogi.  U mnie 20% to takie absolutne minimum, ale i przy tej wartości nie dmucha na cały palnik.

Jest jeszcze kwestia przesłony. Czy lepiej ją otworzyć czy zasłonić. W tej chwili mam otwartą tylko na 1cm i wygląda to tak, jakby nadmuch walił pod ciśnieniem.

Być może na bardziej otwartej jest lepiej…

robiłeś doświadczenia z przesłoną?

Opublikowano

Wilchelm

jak chcesz się bawić zaklej pierwsze pionowe nacięcie na każdym z dłuższych boków od strony kosza- to przesunie strefę żaru bardziej na środek

od przodu tam gdzie są gęściej możesz nawet 2 zakleić powinno zmienić napowietrzenie nieco i przesunąć spalanie bardziej na środek.

z wiatrakiem zrób test na żywym organizmie- otwórz drzwiczki i poczekaj aż się sytuacja na palniku przestawi do nadmiaru tlenu, potem zamknij na maksa przesłonę i oceń efekt a następnie odsłoń na maksa i zobacz czy się zwiększy strefa napowietrzenia - poczekać będziesz musiał kilka minut ale będziesz wiedział więcej o tym jak lepiej ustawić nadmuch w Twoim przypadku

Opublikowano

Dokłanie kolego. Także musi być jakaś tam minimalna moc ustawionej dmuchawy, żeby to miało ręce i nogi.  U mnie 20% to takie absolutne minimum, ale i przy tej wartości nie dmucha na cały palnik.

Jest jeszcze kwestia przesłony. Czy lepiej ją otworzyć czy zasłonić. W tej chwili mam otwartą tylko na 1cm i wygląda to tak, jakby nadmuch walił pod ciśnieniem.

Być może na bardziej otwartej jest lepiej…

robiłeś doświadczenia z przesłoną?

zauważ im bardziej otworzysz tym szerszy płomień ale jednocześnie bardziej dmucha - czasem potrzeba korekta % w dół. Moim zdaniem trzeba się wstrzelić t.j.znaleźć prawidłowe ustawienie. Ja mam obecnie otwartą na szer. 3 palców. Wydaje mi się iż % bardziej odpowiadają za moc nadmuchu /ciśnienie/ a klapka za ilość powietrza. Po zmianie węgla zszedłem z 35% do 17-18% a po wczorajszym czyszczeniu palnika - pozatykane szczeliny - kolejna korekta była potrzebna.

U mnie jestteż kwestia przeciwzoju na końcu ślimaka który to mam wrażenie iż bardzo rozdrabnia groszek.

Opublikowano

Timon,

Z tymi nacięciami jak będę miał czas to może i się pobawi – rozumiem, że trzeba zakleić tak jak na foto, które wstawiłem.

Na pewno w wolnej chwili zrobię test z przysłoną, bo bardzo fajnie to wygląda. Rozumiem, że przymykanie i otwieranie przysłony robię cały czas na otwartych drzwiczkach i obserwuję, kiedy pali się na szerszym obszarze palnika?

Wiem z poprzednich prób, że zbyt duże otwarcie przysłony powodowało u mnie zawsze zapadanie się kopca i w czasie podtrzymania był płomień i zbyt intensywnie się paliło. Dlatego za bardzo z otwarciem nie poszaleje, ale być może na innym opale jest sens palenia z bardziej otwartą przesłoną.

post-60313-0-12354800-1421588595_thumb.jpg

Opublikowano

Tak więc upewniłem się w tym co napisałem wcześniej odnośnie przysłony.

Z otwartą przysłoną na 2cm przy tym opale nie da rady. W czasie podtrzymania zbyt intensywnie się wypala opał, co skutkuje zapadaniem się kopca i schodzeniem w dół żaru.

