Wilchelm Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #576 Opublikowano 4 Stycznia 2015 ekogroszek 28,5 kalorycznośc To niewiele mówi. Czy wszystko wypala się dobrze? Popiół jest bez spieków? Żeby zmniejszyć temperaturę spalin trzeba mniej dmuchać przede wszystkim. Możesz spróbować zejśc z mocą i zmniejszeniem nadmuchu. Ewentualnie jakiś zawirowywacz wstawić do wymiennika. Przeszukaj forum, jest sporo informacji o tym
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #577 Opublikowano 4 Stycznia 2015 70 % popiól 30% kalfiory sie robią , im dłużej przerwa tym b długo się nagrzewa. Zawirowacz co to?
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #578 Opublikowano 4 Stycznia 2015 to że długo się nagrzewa to nie jest wada mój wcale się nie odstawia albo robi to na minutę lub krócej ma byc dobrze dopalony opał a nie ukiszony w podtrzymaniu jakie te spieki? koksowe czy żużlowe? fotka bo bez tego wróżenie z fusów
Wilchelm Opublikowano 4 Stycznia 2015 Autor #579 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zawirowacz co to? Robisz sobie jaja, czy Ty tak na poważnie? Wysil się trochę www.google.pl Poza tym wpisz w wyszukiwarce na forum szukaną frazę, a zobaczysz ile będzie wyników. PS. Dawaj zdjęcia tych spieków, o których napisał Timon.
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #580 Opublikowano 4 Stycznia 2015 b dużo mi węgla idzie 50 kilo na dobę :( p.s piec mam dopiero od 3 miesięcy, nigdy wczesniej nie miałem wiec nie wiem co to zawirowacz
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #581 Opublikowano 4 Stycznia 2015 to co na fotkach to koks wsypać do zasobnika i jeszcze raz spalić- nic dziwnego że takie spalanie bo opał jedynie przelatuje przez palnik i ląduje niedopalony w popielniku wydłuż przerwę podawania z 22 do 40 sekund i zostaw na noc rano sprawdź o ile mniej będzie spieków i wrzuć fotkę
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #582 Opublikowano 4 Stycznia 2015 a próbowałem już wrzucić do zasobnika to temp tak spadła że alarm się włączył że mała kalorycznosc i zatrzymał się choć go zmiesząłem z nowy ekogroszkiem. A wydłużenie powoduje b długie nagrzewanie pieca przez co wiecej będzie mi połykał węgla a ja chciałbym oszczędzić bo mam b duże zużycie
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #583 Opublikowano 4 Stycznia 2015 a skąd wiesz że długa praca to większe spalanie? na razie u Ciebie sprawność procesu jest znikoma i jedynie marnujesz opał chcesz mieć ekonomicznie to zacznij od wydłużenia przerwy podawania żeby się ten węgiel dopalił jak to wyrzucisz to jakbyś z każdego kg węgla wywalił do kosza 30% i o tyle będziesz miał większe koszty ogrzewania wybieraj
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #584 Opublikowano 4 Stycznia 2015 a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ? p.s dałem 30 sekund podawanie , dmuchawę z 48 obniżyłem na 40 zobaczymy rano
robertokot25 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #585 Opublikowano 4 Stycznia 2015 a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ? mają małe zapotrzebowanie na ciepło?? jak chcesz koniecznie wydłużyć podtrzymanie (odradzam), to musisz dać ostro w palnik.. czyli żeby zadaną temp. przebijał o kilka stopni : dużo tlenu i krótka przerwa między podaniami... zużycie pewnie wzrośnie do 80kg na dobę :)
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #586 Opublikowano 4 Stycznia 2015 prusak w podtrzymaniu opał też jest podawany i marnowany postaw auto na noc w garażu z włączonym silnikiem- to tak jak zostawienie kotła w podtrzymaniu- nie jeździsz a paliwo spalisz i podobnie z kotłem nie grzeje a paliwo spala w podtrzymaniu ma nie wygasnąć- obserwuj palnik i jak się zapada kopiec poniżej otworów nadmuchowych to wtedy podajesz dawkę opału
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #587 Opublikowano 4 Stycznia 2015 podtrzymanie mam ustawione na 30 minut żeby po tym czasasie podawał, a on tylko 16 minut utrzymuje temp i zaczyna odnowa grzać
robertokot25 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #588 Opublikowano 4 Stycznia 2015 jaki piec? jaki palnik? chałupa dobrze ocieplona? u znajomych co trzyma godzine takie same chałupy, kotły, opał i temp w pomieszczeniach jak u ciebie??
