Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurde tylko, że ja jutro spadam w delegację i nie będę miał jak ogarniać i korygować. Nie chcę żeby się zapadało, albo nie dopalało.

Teraz na krótkich cyklach może będzie lepiej jak wrócę do serwisowych jak było poprzednio.

W głównych dam ze 20% przy 3/30 i nie powinno się nic złego stać. Tak miałem zapisane, że przy +/- 20% się poruszałem. A jak zacznę grzebać znowu w serwisowych to wiesz ile mi to zajmie ;)

Jeszcze jedno teraz już dmucham na 40% i spaliny mają jakieś 85%. Także te zmiany serwisowe powodują ogromy przeskok w głównych ustawieniach wiatraka.

Tak jak pisałeś kaganiec, żeby zmniejszyć moc wiatraka. Wychodzi na to, że przy 20 – 22% wiatru z serwisowymi 100% jest tak samo jak 40% przy serwisowych 50%. Z tym, że startuje jak lokomotywa  - bardzooooo powoli.

ps. może do wiosny ustawie i sezon grzewczy zakończę ;)

pytanie do wiosny ale którego roku :) ? kiedyś pisałeś że już dobrze się tobie paliło na retopalu i popiół był w miarę i że już opuszczasz na stałe kotłownie  ale dokładnie kiedy to nie wiem bo już rekord forum pobity chyba 100 razy

Opublikowano

Co ciekawe – poszedłem zmienić serwisowe i okazało się, że teraz było 19% - 100%.
wychodzi na to, że te ustawienia zerują się same po każdorazowym wejściu i wyjściu z ustawień serwisowych. Musiało się to zresetować jak byłem poprzednio sprawdzać jakie sa jeszcze funkcje.

No ale główne pozostały bez zmian i wydmuchało mi kopiec do zera, bo było 40% ;)

Tak więc serwisowe ustawiły się same.
główne dałem 3/30 i 18%. Jak będzie niedopał to dołożę wiatru ze 2%, a jak będzie żar za nisko to ujmę ze 2% i chyba tak go będę musiał zostawić.

Pobawimy się jak wrócę, ale być może się wreszcie ułoży, bo poprzednio było 5/50, a teraz dałem 3/30 może te małe cykle coś dobrego wniosą.

Opublikowano

Witam po krótkiej przerwie ;)
Przed wyjazdem zostawiłem ustawiłem piec na 5/40 i 20%

Tak to wygląda jak na palniku. Jest trochę żużlu i niedopału.
Teraz dałem na małe cykle 3/25 i delikatnie zwiększyłem wiatr.

Jak nic się nie zmieni po tych ustawieniach to wracam do 5/40, bo chyba tragedii jakiejś wielkiej nie ma.

Timon, co sądzisz?

post-60313-0-54211200-1421345505_thumb.jpg

post-60313-0-31279300-1421345507_thumb.jpg

Opublikowano

niedopał na środku palnika to zapewne pozostałość po zatrzymanym procesie spalania po dojściu do zadanej. zostaje koksik a potem jak znów rusza do pracy to zaczyna od podawania wskutek czego część z tego spada do popielnika, reszta to spieki. 

jak temperatura spalin?

Opublikowano

Witam po krótkiej przerwie ;)

Przed wyjazdem zostawiłem ustawiłem piec na 5/40 i 20%

Tak to wygląda jak na palniku. Jest trochę żużlu i niedopału.

Teraz dałem na małe cykle 3/25 i delikatnie zwiększyłem wiatr.

Jak nic się nie zmieni po tych ustawieniach to wracam do 5/40, bo chyba tragedii jakiejś wielkiej nie ma.

Timon, co sądzisz?

gdzie ty widzisz niedopał?staram się i po bokach nic nie widzę.. a na środku to koksik który sie dopali jak kocioł ruszy... chyba na siłę szukasz problemów ;)

Opublikowano

Może rzeczywiście nie jest tak źle ;)

W popielniku nie ma jako tako niedopalonego węgla.

Spaliny trochę niskie maksymalnie 100. Na razie w kotle szaro. Choć widzę kilka małych bobkow.

Zobaczymy jak będzie na tych krótkich cyklach 3/25.

Jeśli nie zmieni się nic to zostawię jak było 5/40 i już.

Ps. I jeszcze jedno. Przed wyjazdem dałem przyslone na 1cm.

Opublikowano

W zasadzie zamiana z 5/40 na 3/25 nic nie dała. Gdybym wstawił fotki, to wyglądały by niemal identycznie jak na ostatnich zdjęciach – nawet chyba z przewagą bardziej ciemniejszego popiołu, czyli żużlu.

Tak więc wróciłem do 5/40 i dałem wiatr o 1% mniej, czyli 19. Chciałbym trochę zoptymalizować jeszcze te spieki, bo jak widać część popiołu jest drobna i sypka, a część jest spieczona.
chodzi mi zwłaszcza o to co widać w lewym górnym rogu zdjęcia – taki ciemniejszy popiół. To praktycznie żużel.

Z wiatrem już raczej nie mogę zejść niżej, bo temperatura spalin i tak niska. Więc przy ‘dwustanie’ chyba lepiej jak spaliny są wyższe.

Opublikowano

na retopalu nigdy nie uzyskasz w pełni sypkiego popiołu.. tym ekogroszkiem co teraz palę ( Ekoret lub Wesoła) jest 3 razy mniej popiołu niż z Retopala.. nic się nie skleja.. popiół dookoła retorty jest w większości sypki.. zdarzają się pojedyncze żużle ale nic nie szlakuje i nic się skleja itp.