Dla tego opału przysłona musi być otwarta na 1cm i do tego trzeba dopasować siłę nadmuchu.
może przy innym ekogroszku sytuacja będzie inaczej wyglądać. Póki co musi być jak jest ;)

Opublikowano

tak jak na fotce, masz po 8 nacięc więc ja bym zakleił po 2 z każdej strony ale możesz na początek po jednym jak nie chcesz ryzykować

Opublikowano

Jeszcze nie wsypałem, ale niebawem to uczynię. Nie ma mnie w domu, więc z przyczyn oczywistych nie mogę sobie pozwolić na wsypanie czegoś czego nie sprawdziłem będąc na miejscu ;)

Po EKORECIE będzie testowana WESOŁA – tym razem kupiona w renomowanym składzie. Kupiłem przy okazji będąc na śląsku. Sprzedawca dał słowo, że to oryginał WESOŁA I nie ma z nim żadnych kłopotów.

Czas pokaże ;)

Opublikowano

Wiesz co jak byłem na miescu (BARTEX) to sprzedali mi workowany po 20zł/wór. Czyli wychodzi 800zł/tona workowanego.

Jak będe chciał zamówić z dostawą to będzie pary groszy więcej - chyba 850zł/tona.
Dla porównania ja płaciłem u siebie za ten syf, który też miał być WESOŁĄ, a z worka było pół łopaty miału 800zł. Więc wydaje mi się, że cena jest OK.

BARTEX duża firma. Obsługa wzorowa. Nie sądzę, żeby chcieli kłamać i oszykiwać klientów. Zresztą facet twierdzi, że mają dział reklamacji i nie zostawiają niezadowolonych klientów na lodzie.

Ja będzie zobaczymy, ale wrażenie z wizyty i rozmowy z pracownikiem składu mam pozytywne

Opublikowano

czyli to brałeś ?:

http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=19&controller=product

- ludzie narzekają na obecną wesoła na różnych forach że spieki i koks.. na tą z bartexu też.. jaka granulacja? drobny czy 31,5mm?

- to grubo sobie licza jak na zakup na miejscu.. transport 1Ttylko 50/75zł? :blink:

- inne ekogroszki  retopal itp. w jakiej mieli cenie na miejscu?

Opublikowano

Dokładnie to brałem. Ja dostałem trochę lepszą cenę niż na stronie. Uważam, że biorąc pod uwagę odległość i dostawę cena jest OK.

Ludzie narzekają, owszem – facet potwierdził, że były kłopoty (przejściowe) z tym opałem. Oni cały trefny zakup wymienili i także ponoć wymienili wszystkim którzy złożyli reklamacją na Wesołą.

Podobno teraz jest to najlepszy opał jaki polecają. Facet się zarzekał i podpisywał obiema rękami pod jakością.

O inne nie pytałem w sumie. Ceny są na ich stronie. Można urwać, ale nie wiele.

Opublikowano

1. Czyli zaproponowali tobie 850zł za tonę z transportem? worki jutowe? czy folia?

2. jaka jest granulacja? typowa 5-25mm? czy ciut grubsza? typu groszek 8-31,5mm?

3. daj znać ja to się będzie paliło....wziąłeś kilka worków?

4. szkoda że nie wziąłeś Retopala, Silvera i Ekoreta na próbę bo ceny mają dobre :(

retopala mają po 760zł z transportem :

http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=22&controller=product

a Ekoret po 835zł :

http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=55&controller=product

Opublikowano

1. 850zł. Worki Jutowe lub foliowe - klient decyduje. Ja ze względu, że auto osobowe z czystym bagażnikiem kupiłem w foliowych.

2. 5 - 25

3. Dwa worki.

Kilka zdań więcej o dzisiejszej wizycie napisałem na FM w wątku o ekogroszku.

W bagażniku miałem sporo innych gratów, więc nie było możliwości kupić nic więcej.

Opublikowano

Dziś wsypie Ekoret, bo Retopal się wypalił już prawie w całości - widać już ślimak . Zobaczymy czy Ekoret będzie lepszy. Następnie Wesoła z Bartexu

Opublikowano

Ekoret nie skleja i nie koksuje. Natomiast ma dużo zanieczyszczenia w postaci kamieni lub jakiś łupkow - nie wiem co to jest, ale jest tego sporo...

To niedopuszczalne przy cenie 930zl /tona w oryginalnych workach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.