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #589 Opublikowano 4 Stycznia 2015 to dobrze wydłuż przerwę i niech stoi 3 minuty a przez 40 pracuje masz spalić opał i wybrać popiół a nie przeturlać węgiel przez palnik a to właśnie teraz się dzieje wydłuż tą przerwę i idź spać zajrzyj rano i napisz co się zmieniło a i najważniejsze jeśli masz taki palnik jak Wilchelm to czy jest uszczelniony??? jego zdjęcie też mógłbyś wrzucić
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #590 Opublikowano 4 Stycznia 2015 klimosz duo ng 25 kv palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony.
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #591 Opublikowano 4 Stycznia 2015 prosty palnik i sterownik wystarczy dobrać parametry i wyjść z kotłowni jakiej powierzchni to mieszkanie że aż tak duża moc kotła?
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #592 Opublikowano 4 Stycznia 2015 dom dwupierowy ogrzewa 2 mieszkania + piwnice około 230 metrów . Panowie coś takie mam http://www.klimosz.pl/oferta/kotly-automatyczne-stalowe-i-zeliwne/klimosz-duo-ng---stalowy-kociol-na-ekogroszek--pelety-i-drewno--zeliwny-palnik-retortowy
robertokot25 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #593 Opublikowano 4 Stycznia 2015 klimosz duo ng 25 kv palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony. dużo z tych 50kg nie zejdziesz.. może kilka kg.... nie licz na spalanie typu 15-20kg.. a na jakie spalanie liczyłeś? na moje oko jest spory odbiór ciepła ps. ceny tych kotłów jest z lekka szokująca :o
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #594 Opublikowano 4 Stycznia 2015 prusak jak pozbędziesz się niedopału to wzrośnie sprawność procesu spalania i spadnie zużycie nielicz jednak że o jakieś ogromne ilosci ta jak pisze robertokot jak dom ocieplony to może więcej ale jak nieizolowany to marne szanse na duże oszczędności
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #595 Opublikowano 4 Stycznia 2015 no wiem muszę okna na klatce i piwnicy wymienić
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #596 Opublikowano 4 Stycznia 2015 a na ścianach jakiś styropian jest ? od góry jakaś wełna lub inne styro?
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #597 Opublikowano 4 Stycznia 2015 nie ma nic, a ściany grube jak to za Niemca robili z cegły.
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #598 Opublikowano 4 Stycznia 2015 czyli zapotrzebowanie wysokie gdzieś w okolicy 100W/m2 co daje dla 230m2 23KW nie licz zatem na niskie spalanie dla okolic zera to będzie w okolicy 11KW a to w przeliczeniu na zużycie jest około 45kg- przy piętrowym moze być nieco mniej bo ciepło z parteru ogrzeje też trochę piętro więc powiedzmy jakieś 5-10% mniej czyli okolice 10KW i 40kg na dobę ja bym pomyślał o ociepleniu tego klamota najpierw od góry bo tak łatwiej, taniej i samemu można, a potem za oszczędności w zużyciu ściany porządnym styro i wtedy dopiero będzie taniej
prusak Opublikowano 4 Stycznia 2015 #599 Opublikowano 4 Stycznia 2015 problem z tym że to cegła palona jak dam styropian to wilgoć będzie wychodzić w domu. Patrzyłem teraz w piecu górka się zrobiła tzn skleiła dałem na 32 podawanie
TIMON120777 Opublikowano 4 Stycznia 2015 #600 Opublikowano 4 Stycznia 2015 wilgoć to wynik nieprawidłowo działającej wentylacji a nie samej izolacji zamykając dom od zewnątrz zamykasz wszelkie szczeliny którymi wcześniej brudne wilgotne powietrze było eksmitowane z domu i któwymi świeże do niego trafiało musisz zatem zadbać o jego poprawną cyrkulację inaczej niezależnie z czego chałupa zrobiona to się zapoci jak koń po westernie, zagrzybi i zapleśnieje dlatego izolując należy zaopatrzyć okna w nawiewniki aby dostarczyć świeżego powietrza oraz zadbać o sprawne usuwanie brudnego poprzez przewody wentylacyjne np montując nakładki lub wentylatory wyciągowe
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.