Wilchelm Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor #751 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zadana 60. Przebija różnie od 1 nawet do 4 stopni. Histereza 2st. Zmiana na 1 raczej nic nie da
robertokot25 Opublikowano 17 Stycznia 2015 #752 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Ty najlepiej znasz swój kocioł, bo przebywasz z nim na co dzień i często... i tylko Ty sam jesteś w stanie go dobrze ustawić
Wilchelm Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor #753 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Oczywiście, ze tak. Ale sugestie bardziej doświadczonych specjalistów zawsze mile widziane
robertokot25 Opublikowano 17 Stycznia 2015 #754 Opublikowano 17 Stycznia 2015 przecież tych sugestii z różnych stron miałeś setki w tym długim wątku - napisane już zostało wszystko :), spalanie masz normalne ale tobie to nie wystarcza
Wilchelm Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor #755 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Teraz nie wiem ile spalam. Myślę, ze nie więcej niż 20kg. Ale samo spalanie to nie wszystko. Ważne jest też dbałość o kocioł i komin.
TIMON120777 Opublikowano 17 Stycznia 2015 #756 Opublikowano 17 Stycznia 2015 przy zapotrzebowaniu w okolicy 10KW i mocy kotła 25KW pewnych tematów sie nie przeskoczy zwyczajnie. teraz Twój dom potrzebuje jakieś 5KW a to jest moc minimalna palnika lub jej okolice. można troche oszukiwać poprzez zasłonięcie części wymiennika aby obnizyć sprawność wymiany i podnieść temp spalin ale cudów nie ma można tez kupić słabszy opał np Jaret lub jakiegoś czecha i wtedy nie będzie takich problemów. mozna zmniejszyć palnik jak ja i nie będzie problemu z niedopałem z jednej strony. moja 40KW bestyjka śmiga spokojnie na 1:13 bez zająknięcia ale kosztowało mnie to kilka godzin z wiertarką i szlifierką
robertokot25 Opublikowano 17 Stycznia 2015 #757 Opublikowano 17 Stycznia 2015 to musisz poczekać na doktora TIMONA :)
bregho Opublikowano 18 Stycznia 2015 #758 Opublikowano 18 Stycznia 2015 A jaki masz palnik w swoim kotle? Wypala Ci się ładnie wszystko i czy pali się równomiernie? U mnie tak jak wyżej napisałem, przy małym nadmuchu pali się w zasadzie połową palnika, czyli tam, gdzie ma najbliżej. PS. Twój watek ma ogromną ilość stron, więc wybacz, ale może kiedyś na spokojnie przeczytam całość ;) palnik brucer jednakże przewymiarowany do tego kotła, co do palenia to na małej mocy i równocześnie małym nadmuch jest podobnie. im dalej od kosza tym słabiej
Wilchelm Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #759 Opublikowano 18 Stycznia 2015 co do palenia to na małej mocy i równocześnie małym nadmuch jest podobnie. im dalej od kosza tym słabiej Dokłanie kolego. Także musi być jakaś tam minimalna moc ustawionej dmuchawy, żeby to miało ręce i nogi. U mnie 20% to takie absolutne minimum, ale i przy tej wartości nie dmucha na cały palnik. Jest jeszcze kwestia przesłony. Czy lepiej ją otworzyć czy zasłonić. W tej chwili mam otwartą tylko na 1cm i wygląda to tak, jakby nadmuch walił pod ciśnieniem. Być może na bardziej otwartej jest lepiej… robiłeś doświadczenia z przesłoną?
