simplusik1 Opublikowano 29 Października 2014 #1 Opublikowano 29 Października 2014 witam "Walczę" z piecem od tygodnia. parametry podanie 4s przerwa 30 sekund nadmuch 3 ekogorszek - czeski, słaby Proszę o obejrzenie filmu nagranego telefonem -ostrość łapie po 10 sekundach oglądania. https://www.youtube.com/watch?v=msNQnsT8P8s&feature=youtu.be Nurtuje mnie temat - czy ogień nie jest zbyt przysunięty do podajnika,czyli prawej ścianki pieca. Jak to wyregulować? poniżej zdjęcie popiołu
TIMON120777 Opublikowano 29 Października 2014 #2 Opublikowano 29 Października 2014 a wrzuciłbyś to do swojego tematu zamiast nowy zakładac? poproś admina Marcina niech przepnie jak za blisko podajnika się pali to skróć przerwę podawania o kilka sekund popiół przyzwoity moim zdaniem
simplusik1 Opublikowano 29 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 29 Października 2014 a wrzuciłbyś to do swojego tematu zamiast nowy zakładac? Timon celowo umieściłem to w nowym temacie, stary uważam za praktycznie rozwiązany. A informacja jak wygląda odpowiednie palenisko, może się przydać dla innych. Ogólnie można by podwiesić temat z oceną płomienia.Użytkownicy forum mogliby wrzucać w nim filmiki , a bardziej doświadczeni mogliby coś im doradzić. Odnośnie tematu - nie mogę zmniejszyć czestotoliwości podawania - sterownik najmniejsza przerwę ma 30 sekund
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Października 2014 #4 Opublikowano 29 Października 2014 ,,,, Ogólnie można by podwiesić temat z oceną płomienia.Użytkownicy forum mogliby wrzucać w nim filmiki , a bardziej doświadczeni mogliby coś im doradzić. ,,,, W kotłach o niskiej mocy w których spalamy węgiel, płomieniem kotła nie nagrzejesz.
TIMON120777 Opublikowano 29 Października 2014 #5 Opublikowano 29 Października 2014 kiedyś zawijan pisał o płomieniu tylko nie pamiętam czy ten pierwszy czy ten drugi i czy na swoim blogu czy na forum. chodziło o to że płomień to nie tylko to co widzimy więc i ustawianie na kolor daje niewielkie efekty. można jedynie przyobserwować czy na końcówkach płomieni nie przykapca jak w płomieniu świecy czasem ale i to niewiele daje. więcej wywnioskujemy z temperatur w kotle i czopuchu i z popiołu oraz tego co na palniku niż z płomienia. Andrzej_M_ to doskonale ujął
tigrusia Opublikowano 30 Października 2014 #6 Opublikowano 30 Października 2014 a wrzuciłbyś to do swojego tematu zamiast nowy zakładac? poproś admina Marcina niech przepnie jak za blisko podajnika się pali to skróć przerwę podawania o kilka sekund popiół przyzwoity moim zdaniem tak ale prośba byla o ocene czy ogień nie jest za blisko podajnika , też mam podobnie i chętnie dowiem się czy powinno być tak jak na filmiku Simplusika :)
TIMON120777 Opublikowano 31 Października 2014 #7 Opublikowano 31 Października 2014 regulować przerwą podawania aby przesunąć strefę żaru dalej od podajnika zazwyczaj na niskich mocach w takich palnikach będzie ciut bliżej kosza ale nie ma reguły. pilnować drożności otworów nadmuchowych, wtedy dystrybucja powietrza lepsza będzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.