Walgrad Opublikowano 4 Listopada 2014 #1 Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam serdecznie Po częstych i gęstych odwiedzinach na tym forum zmodyfikowałem swoją kotłownie wywaliłem kocioł na ekogroszek i mam teraz DEFRO DS + bufor ciepła (opis instalacji potem). W tej chwili przymierzam się do zakupu węgla typ orzech lub kostka tak abym miał w przypadku b dużych mrozów. Chodzi tutaj o 1-2 tony. Jestem z południa polski (kaszuby) i na tą chwile ni znalazłem dobrego dostawcy węgla. I zastanawiam się nad zakupem węgla wysyłkowo. Z tym ze jak groszek to dość łatwo kupić wysyłkowo to węgiel typu orzech lub kostka to niekoniecznie. I nie wiem z czego to wynika. Czy macie namiar na dobrą firmę handlującą węglem typu orzech/kostka wysyłkowo. W tej chwili mam namiar jedynie na firmę http://eko-groszek.org/sklep/index.php?id_product=57&controller=product z tym że po przeczytaniu wątku https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18211-defro-palenie-od-g%C3%B3ry/page-2 widzę że szlaństwa z tym węglem niema. I bynajmniej nie musi być to węgiel w workach może być w BIG BAGU ważne żeby w rozsądnej cenie i żeby go przywieźli
zi1bi Opublikowano 5 Listopada 2014 #2 Opublikowano 5 Listopada 2014 A tak zbaczając lekko z tematu to mam pytanie ? A kiedy zdążyli Kaszuby przenieść na południe Polski ?? :o
rymon Opublikowano 5 Listopada 2014 #3 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam. Ja kilka dni temu zakupiłem węgiel z B&E energy, a dokładnie Orzech II typ 31.2 ( http://eko-groszek.org/sklep/index.php?id_product=63&controller=product ) i jak narazie jestem zadowolony. Mój kocioł to dolniak Biawar Optimax. To co miałem wcześniej to ruski węgiel, a teraz to niebo a ziemia. Niestety zostały mi jeszcze 3 tony ruska do spalenia. Kupiłem od tej firmy jedną tonę na próbę. Kontakt dobry, wysyłka na drugi dzień (tylko poczta przetrzymała 3 dni na sortowni). Co do samego węgla to popiołu dużo mniej niż w ruskim, mam wrażenie że trochę dłużej trzyma i miej kopci.
Walgrad Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor #4 Opublikowano 5 Listopada 2014 OK to może zaryzykuje zakup w firmie B&E energy mam jeszcze ew jeden dylemat dla dolniaka lepszy będzie Orzech I Orzech II czy kostka. To mój pierwszy zakup węgla do tego kotła stąd też to pytanie (pewnie dla wielu śmieszne). Przy czym zaznaczam węgiel jako paliwo w głębokie mrozy tak aby mieć ogień w kotle na czas pobytu w pracy. A paliwo podstawowe to drewno i zrębki.
Walgrad Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor #5 Opublikowano 5 Listopada 2014 A tak zbaczając lekko z tematu to mam pytanie ? A kiedy zdążyli Kaszuby przenieść na południe Polski ?? :o A kaszubi zdążyli przenieść się na południe jakiś czas temu stąd też wzięli się górale jak to słyszałem w jednym z kawałów. A na poważnie to grypa trochę mnie położyła stąd też moja wzmożona działalność na tym forum (większa ilość czasu) przy czym wypowiedzi mniej sprecyzowane.
