Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Muszę jeszcze dostać się do ustawień serwisowych i zobaczę co tam jest dostępne.

Opublikowano

Moim marzeniem jest ustawić kocioł, zeby dobrze spalał opał na w miarę niskiej mocy i utrzymać kopiec. A następnie wyjść - wrócić do domu, poczytać książki, a do kotłowni wchodzić w sobotę, żeby wyczyścić piec i dosypać groszku do zasobnika ;)

Na razie nawet się nie zastanawiałem nad innym sterownikiem. mam nowy zestaw z października i przecież to chyba jest jakoś do ustawienia i ogarnięcia ;)

Opublikowano

wynika z tego że nadal palisz na sporej mocy, bo piszesz że odstawia się tobie na aż 30 minut..

Tak, i niczym innym nie marzę jak palić na 1:8 lub 1:10. tylko powiedz mi jak mam to ustawić, żeby kopiec się nie zapadał?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ja mam wrażenie po dotychczasowych doświadczeniach że idealne ustawienia na sterowniki dwustanowym nie istnieją.

A dlaczego niby?

Opublikowano

najbardziej zadziwia że masz takie małe podawanie opału na minutę pracy podajnika przy prędkości obrotowej 2,9 czyli prawie 3 razy większa niż u mnie ale pewnie masz mocno gęste zwoje na ślimaku że tak mało podaje , bo tylko 0,3kg na minutę.. u mnie przy PPS25 i prędkości 1,1 podawanie na minutę to koło 0,28kg

ja mam żeliwny ślimak- jest krótszy i możliwe że te zwoje są gęściej- nie zwracałem na to uwagi. wszyscy którzy maja żeliwniaki typu ekoenergia czy Ewmara podają podawanie w okolicy 0,3kg/minutę średnio zależnie od granulacji

Przy w/w ustawieniach jest niestety kiepsko. Nie dość, że z kopcem nie mogę sobie poradzić, to jeszcze żużel się robi.

Teraz ustawiłem:

5/40, wiatr 21%

Przesłona otwarta na 1 cm.

Praca w podtrzymaniu 25 sekund

Przerwa w podtrzymaniu 25 minut

Moc przedmuchu 30%

a z ciekawości bo już nie pamiętam czy było- sprawdzałeś w serwisowym jaki masz program pracy wentylatora ustawiony? może nie taki jak trzeba i nawet przy tak malym nadmuchu zbyt mocno zasuwa wentylator?

jak żużel i żar schodzi to wal w dół z tym nadmuchem- przesłonę zamknij prawie na maksa i powinno się poprawić(jak nie masz- nie pamiętam czy masz - to zrób i przymknij)

EDYTA:

właśnie doczytałem w innym watku ze ty masz huragan nie wentylator

weź kup na allegro jakąś używkę nawet o wydajności w okolicy 170m3 i będzie po sprawie

Opublikowano

Retopal cały czas. Na noc dałem 3/24 i 19%.

Opublikowano

Przecież już dawno podawalem parametry wiatraka ;)

Co konkretnie mam sprawdzić w serwisowych?

Przesłona ustawiona na 1cm.

Reszta jak wyżej

Opublikowano

Ja to widzę w ten sposób.

Jeśli nadmuch jest ustawiony bardzo mały poniżej 20% to wtedy tak delikatny podmuch wylatuje tylko najbliższymi otworami…

Natomiast, żeby dmuchnąć mocniej, aby nadmuch mógł dotrzeć do pozostałych otworów trzeba dać większy nadmuch. Ale na małej mocy ten większy nadmuch powoduje zapadanie kopca i jak bym nie robił dobrze nie jest…  czyli żeby lepiej dmuchnąć i utrzymać kopiec, trzeba zwiększyć moc.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

W ustawieniach serwisowych są takie nastawy:

Temperatura zasypu – 85%
Podawanie alarm – 10 minut
temperatura priorytetu 62 st.
alarm załączania CO – 80 st.
temperatura alarmu kotła – 82 st.
Hallotron – nie wiem co to…
Min. Wentylatora – ustawione jest na 19%
Max. Wentylatora – 100%
min. Zadana CO – 50 st
wybór wentylatora – tutaj jest zaznaczony mój (RMS – 140)

W innych ustawieniach mam jeszcze coś takiego: próg wentylatora – załączony na TAK

Nie mam pojęcia czy coś z w/w może być związane z moimi kłopotami

Opublikowano

zmieniłbym max wentylatora ze 100% na 50% żeby ograniczyć ten huragan- powinien osłabnąć mocno i dać się lepiej sterować w dolnym zakresie obrotów

za wielka ta krowa jest i tyle ale to problem z większością kotłów że mają za wielkie palniki i wiatraki

Opublikowano

Rozumiem, że to minimum wentylatora może zostać na 19%? Czemu to ustawienie służy?

Zmienię to max ze 100 na 50

Powiedz mi jeszcze jakie zalecasz ustawienia:

Praca w podtrzymaniu – mam 25 sekund

Przerwa w podtrzymaniu – mam 25 minut

Moc przedmuchu – 30%

PS. Wiem, że wiatrak za duży i najprościej byłoby zmieni ć na inny, ale wiesz nie dawno to wszystko kupiłem i trochę kasy poszło. Może uda się jakoś to ogarnąć ;)

Opublikowano

musisz dać takie nastawy żeby kocioł nie pracował w podtrzymaniu (bo to marnowanie opału - to się sprawdza tylko latem żeby kocioł nie wygasł) a kopiec się nie zapadał - czyli moc nadmuchu w dół.. a tego 19% w serwisie  nie możesz dać na 1%? żeby mieć szerszy zakres regulacji?