TIMON120777 Opublikowano 18 Stycznia 2015 #760 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wilchelm jak chcesz się bawić zaklej pierwsze pionowe nacięcie na każdym z dłuższych boków od strony kosza- to przesunie strefę żaru bardziej na środek od przodu tam gdzie są gęściej możesz nawet 2 zakleić powinno zmienić napowietrzenie nieco i przesunąć spalanie bardziej na środek. z wiatrakiem zrób test na żywym organizmie- otwórz drzwiczki i poczekaj aż się sytuacja na palniku przestawi do nadmiaru tlenu, potem zamknij na maksa przesłonę i oceń efekt a następnie odsłoń na maksa i zobacz czy się zwiększy strefa napowietrzenia - poczekać będziesz musiał kilka minut ale będziesz wiedział więcej o tym jak lepiej ustawić nadmuch w Twoim przypadku
bregho Opublikowano 18 Stycznia 2015 #761 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dokłanie kolego. Także musi być jakaś tam minimalna moc ustawionej dmuchawy, żeby to miało ręce i nogi. U mnie 20% to takie absolutne minimum, ale i przy tej wartości nie dmucha na cały palnik. Jest jeszcze kwestia przesłony. Czy lepiej ją otworzyć czy zasłonić. W tej chwili mam otwartą tylko na 1cm i wygląda to tak, jakby nadmuch walił pod ciśnieniem. Być może na bardziej otwartej jest lepiej… robiłeś doświadczenia z przesłoną? zauważ im bardziej otworzysz tym szerszy płomień ale jednocześnie bardziej dmucha - czasem potrzeba korekta % w dół. Moim zdaniem trzeba się wstrzelić t.j.znaleźć prawidłowe ustawienie. Ja mam obecnie otwartą na szer. 3 palców. Wydaje mi się iż % bardziej odpowiadają za moc nadmuchu /ciśnienie/ a klapka za ilość powietrza. Po zmianie węgla zszedłem z 35% do 17-18% a po wczorajszym czyszczeniu palnika - pozatykane szczeliny - kolejna korekta była potrzebna. U mnie jestteż kwestia przeciwzoju na końcu ślimaka który to mam wrażenie iż bardzo rozdrabnia groszek.
Wilchelm Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #762 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Timon, Z tymi nacięciami jak będę miał czas to może i się pobawi – rozumiem, że trzeba zakleić tak jak na foto, które wstawiłem. Na pewno w wolnej chwili zrobię test z przysłoną, bo bardzo fajnie to wygląda. Rozumiem, że przymykanie i otwieranie przysłony robię cały czas na otwartych drzwiczkach i obserwuję, kiedy pali się na szerszym obszarze palnika? Wiem z poprzednich prób, że zbyt duże otwarcie przysłony powodowało u mnie zawsze zapadanie się kopca i w czasie podtrzymania był płomień i zbyt intensywnie się paliło. Dlatego za bardzo z otwarciem nie poszaleje, ale być może na innym opale jest sens palenia z bardziej otwartą przesłoną.
Wilchelm Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor #763 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Tak więc upewniłem się w tym co napisałem wcześniej odnośnie przysłony. Z otwartą przysłoną na 2cm przy tym opale nie da rady. W czasie podtrzymania zbyt intensywnie się wypala opał, co skutkuje zapadaniem się kopca i schodzeniem w dół żaru. Dla tego opału przysłona musi być otwarta na 1cm i do tego trzeba dopasować siłę nadmuchu.może przy innym ekogroszku sytuacja będzie inaczej wyglądać. Póki co musi być jak jest ;)
TIMON120777 Opublikowano 18 Stycznia 2015 #764 Opublikowano 18 Stycznia 2015 tak jak na fotce, masz po 8 nacięc więc ja bym zakleił po 2 z każdej strony ale możesz na początek po jednym jak nie chcesz ryzykować
robertokot25 Opublikowano 20 Stycznia 2015 #765 Opublikowano 20 Stycznia 2015 i jak się pali na nowym opale Ekorecie?
Wilchelm Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #766 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeszcze nie wsypałem, ale niebawem to uczynię. Nie ma mnie w domu, więc z przyczyn oczywistych nie mogę sobie pozwolić na wsypanie czegoś czego nie sprawdziłem będąc na miejscu ;) Po EKORECIE będzie testowana WESOŁA – tym razem kupiona w renomowanym składzie. Kupiłem przy okazji będąc na śląsku. Sprzedawca dał słowo, że to oryginał WESOŁA I nie ma z nim żadnych kłopotów. Czas pokaże ;)
robertokot25 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #767 Opublikowano 21 Stycznia 2015 po ile ta wesoła na śląsku?