Opublikowano

Także pewnie oleje już ten temat i niech się pali jak jest ;)

W popielniku jest tyle, że się już przesypuje, tzn. wczoraj już się przesypywało, a wywalałem popiół w poniedziałek. To jest właśnie największy mankament tego groszku – jest ogromna ilość popiołu.

Szkoda, że Ty sam nie wiesz czym palisz?. Zmieniałeś ustawienia parametry lub nadmuch po RETOPALU czy jedziesz jak było?
jak z kalorycznością? Spadło spalanie.

Odnośnie EKORETU – kupiłem 1 worek na składzie. Oczywiście mam na myśli oryginalny worek foliowy. Cena 930/tona, więc dużo wg mnie.

Przez tydzień czasu spał w kącie otwarty worek i jeszcze nie jest super suchy… teraz wysypałem na podłogę, bo inaczej nie wyschnie.

Nie wiem jaki Ty miałeś EKORET, ale mój zawiera bardzo dużą ilość drobniutkich ziaren. Praktycznie większość jest drobna. Być może taki jego urok.

Jak zejdzie mi RETOPAL z zasobnika, to spróbuje go spalić. Zobaczymy czy to będzie kolejny koksująco/klejący wynalazek.

Opublikowano

- Nie liczyłem ale spalanie chyba trochę spadło.. płomień na nowym eko jest krótki czyli ma mniej substancji lotnych niż retopal.. ale czuć jego moc (spalin) po otwarciu drzwiczek

- nastawy mam takie same czyli 5/45.. dmucham, nie za mocno

- ja też wywalałem popiół w poniedziałek i teraz zajrzałem i jest tylko 1/3 popielnika zapełniona.. gdzie na retopalu po 3/4 dobach popiół już wysypywał z popielnika (nawet jak było ciepło na zew.) - różnica jest drastyczna ;)

- cena tego nowego eko to 880zł/T za luz - czyli drogawo.. sam pakowałem ale na pewno jest lepszy niż Ekoret oryginalnie pakowany :)

- ja mam w workach jutowych i otwieram sobie z 5 worków w kotłowni i sobie schną na wiór kilka dni od zasypu do zasypu i nawet jednej kropli wody nie ma w zasobniku :)

Opublikowano

Dziś zauważyłem, ze podczas pracy kotła z komina wydobywa się dym. Co prawda nie kopci jak lokomotywa, ale wydaje mi się, że wcześniej tak nie było...

Czy to może oznaczać niedobór tlenu czyli za mało wiatru?

Opublikowano

Nie mam pojęcia ile spala, bo susze na podłodze po kilka worków i wsypuje. A o ten dym pytam bo myślałem, że nie powinno się dymic...

Ps. Nie narzekam tylko ciągle udoskonalać próbuje

Opublikowano

- nie masz miejsca w kotłowni że np. 5 worków sobie podsychało bez wysypywania?

- ale na około ile pali? 10, 15, 20kg?

- musi konkretnie dymić że zwróciłeś na to uwagę.. w trybie praca czy postój?

Opublikowano

W trybie pracy dymi. W postoju nie zwróciłem uwagi.

Jak trochę ogarnę w kotłowni to będę miał więcej miejsca na suszenie.

Na oko między 15-20kg. ale to tylko na oko

Opublikowano

W trybie pracy dymi. W postoju nie zwróciłem uwagi.

Jak trochę ogarnę w kotłowni to będę miał więcej miejsca na suszenie.

Na oko między 15-20kg. ale to tylko na oko

to chyba nie dużo Ci spala  :) 

Opublikowano

Wilchelm odkrył Amerykę , podczas spalania węgla powstaje dym :mellow:

Koledzy pomóżcie Wilchelmowi - ja od siebie proponuje zimny okład na dowolną część ciała Wilchelma :)

A ja proponuję, żebyś przestał smiecic w tym wątku.

Skoro się nie znasz to się nie udzielaj. Jesteś kolejnym, który wypisuje nic nie wnoszace wypociny.

Ps. Mam nadzieje, ze Admin posprzata Twoją kupę.

Opublikowano

Cześć. Wilchelm jaką masz temp.spalin przy ustawieniach 5/40.ja mam teraz 3/8 temp. Około 130-140

Cześć Lechu.

Wczoraj przy nadmuchu 20% miałem 95st. Na noc trochę zwiekszylem nadmuch, ale jeszcze nie byłem w kotłowni.

Opublikowano

Bardzo proszę. To są fotki z przed chwili, gdzie na noc było ustawione 5/40 i 25%. Można porównać z fotkami z kilku postów wstecz - przy 5/40 i 20%.
Mi się wydaje, że trzeba albo mocniej dmuchnąć, albo wydłużyć przerwę. Ale biorąć pod uwagę niską temp. spalin raczej trzeba dmuchnąć.

post-60313-0-91192300-1421487550_thumb.jpg

post-60313-0-79072100-1421487551_thumb.jpg

Opublikowano

ale Ty masz spieki dookoła więc czemu chcesz podnosić nadmuch albo wydłużać przerwę? żeby mieć ich jeszcze więcej?

nie rozumiem co chcesz osiągnąć?

przy zbyt dużym kotle i krótkich cyklach pracy zawsze zostanie na palniku trochę koksu na środku po przejściu w podtrzymanie. potem się to dopali 

jak nie ma niedopału w popielniku to nie zmieniaj nic 

Opublikowano

TIMON - chce chyba osiągnąć na takim sobie opale idealne spalanie tzn. : bez koksu, bez spieków, bez dymu, bez syfu na wymienniku i popiołem typu proszek :blink: a przecież pisaliśmy kilkadziesiąt stron wcześnie że nie jest to możliwe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.