Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli dmucha za ostro i spieka to co ma najbliżej, robi sobie kanaliki którymi się przedostaje wyżej i strzela ponad palnik "jak z palnika" a bokami wypycha niedopały

nadmuch w dół (spróbuj to serwisowe maksymalne obniżyć)

Opublikowano

Ok. Jutro w serwisowych dam 50%. Trzeba doprowadzić do tego, żeby wiatr szedł przez cały palnik.

Ale zobaczymy jaki będzie jutro widok na palnika. Może się jakoś ułoży, przestawi.

Opublikowano

Wróciłem i na planiku niedopały po bokach popielnika. Wiatr kanały sobie robie i dmucha środkiem. W środku było fajnie wypalone, a bokami żużel i trochę niedopalonego.

Posprzątałem na palniku i przestawiłem w serwisowych nadmuch maxymalny na 50%.

Zmieniło się na tyle, że w ustawieniach głównych przy 20% wiatrak praktycznie stoi. Dałem na początek 50% .

Cały czas 5/50. Przesłona 2 – 2,5cm

Może do wieczora wytworzy się coś na palniku to dam znać.

Timon, czy zmiana maksymalnego nadmuchu w ustawieniach serwisowych powoduje/ ma wpływ na to, że ma dmuchać po całej powierzchni palnika, a nie tylko środkiem?

Jeśli coś źle napisałem, to napisz mi proszę w łopatologiczny sposób ;)

PS. Nie wiem jak to fachowo opisać, ale  zmieniła się charakterystyka pracy wiatraka…

Opublikowano

Mogę jeszcze dla pewności zmienić na krótkie cykle 3/30 żeby zoptymalizować spieki.

Opublikowano

Pierwsze efekty po przestawieniu na zdjęciu. Widać, że w jednym miejscu górka, a w drugim krater.

Zejdę z wiatrem trochę.

post-60313-0-08355300-1421006225_thumb.jpg

post-60313-0-43484200-1421006226_thumb.jpg

Opublikowano

jak dmucha za mocno to miejscowo przegrzewa się powyżej temp topnienia popiołu i tworzy się lepka półpłynna masa podobna do "surówki" w hucie metali. przez to powietrze nie ma siły się przebić i szuka bokami - tam zaczyna wylatywać z palnika a reszta złoża nienapowietrzona jest wypychana w górę i stąd połączenie spieków z niedopałem

obniżając moc nadmuchu obniżasz maksymalne obroty wentylatora i nie dochodzi do przegrzewania złoża, dodatkowo korekty w menu głównym stają się delikatniejsze.

idzie wtedy łatwiej podnosić lub obnizać nadmuch bo korekta pociaga za sobą mniejsze zmiany

oczywiście nie ważne że piszę tysiąc razy "małe korekty" - Ty znów z wiatrem z 20% na 50 lecisz

powinieneś zrobić 25% i zobaczyć co będzie a tak musisz znów kombinowac w dół

Opublikowano

Timon, ale zmiana w serwisowych z 100 do 50% spowodowała ogromną różnicę w nadmuchu.

Jak odpaliłem po tej zmianie, gdzie w ustawieniach głównych było 20% to w ogóle nie wiało.

Teraz jest tak, że startuje z bardzo niskich obrotów i to 50% nie jest jakimś ogromnym wiatrem…
Śmiało mogę powiedzieć, że teraz 50% to połowa tego wiatru przed korektą w serwisowych.

Opublikowano

uwierz mi wiem co się dzieje z nadmuchem po korektach w serwisowym i dlatego je sugeruję

ale jak widać efekt ustawienia nadmuchu w menu głównym  na 50% jest taki sam 

mogłeś ustawić 25% maksymalnie 30% na początek a po 15-30 minutach podnieść jakby urósł kopiec i poczekać cierpliwie na reakcję

ale Ty lubisz sobie komplikować

nic to ja cierpliwy jestem a Ty szukaj niżej tego prawidłowego nadmuchu

Opublikowano

Dobrze, ustawie 30% i zdam relację jaki bedzie efekt.

Opublikowano

Przy nadmuchu 30% sytuacja wygląda jak na zdjęciach.

W tych spiekach w dolnym prawym i górnym lewym rogu sporo niedopału.

post-60313-0-65459600-1421050528_thumb.jpg

post-60313-0-37926400-1421050530_thumb.jpg

Opublikowano

a jak to długo na tych nastawach pracuje i ile w podtrzymaniu oraz jakie spaliny?

Opublikowano

Pracuje od wczoraj ok. 22.00 tak ustawiełem, a zdjęcie robione rano o ósmej. spaliny były niskie jakieś 110 st. (kocioł zawalony syfem).

Długie dochodzenie do zadanej. Nie wiem ile odpoczywa teraz.
Jak zaszedłem to akurat była końcówka cyklu pracy i płomień nie był zbyt okazały. Raczej wąski

Opublikowano

wydłuż przerwę podawania o 1-2 sekundy, spaliny przyzwoite przy dłuższej pracy

Opublikowano

Ok. wróce z pracy przestawie na 3/32.