Wilchelm Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #768 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wiesz co jak byłem na miescu (BARTEX) to sprzedali mi workowany po 20zł/wór. Czyli wychodzi 800zł/tona workowanego. Jak będe chciał zamówić z dostawą to będzie pary groszy więcej - chyba 850zł/tona.Dla porównania ja płaciłem u siebie za ten syf, który też miał być WESOŁĄ, a z worka było pół łopaty miału 800zł. Więc wydaje mi się, że cena jest OK. BARTEX duża firma. Obsługa wzorowa. Nie sądzę, żeby chcieli kłamać i oszykiwać klientów. Zresztą facet twierdzi, że mają dział reklamacji i nie zostawiają niezadowolonych klientów na lodzie. Ja będzie zobaczymy, ale wrażenie z wizyty i rozmowy z pracownikiem składu mam pozytywne
robertokot25 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #769 Opublikowano 21 Stycznia 2015 czyli to brałeś ?: http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=19&controller=product - ludzie narzekają na obecną wesoła na różnych forach że spieki i koks.. na tą z bartexu też.. jaka granulacja? drobny czy 31,5mm? - to grubo sobie licza jak na zakup na miejscu.. transport 1Ttylko 50/75zł? :blink: - inne ekogroszki retopal itp. w jakiej mieli cenie na miejscu?
Wilchelm Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #770 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dokładnie to brałem. Ja dostałem trochę lepszą cenę niż na stronie. Uważam, że biorąc pod uwagę odległość i dostawę cena jest OK. Ludzie narzekają, owszem – facet potwierdził, że były kłopoty (przejściowe) z tym opałem. Oni cały trefny zakup wymienili i także ponoć wymienili wszystkim którzy złożyli reklamacją na Wesołą. Podobno teraz jest to najlepszy opał jaki polecają. Facet się zarzekał i podpisywał obiema rękami pod jakością. O inne nie pytałem w sumie. Ceny są na ich stronie. Można urwać, ale nie wiele.
robertokot25 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #771 Opublikowano 21 Stycznia 2015 1. Czyli zaproponowali tobie 850zł za tonę z transportem? worki jutowe? czy folia? 2. jaka jest granulacja? typowa 5-25mm? czy ciut grubsza? typu groszek 8-31,5mm? 3. daj znać ja to się będzie paliło....wziąłeś kilka worków? 4. szkoda że nie wziąłeś Retopala, Silvera i Ekoreta na próbę bo ceny mają dobre :( retopala mają po 760zł z transportem : http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=22&controller=product a Ekoret po 835zł : http://bartexwegiel.pl/sklep/index.php?id_product=55&controller=product
Wilchelm Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor #772 Opublikowano 21 Stycznia 2015 1. 850zł. Worki Jutowe lub foliowe - klient decyduje. Ja ze względu, że auto osobowe z czystym bagażnikiem kupiłem w foliowych. 2. 5 - 25 3. Dwa worki. Kilka zdań więcej o dzisiejszej wizycie napisałem na FM w wątku o ekogroszku.W bagażniku miałem sporo innych gratów, więc nie było możliwości kupić nic więcej.
robertokot25 Opublikowano 22 Stycznia 2015 #773 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ja dopiero dziś wybierałem popiół, czyli 10 dni wytrzymało (spalone około 180-200kg groszku).. ponad 3 razy mniej popiołu niż na retopalu :blink:
Wilchelm Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #774 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dziś wsypie Ekoret, bo Retopal się wypalił już prawie w całości - widać już ślimak . Zobaczymy czy Ekoret będzie lepszy. Następnie Wesoła z Bartexu
Wilchelm Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor #775 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ekoret nie skleja i nie koksuje. Natomiast ma dużo zanieczyszczenia w postaci kamieni lub jakiś łupkow - nie wiem co to jest, ale jest tego sporo... To niedopuszczalne przy cenie 930zl /tona w oryginalnych workach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.