kuglaz Opublikowano 9 Listopada 2014 #1 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam Szanownym kolegów Postanowilem napisac na forum zapytanie z moim problemem gdyz nikt nie potrafi w konwencjonalny sposob udzielic informacji.Sprawa wyglada nastepujaco. Zainstalowalem kominek z płaszczem wodnym (posiadam tez piec na gaz) lecz grzejniki w ilosci 8 sztuk (4 na dole + 4 na pietrze) nie grzeja wedlug mnie tak jak powinny. Gora grzejnikow wszystkich pieknie sie nagrzewa lecz idac w dol jest chodniej a na dole powiedzmy jest zimny. Dotyczy to wszystkich grzejnikow a nie pojedynczych sztuk...od razu wspomne ze pompa co wymusza obieg z wezownicy z kominka ustawiona byla najpierw na 3 czyli max a teraz mam na 1 czyli minimum i poprawy zabardzo nie widze. Panowie w czym jest problem?? Instalator od kominka mnie zbywa gdyz twierdz ze przeciez grzejniki dzialaja. Jezeli ktos mial podobny przypadek to prosze o pilne info bo zima idzie.
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Listopada 2014 #2 Opublikowano 9 Listopada 2014 To normalne. Grzejniki oddaja cieplo to i sie schladzaja. Chlodniejsza woda wraca do kominka. Jezeli pomieszczenia sie dogrzewaja to jest OK, bo grzejniki efektywnie odaja cieplo do otoczenia.
kuglaz Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #3 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jezeli to jest ok...to czemu grzejac gazem cale powierzchnie grzejnikow sa cieple...a jak kominkiem to nie....wedlug mnie to dziwne
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Listopada 2014 #4 Opublikowano 9 Listopada 2014 Porownaj temperature jaka ma woda wychodzaca na CO przy kotle gazowym a jaka ,asz na kominku.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2014 #5 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jak masz termostaty na grzejnikach to je odkręć na max i wtedy zobacz czy całe grzejniki są ciepłe czy nie.
Gość Opublikowano 9 Listopada 2014 #6 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam Szanownym kolegów Zainstalowalem kominek z płaszczem wodnym (posiadam tez piec na gaz) lecz grzejniki w ilosci 8 sztuk (4 na dole + 4 na pietrze...od razu wspomne ze pompa co wymusza obieg z wezownicy z kominka ustawiona byla najpierw na 3 czyli max a teraz mam na 1 czyli minimum i poprawy zabardzo nie widze. W takim razie ustaw pompkę na 2 bieg. Wypadałoby dopytać,czy utrzymujesz stały ogień w kominku? Grzejniki zawsze na dole będą chłodniejsze,a 8 szt. to całkiem spory odbiór ciepła na dogrzanie pomieszczeń i kominek nie zawsze daje radę wygenerować potrzebną ilość ciepła
kuglaz Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #7 Opublikowano 9 Listopada 2014 Termostaty sa odkrecone na max..a nawet je pozdejmowalem. Co do pommy to mialem rozne juz ustawienia...na 2...teraz mam na 1(czyli najwolniejszy obieg). Panowie a moze inaczej zadam pytanie. Jakie temperatura macie ustawione na sterowniku w kominku. Ja mam 55 na wlaczenie pompy a 60 przy ktorej przepustnica sie zamyka...pytanie czy tak powinno byc?
sambor Opublikowano 9 Listopada 2014 #8 Opublikowano 9 Listopada 2014 . Panowie a moze inaczej zadam pytanie. Jakie temperatura macie ustawione na sterowniku w kominku. Ja mam 55 na wlaczenie pompy a 60 przy ktorej przepustnica sie zamyka...pytanie czy tak powinno byc? To masz źle , daj zamkniecie przepustnicy na 70-75C - w kominku musi być temperatura a kiszenie drewna.
kuglaz Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #9 Opublikowano 9 Listopada 2014 Panowie...a ile spalacie drewna? Pytam sie bo to moj pierwszy sezon z kominkiem. Mam kupione 13mp..pytanie czy to wystarczy a moze za malo...zawsze mozna dokupic ale powiedzmy ze nie mam ochoty tego robic w styczniu przy -12 :)
sambor Opublikowano 9 Listopada 2014 #10 Opublikowano 9 Listopada 2014 Chłopie , tego ci nikt nie powie tak abyś odniósł do swojego kominka i swojej instalacji. Możesz przyjąć że potrzeba ok 50W/m2 domu czyli dla ciebie ok 7,5kW mocy cieplnej. 1kg spalonego drewna daje praktycznie ok 9MJ energii cieplnej czyli ok 2,5kWh - ile spalasz tego drewna to sam wiesz. Podczas mrozów ok -20C potrzeba ci minimum 3kg drewna / godzinę przy paleniu non stop. Teraz przelicz kg na mp zdobądź prognozę pogody na całą zimę i jak możesz to dokup paliwa - jego nigdy nie jest za dużo. :) Możesz też policzyć zapotrzebowanie na ciepło ze strony http://cieplowlasciwie.pl/ i tam wskazać jako paliwo - drewno to ci mniej więcej policzy , ale weź poprawkę na to że kocioł na drewno ma dużo większą sprawność niż kominek czyli wynik powinieneś pomnożyć przez ok 1,5
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.