Walgrad Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor #6 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam Wczoraj przyjechał węgiel z firmy B&E energy identyczny jak kolegi rymon. Wypaliłem jeden worek i faktycznie popiołu mało. Palił się w moim Defro dobrze i porównując z węglem dostępnym w Castoramie to na pewno ma większą ziarnistość i chyba większą energetyczność (bufor doszedł do wyższej temp ale mógł to być błąd pomiarowy póki co testuje) . Nie wiem jak się ma ten węgiel do np. Wieczorka (może gorszy nie mam doświadczenia) ale na tą chwilę widzę że tym węglem będę palić a nie z nim walczyć i o to głównie mi chodziło bo wcześniej różne miewałem akcje (w poprzednim piecu na ekogroszek)
Gość lysy1l Opublikowano 11 Listopada 2014 #7 Opublikowano 11 Listopada 2014 W B&E są trzy rodzaje orzecha. Piszcie posty które cokolwiek wnoszą do tematu.
rymon Opublikowano 11 Listopada 2014 #8 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam. lysy1l o co chodzi? W moim poście jest napisane wyraźnie "orzech II 31.2". Kolega Walgrad napisał "identyczny jak kolegi rymon."
rymon Opublikowano 11 Listopada 2014 #9 Opublikowano 11 Listopada 2014 A tak w ogóle to cieszę się, że mogłem pomóc w wyborze węgle.
Gość lysy1l Opublikowano 12 Listopada 2014 #10 Opublikowano 12 Listopada 2014 Rymon, zamiast grzebać po Twoich postach, na co mam średnią ochotę, wystarczy napisać orzech II A1 w fioletowych opakowaniach i wszystko jest wtedy jasne.
Walgrad Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor #11 Opublikowano 12 Listopada 2014 Najpierw wymagaj od siebie a potem od innych... z jednej strony wymagasz od kolegi gulczas "Gulczas, a jak myślisz? Pali od góry, czy nie? Przeczytaj tytuł tematu" w wątku W temacie: Palenie Od Góry- Początkowa Faza Odgazowania Węgla a z drugiej strony nie widzisz potrzeby zaznajomienia się z krótką lekturą w tym wątku. Coraz częściej obserwuje na tym forum że osoby które w dużej mierze rozkręciły to forum i wniosły do niego mnóstwo dobrego spoczęły na laurach i teraz większość czasu poświęcają na zasadzie poprawiania błędów rozkręcających się forumowiczów.(twoje 3 trzy wcześniejsze posty nie wnoszą do forum wiedzy a jedynie porządkują ład wypowiedzi pozostałych uczestników co jest potrzebne ale czy naprawdę jedynie o to chodzi na tym forum...) Zgadzam się z Tobą że gdybym dodał dokładne oznaczenie węgla który zakupiłem to post byłby precyzyjny i nie wymagałby od innych uczestników zbędnego przeczesywania forum jeśli nie mają na to ochoty. Koledze rymon pozwoliłem sobie dodać plusika bowiem dzięki jego namowie kupiłem węgiel który nie powinien powodować u mnie depresji zimą- Dzięki.
Gość lysy1l Opublikowano 12 Listopada 2014 #12 Opublikowano 12 Listopada 2014 ...gdybym dodał dokładne oznaczenie węgla który zakupiłem to post byłby precyzyjny i nie wymagałby od innych uczestników zbędnego przeczesywania forum jeśli nie mają na to ochoty. To wszystko.
henryk1953 Opublikowano 13 Listopada 2014 #13 Opublikowano 13 Listopada 2014 Koledze rymon pozwoliłem sobie dodać plusika bowiem dzięki jego namowie kupiłem węgiel który nie powinien powodować u mnie depresji zimą- Dzięki. Witaj!!! Jeżeli kolega rymon ci pomógł ,i chcesz mu dać "plusika" to naciśnij zieloną strzałkę i zatwierdz .W ten sposób dziękujemy za pomoc na tym forum. .No a ja się naszukałem .kto dał mu minusa i za jaką wypowiedz ,bo na liczniku przy postach kolegi same zera. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8571-system-reputacjipodziekowan/ https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/13387-czy-kazdy-uzytkownik-powinien-moc-zobaczyc-kto-dal-punkty-reputacji/ pozdrawiam. henryk1953
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.