Zobaczymy jakie będą spaliny po wyczyszczelniu kotła.

rozumiem, że nadmuch ma zostać na poziomie 30%

ps. martwią mnie tylko te niedopały

Opublikowano

Timon a Ty jaki masz popiół ?  przypuszczam że ładny ...  wydaje mi się że to pewnie zasługa sterownika .. Twój sie na PID-ie prowadzi ..  ja zmieniłem opał na Piekorza ... i znów  potrzebna  korekta parametrów  :unsure: .. ale zamówiłem SPP i mam nadzieje ze rozwiąze to w końcu moje problemy .. Oby !!!

Opublikowano

Po powrocie na piecu 55 st. Rośnie bardzo powoli. Wiatrak ledwo pracuje przy 30%.

Płomień jak znicz, nie ma siły dmuchać. Ide czyścić piec

Opublikowano

Ogólnie w piecu był synem jak nigdy dotąd. Zawsze miałem szary pył a teraz czarnego dużo i bobki, sople czarne.

Nie wiem dlaczego tak się stało? Dawniej nawet jak mocno dmuchalem było szaro..

Timon daje 3/30 i 35% i zobaczymy co będzie.

Na 30% palić się nie da. Płomienia praktycznie nie ma

Opublikowano

nie mam ładnego popiołu, mam łupka sporo i niewielkie spieki kruszące się w dłoni

nie mam parcia na popiół - ostatnio znów testuję jakieś nowinki i pilnuję raczej sposobu pracy algorytmu i jego reakcji na zmiany a popiół jest gdzieś na samym dole- to się chyba popielnik nazywa czy jakoś tak  :D  :P

Wilchelm

Ty widzisz co się tam wyprawia więc koryguj

ja mogę tylko coś zasugerować 

Opublikowano

Wg mnie jest niedobór wiatru. Ogólnie po zmianie serwisowych wiatrak przy starcie buczy przez jakiś czas jakby miał się spalić...
Niepokoi mnie to

Dam znać co się zmieniło przy tych 35% nadmuchu.

EDIT:
Teraz piec się mało odstawia, bo było b.duże zużycie wody. Przy tych 35% nadmuchu nadal mnóstwo niedopału i niska temp. spalin.

ps. coś mi się wydaje, że wiele się nie pomyliłem ustawiając początkowo te 50%.

Opublikowano

jak buczy to ma za niski dół nadmuchu-jeśli zmieniałeś minimalne obroty w serwisowym to je podnieś 

pozostaje jeszcze pytanie jak wygląda i czy masz taką opcję jak bieg rozdmuchu- u mnie w st37 była i jak ustawiałem ponizej 5 to wentylator powolutku się rozpędzał

jak ustawiłem 10 to startował od razu z mocą z jaką miał pracować

Opublikowano

W serisowych zmieniłem tylko maksymalne z 100 na 50%. Minimalne chyba zostały jak było - na 19%, ale upewnie się.

Poszukam opcji, o których piszesz. Coś mi się wydaje, że widziałem takie  ustawienia.

Opublikowano

Wszystko co znalazłem odnośnie wiatraka:

Próg wentylatora – TAK
Opóźnienie wentylatora – 5 sekund

Oczywiście w serwisowym jak wcześniej pisałem są ustawienia MIN i MAX. Minimum jest jak było. Chyba zejście ze 100 na 50% w maksymalnych powoduje to, że wiatrak rusza bardzo powoli i buczy na starcie…

Może jednak trzeba wrócić do tego co było, żeby nie uszkodzić wiatraka???

Timon, w ustawieniach serwisowych znalazłem jeszcze:

Licznik cykli zasypu – ustawione na 15 cykli. Do czego to jest?

Opublikowano

zabij a Ci nie powiem bo pierwszy raz się spotykam z taką opcją

nie musisz wracać do 100% mozesz podnieść np na poczatek do 55% i zobaczyć co się zmieni

jak uznasz że nadal za mało to daj 60%

Opublikowano

Kurde tylko, że ja jutro spadam w delegację i nie będę miał jak ogarniać i korygować. Nie chcę żeby się zapadało, albo nie dopalało.

Teraz na krótkich cyklach może będzie lepiej jak wrócę do serwisowych jak było poprzednio.

W głównych dam ze 20% przy 3/30 i nie powinno się nic złego stać. Tak miałem zapisane, że przy +/- 20% się poruszałem. A jak zacznę grzebać znowu w serwisowych to wiesz ile mi to zajmie ;)

Jeszcze jedno teraz już dmucham na 40% i spaliny mają jakieś 85%. Także te zmiany serwisowe powodują ogromy przeskok w głównych ustawieniach wiatraka.

Tak jak pisałeś kaganiec, żeby zmniejszyć moc wiatraka. Wychodzi na to, że przy 20 – 22% wiatru z serwisowymi 100% jest tak samo jak 40% przy serwisowych 50%. Z tym, że startuje jak lokomotywa  - bardzooooo powoli.

ps. może do wiosny ustawie i sezon grzewczy zakończę ;)

Opublikowano

dlatego ważne są notatki

mozesz wrócić do tego co było lepsze w Twojej ocenie i zacząć od nowa mniejszymi krokami

ustaw jak było a po powrocie powalczysz dalej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.