Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Płomienia Na Palniku Rynnowym

simplusik1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

"Walczę" z piecem od tygodnia.

parametry

podanie 4s

przerwa 30 sekund

nadmuch 3 

ekogorszek - czeski, słaby

Proszę o obejrzenie filmu nagranego telefonem -ostrość łapie po 10 sekundach oglądania.

https://www.youtube.com/watch?v=msNQnsT8P8s&feature=youtu.be

Nurtuje mnie temat - czy ogień nie jest zbyt przysunięty do podajnika,czyli prawej ścianki pieca.

Jak to wyregulować?

poniżej zdjęcie popiołu

post-59936-0-08963700-1414587783_thumb.jpg

Opublikowano

a wrzuciłbyś to do swojego tematu zamiast nowy zakładac?

poproś admina Marcina niech przepnie

jak za blisko podajnika się pali to skróć przerwę podawania o kilka sekund

popiół przyzwoity moim zdaniem

Opublikowano

Timon celowo umieściłem to w nowym temacie, stary uważam za praktycznie rozwiązany.

A informacja jak wygląda odpowiednie palenisko, może się przydać dla innych.

Ogólnie można by podwiesić temat z oceną płomienia.Użytkownicy forum mogliby wrzucać w nim filmiki , a bardziej doświadczeni mogliby coś im doradzić.

Odnośnie tematu - nie mogę zmniejszyć czestotoliwości podawania - sterownik najmniejsza przerwę ma 30 sekund

Opublikowano

,,,,  Ogólnie można by podwiesić temat z oceną płomienia.Użytkownicy forum mogliby wrzucać w nim filmiki , a bardziej doświadczeni mogliby coś im doradzić. ,,,,

W kotłach o niskiej mocy w których spalamy węgiel, płomieniem kotła nie nagrzejesz.

Opublikowano

kiedyś zawijan pisał o płomieniu tylko nie pamiętam czy ten pierwszy czy ten drugi i czy na swoim blogu czy na forum. chodziło o to że płomień to nie tylko to co widzimy więc i ustawianie na kolor daje niewielkie efekty. można jedynie przyobserwować czy na końcówkach płomieni nie przykapca jak w płomieniu świecy czasem ale i to niewiele daje.

więcej wywnioskujemy z temperatur w kotle i czopuchu i z popiołu oraz tego co na palniku niż z płomienia.

Andrzej_M_ to doskonale ujął

Opublikowano

poproś admina Marcina niech przepnie

jak za blisko podajnika się pali to skróć przerwę podawania o kilka sekund

popiół przyzwoity moim zdaniem

tak ale prośba byla o ocene czy ogień nie jest za blisko podajnika , też mam podobnie i chętnie dowiem się czy powinno być tak jak na filmiku Simplusika :)

Opublikowano

regulować przerwą podawania aby przesunąć strefę żaru dalej od podajnika

zazwyczaj na niskich mocach w takich palnikach będzie ciut bliżej kosza ale nie ma reguły. pilnować drożności otworów nadmuchowych, wtedy dystrybucja powietrza lepsza będzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.