Opublikowano

Wilchelm

te nastawy obrotow wentylatora to taki ogranicznik

jak ustawisz min 1% i max 100% to masz pełny zakres do dyspozycji

jak ustawisz min 10% a maksimum 50% to będziesz mial do dyspozycji zakres od 10 do 50% czyli w przedziale 40% bedzie się poruszal regulator

coś jak kaganiec na obrotomierz, blokujesz górę i nawet na 100% nie pójdzie mocniej z nadmuchem a dodatkowo każda zmiana będzie o mniejszą wartość i bardziej płynna

przy dużych wentylach można się wstrzelić w dół zakresu sprężu i jakoś ogarnąć proces napowietrzenia złoża

obecnie jedynie te 19% z dołu chyba CIę ratuje bo jakby było tam 1% to przy takich nastawach jak masz to by się powietrze przez złoże nie przebiło i miałbyś niedopały.

wiatrak kosztuje 160zł + przesyłka - ostatnio zmieniałem i jestem na bieżąco

robertokot

jak da dół nadmuchu na 1% to jak napisałem wyżej przy niskim wiaterku nie przebije się przez złoże chociaż cholera wie jak mocno to dziadostwo dmucha z samego dołu???

można zmienić i najwyżej wrócić ponownie do tego co było

Opublikowano

Wszystko mogę zmienić. Tylko czy to coś zmieni? Do czego służy ten nastaw?

Ps. Dobrze piszesz, że ustawić tak aby pracował non stop. Ale obawiam się, ze to nie możliwe

Timon byłeś szybszy.

Zatem co teraz ustawić?

Opublikowano

zapisywałeś ustawienia?

zszedłeś do 1:8 i osiągał zadaną- więc zacznij jeszcze raz od tego tylko po uprzednim ograniczeniu obrotów wentylatora jak pisałem

potem systematycznie schodź w dół z mocą.

spróbuj też zdjąć ten dół nadmuchu z 19 na 1% i zobacz czy wentyl się wogóle będzie kręcił i czy będzie się paliło

może ja go nie doceniam i będzie lepiej z dołu dawał rade niż myślę

jak się okaże że nie to podnoś powoli aż zacznie się żar przebijać przez złoże

nie przejmuj się tez jak nie będzie zadanej osiągał- znajdziesz dzięki temu próg mocy minimalnej i będziesz wiedział że niżej się nie da.

jesli wtedy nadal będzie dłużej stał niż pracował to kupuj czecha młodego od SUSPENSERA bo to będzie jedyne lekarstwo na przewymiarowanie

Opublikowano

Więc po kolei.

Przy poprzednich ustawieniach 1:8 (5/40) i nadmuch 15% efekt jak na zdjęciu. Już nie dopał sie zrobił spory

----------------------------------------------------

A teraz w tych serwisowych jak minimum dam na 1% to wiatrak nie chodzi...

Więc zostawiłem to min na 19, a max dałem na 50% - tak jak napisałeś wcześniej. no chyba, że mam to zostawić w serwisowych w całej rozpiętości czyli od 1% do 100%???

Zmieniła się w ogóle charakterystyka pracy wiatraka. Tzn., startuje bardzo powoli i potem się buja. Ograniczenie spowodowało to, że teraz żeby w miarę sensownie dmuchało trzeba dać 50% w zwykłych ustawieniach.

Timon, teraz się zakręciłem w ostatnich postach, więc napisz jak zostawić te serwisowe i od czego zacząć.

post-60313-0-84959800-1420749215_thumb.jpg

Opublikowano

Więc po kolei.

Przy poprzednich ustawieniach 1:8 (5/40) i nadmuch 15% efekt jak na zdjęciu. Już nie dopał sie zrobił spory

niedopał - wywala groch z palnika? i przy tym też kopiec się zapada? jedno wyklucza drugie

Opublikowano

Robercik ;)

No pewnie, że nie zapada. To było jak pisałem przy 15% nadmuchu, więc widać, że jest za mało. Taki nadmuch powoduje to, że jest bardzo mały płomień i nie ma jak się wypalić.

Być może problem jest teraz w ustawieniach:

praca w podtrzymaniu 25 sek

przerwa w podtrzymaniu 25 min

NIe wiem już jak te serwisowe ustawić - pełen zakres 1-100?

Opublikowano

no to wydłużaj pauze jak jest niedopał np. 5/60 lub trochę więcej wiatru (uczepiłeś się na sztywno tego stosunki 1:8...)... to przecież logiczne :) i wywal z ustawień to podtrzymanie :).. znaczy żeby się załączało i dobrze by było jakbyś dawał filmiki jak się pali wtedy lepiej jest ocenić

Opublikowano

1. Co znaczy wywal z ustawień to podtrzymanie? Nie rozumiem tego co napisałeś. Napisz jak się to „wywala”. Jak się załączało? Przecież się załącza co 25 minut i pracuje 25 sekund

Czy w serwisowych zostawić jak było dawniej 19 – 100 czy 1 – 100? Jak dałem 1-100 to nadmuch trzeba dać sporo większy niż był. Na oko 35 – 40 %

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.