Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ekogroszek 28,5 kalorycznośc

To niewiele mówi.

Czy wszystko wypala się dobrze? Popiół jest bez spieków?

Żeby zmniejszyć temperaturę spalin trzeba mniej dmuchać przede wszystkim.

Możesz spróbować zejśc z mocą i zmniejszeniem nadmuchu. Ewentualnie jakiś zawirowywacz wstawić do wymiennika. Przeszukaj forum, jest sporo informacji o tym

Opublikowano

to że długo się nagrzewa to nie jest wada

mój wcale się nie odstawia albo robi to na minutę lub krócej

ma byc dobrze dopalony opał a nie ukiszony w podtrzymaniu

jakie te spieki? koksowe czy żużlowe?

fotka bo bez tego wróżenie z fusów

Opublikowano

Zawirowacz co to?

Robisz sobie jaja, czy Ty tak na poważnie? Wysil się trochę www.google.pl

Poza tym wpisz w wyszukiwarce na forum szukaną frazę, a zobaczysz ile będzie wyników.

PS. Dawaj zdjęcia tych spieków, o których napisał Timon.

Opublikowano

b dużo mi węgla idzie 50 kilo na dobę :( p.s piec mam dopiero od 3 miesięcy, nigdy wczesniej nie miałem wiec nie wiem co to zawirowacz

post-60713-0-87805500-1420399707_thumb.jpg

post-60713-0-26170100-1420399720_thumb.jpg

Opublikowano

to co na fotkach to koks

wsypać do zasobnika i jeszcze raz spalić- nic dziwnego że takie spalanie bo opał jedynie przelatuje przez palnik i ląduje niedopalony w popielniku

wydłuż przerwę podawania z 22 do 40 sekund i zostaw na noc

rano sprawdź o ile mniej będzie spieków i wrzuć fotkę

Opublikowano

a próbowałem już wrzucić do zasobnika to temp tak spadła że alarm się włączył że mała kalorycznosc i zatrzymał się choć go zmiesząłem z nowy ekogroszkiem. A wydłużenie powoduje b długie nagrzewanie pieca przez co wiecej będzie mi połykał węgla a ja chciałbym oszczędzić bo mam b duże zużycie

Opublikowano

a skąd wiesz że długa praca to większe spalanie?

na razie u Ciebie sprawność procesu jest znikoma i jedynie marnujesz opał

chcesz mieć ekonomicznie to zacznij od wydłużenia przerwy podawania żeby się ten węgiel dopalił

jak to wyrzucisz to jakbyś z każdego kg węgla wywalił do kosza 30% i o tyle będziesz miał większe koszty ogrzewania

wybieraj

Opublikowano

a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ? p.s dałem 30 sekund podawanie , dmuchawę z 48 obniżyłem na 40 zobaczymy rano

Opublikowano

a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ?

mają małe zapotrzebowanie na ciepło?? jak chcesz koniecznie wydłużyć podtrzymanie (odradzam), to musisz dać ostro w palnik.. czyli żeby zadaną temp. przebijał o kilka stopni : dużo tlenu i krótka przerwa między podaniami... zużycie pewnie wzrośnie do 80kg na dobę :)

Opublikowano

prusak

w podtrzymaniu opał też jest podawany i marnowany

postaw auto na noc w garażu z włączonym silnikiem- to tak jak zostawienie kotła w podtrzymaniu- nie jeździsz a paliwo spalisz i podobnie z kotłem

nie grzeje a paliwo spala

w podtrzymaniu ma nie wygasnąć- obserwuj palnik i jak się zapada kopiec poniżej otworów nadmuchowych to wtedy podajesz dawkę opału

Opublikowano

podtrzymanie mam ustawione na 30 minut żeby po tym czasasie podawał, a on tylko 16 minut utrzymuje temp i zaczyna odnowa grzać

Opublikowano

to dobrze

wydłuż przerwę i niech stoi 3 minuty a przez 40 pracuje 

masz spalić opał i wybrać popiół a nie przeturlać węgiel przez palnik a to właśnie teraz się dzieje

wydłuż tą przerwę i idź spać

zajrzyj rano i napisz co się zmieniło

a i najważniejsze

jeśli masz taki palnik jak Wilchelm to czy jest uszczelniony???

jego zdjęcie też mógłbyś wrzucić

Opublikowano

klimosz duo ng 25 kv  palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony. 

Opublikowano

prosty palnik i  sterownik

wystarczy dobrać parametry i wyjść z kotłowni

jakiej powierzchni to mieszkanie że aż tak duża moc kotła?

Opublikowano

klimosz duo ng 25 kv  palnik retortowy, dom poniemiecki 2 pietrowy grube sciany, okna w mieszkaniu plastiki, na klatce schodowej stare niemieckie i zimno jest,strych nie ocieplony. 

dużo z tych 50kg nie zejdziesz.. może kilka kg.... nie licz na spalanie typu 15-20kg.. a na jakie spalanie liczyłeś? na moje oko jest spory odbiór ciepła

ps. ceny tych kotłów jest z lekka szokująca :o

Opublikowano

prusak

jak pozbędziesz się niedopału to wzrośnie sprawność procesu spalania i spadnie zużycie

nielicz jednak że o jakieś ogromne ilosci ta jak pisze robertokot

jak dom ocieplony to może więcej ale jak nieizolowany to marne szanse na duże oszczędności

Opublikowano

a na ścianach jakiś styropian jest ? od góry jakaś wełna lub inne styro?

Opublikowano

czyli zapotrzebowanie wysokie gdzieś w okolicy 100W/m2 co daje dla 230m2 23KW

nie licz zatem na niskie spalanie

dla okolic zera to będzie w okolicy 11KW a to w przeliczeniu na zużycie jest około 45kg- przy piętrowym moze być nieco mniej bo ciepło z parteru ogrzeje też trochę piętro więc powiedzmy jakieś 5-10% mniej czyli okolice 10KW i 40kg na dobę

ja bym pomyślał o ociepleniu tego klamota najpierw od góry bo tak łatwiej, taniej i samemu można, a potem za oszczędności w zużyciu ściany porządnym styro i wtedy dopiero będzie taniej 

Opublikowano

problem z tym że to cegła palona jak dam styropian to wilgoć będzie wychodzić w domu. Patrzyłem teraz w piecu górka się zrobiła tzn skleiła dałem na 32 podawanie

Opublikowano

wilgoć to wynik nieprawidłowo działającej wentylacji a nie samej izolacji

zamykając dom od zewnątrz zamykasz wszelkie szczeliny którymi wcześniej brudne wilgotne powietrze było eksmitowane z domu i któwymi świeże do niego trafiało

musisz zatem zadbać o jego poprawną cyrkulację inaczej niezależnie z czego chałupa zrobiona to się zapoci jak koń po westernie, zagrzybi i zapleśnieje

dlatego izolując należy zaopatrzyć okna w nawiewniki aby dostarczyć świeżego powietrza oraz zadbać o sprawne usuwanie brudnego poprzez przewody wentylacyjne np montując nakładki lub wentylatory wyciągowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.